Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mikor lesz már vége ennek a...

Granulátum kérdése:

Mikor lesz már vége ennek a "bűnmániának"?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy régi, pogánynak mondott vallásokban is voltak istenek elleni bűnök: káromkodás, lopás az istenektől, stb.

Viszont az ábrahámi vallások Isten elleni bűnei egész másról szólnak: 'szegín Istenkét' megbántod, ha olyan dolgot követsz el, amik nem is vonatkoznak rá (szex, drog, evés).

A másik sokkal idegesítőbb dolog a harsogás, hogy mindenki bűnös, még a legnagyobb szent is. Hogy még egy csecsemő is a feneketlen kárhozatba süllyedhet, s aki csak életében egyszer vétkezik akár csak egy kicsit, már azt is sújtja valami negatív érzés élete végéig.

És még csodálkoznak, hogy annyi a kitérő meg az ateista a világon. Szerintem ennek legfőbb oka, hogy a vallások a saját híveiket ostorozzák és fikázzák a legjobban, ami számomra egy agyrém. A mottójuk: "törekedj tökéletessé válni, de mindannyian tudjuk, hogy ez úgysem fog sikerülni".

Ez a "bűnmánia" szerintem káros, és akkor már legyenek olyan vallások, ahol a normális élet nem negatív értelmű.

2013. jan. 20. 23:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"Nekik nem árt az ismerősük". Ja, de magának, és akiket érint, annak árt, és amikor hozzájuk jön sírni, akkor ekik is. Ezen az alapon szüntessük meg a tűzoltóságot, mert ha a más háza ég, az nekem nem árt. Ha a gyerekem benn ég, nem mentem ki, a tűz nekem nem árt. A keresztények mindenkit szeretnek, ezért mindenkinek jót akarnak. Ha rosszat tesz magával, figyelmeztetnünk kell. Ezért a térítés is.

A bennszülöttek boldogsága pedig megmaradhatott volna attól még, hogy keresztényekké lesznek. Csak így pl. mindenki boldog lehetett volna, mert ölték volna meg kannibalizmus miatt (nem mindenhol volt kann., de ahol volt, ott a kereszténység segített).

Isten csak olyan dolgokat tilt, amiktől nekünk rossz lesz. A drog, alkohol, cigi károsak, ezért tilos túlzásba vinni őket és rájuk szokni, mert eektől nem leszel boldogabb. Az evés-ivás is jó dolog, de ha csak betömöd, nem élvezed vagy túlzásba viszed, az rossz (A kfc kaja kihűl, mire hazaér az ember, ezért szoktam enni a buszon).

Mi a helyzet a szexszel?

Fontos, hogy ne kihasználjuk a másikat, hanem élvezetet nyújtsunk neki. Fontos, hogy ne legyenek nemi betegségek, nem kívánt terhességek. A gyermeknek rossz, ha nincsenek szülei, vagy ha elválnak, vagy ha nem tudja, kik a szülei. Fontos, hogy senkinek ne kozzunk fájdalmat a szexszel (ne csaljunk meg senkit), ne tudjunk senkit csak úgy faképnél hagyni.

Ezért alkotta meg az Úr a házasságot, mint szertetből szármzó, felbonthatatlan köteléket. Mivel mindezeket ezzel lehetett a legjobbangarantálni: csak azzal szexelhetünk, akikkel házasok vagyunk. Itt is a törvény van az emberért, és nem az ember a törvényért.

2013. jan. 21. 20:40
 12/19 anonim ***** válasza:

A káromkodással, haraggal pedig a saját szervezetünket emésztjük föl, ill. nehezebben álljuk majd az élet próbáit.

Ha pedig most valaki tükörbe néz, láthatja, hogy már követett el bűnt élete során. De ha megbánjuk, jóvá tesszük, és a jövőben igyekszünk nem cselekedni, és bocsánatot kérünk az érintettektől, megbocsáttatnak a bűnök.

A kis bűn nem számít dologra pedig azt tudom mondani, hogy akkor, ha megengednénk, akkor már az eggyel nagyobb számítana kis bűnnek, engedjük meg azt is. Hát nem. A kis bűn út a nagy bűnhöz.

Ezen kívül: ha valakit megütsz, fájdalmat okozol annak is, aki őt szereti. Ezért okoz minden bűn fájdalmat Istennek. Ezért kell tőle is bocsánatot kérni.

2013. jan. 21. 20:46
 13/19 anonim ***** válasza:

"Nekik nem árt az ismerősük". Ja, de magának, és akiket érint, annak árt, és amikor hozzájuk jön sírni, akkor ekik is. Ezen az alapon szüntessük meg a tűzoltóságot, mert ha a más háza ég, az nekem nem árt. Ha a gyerekem benn ég, nem mentem ki, a tűz nekem nem árt. A keresztények mindenkit szeretnek, ezért mindenkinek jót akarnak. Ha rosszat tesz magával, figyelmeztetnünk kell. Ezért a térítés is."

Ezt én belemagyarázásnak tartom,és fölösleges fontoskodásnak.

Pl.egy láncdohányos nagyon jól tudja,hogy mit tesz magával,és fölösleges beleszólni a dolgába,ezt a hibát többször is elkövettem,hogy dohányosnak magyaráztam normális stílusban,hogy miért nem éri meg cigarettázni,de az a helyzet,hogy az emberek nem kíváncsiak az ilyen figyelmeztetésekre,sőt még gyakran az a hülye aki beleszól más dolgába.A tűzoltóság meg más téma,mert lakásban bennégni senki sem szeret,hanem könyörög az életéért,ellenben cigarettázni,kedvükre szexelni,meg vedelni az alkoholt igen,és nem is kívánnak leszokni róla.Másrészt meg a Keresztények mindenkit szeretnek,és mindenkinek jót akarnak felfogással nem árt okosan bánni,mert egy keresztény sem szeretné,ha egy más vallású megmagyarázná neki,hogy rosszat tesz,hogy a kereszténységben hisz,meg "de hát a te érdekedben mondom" dumával traktálná.Amit valaki jónak gondol,az nem biztos,hogy másnak is jó,mert a jót akaró illető rendszerint csak magából indul ki.

"Azt tegyétek az emberekkel,amit szeretnétek,hogy veletek tegyék"

2013. jan. 22. 10:03
 14/19 anonim ***** válasza:

"Jó,de én úgy értettem,hogy mondjuk van egy hívő pár.Ők csak egymással szeretkeznek házasságban.És mondjuk van egy ismerősük,aki megcsalja a párját,és elkezdik lehordani,hogy bűnös,miközben semmi közük hozzá,mert ha ők ketten boldogok,akkor miért foglalkoznak vele? nekik nem árt az ismerősük."

Ne általánosíts. Én, és a barátnőm is hívő emberek vagyunk, és mégsem szólunk bele olyan dolgokba, ahol tudjuk, hogy nem kíváncsiak a véleményünkre. Ha esetleg megkérdeznek arról, hogy egy ilyen esetről mi a véleményünk, akkor azt tapintatosan elmondjuk. Nem minden hívő ember "hordja le" a másikat. Hagyjuk ezt kérem, aki eleve így áll hozzá a dolgokhoz, az ugyan mondhatja magát vallásosnak, de Krisztus követőjének nem.

2013. jan. 22. 11:55
 15/19 anonim ***** válasza:

Utolsó

Ezek szerint félreérhető volt amit írtam,de nem minden hívőre értettem.Találkoztam már tapintatos,és megfontolt hívőkkel is,tehát nyilván csak az érintettekre vonatkozik a dolog.

2013. jan. 22. 18:13
 16/19 anonim ***** válasza:
Igen a kereszténység ezért tiltja az alkoholizmust és a cigarettafüggőséget, mivel ezek betegségek. Rajtuk is segíteni kell. Persze, el lehet nekik mondani, van, aki rádöbben, hogy rossz, amit tesz, van, aki nem.
2013. jan. 23. 20:08
 17/19 anonim ***** válasza:

Tisztelt 18:13!

Az a komment valóban eléggé félreérthető volt számoma. Ebben az esetben elnézést kérek a kellemetlenségért.

2013. febr. 4. 01:15
 18/19 anonim ***** válasza:
A csecsemőket a keresztény felfogás szerint az eredendő bűn terheli, ami Ádám és Éva óta öröklődik. Ezt a keresztség szentsége viszont eltörli. Az a csecsemő, aki nem részesül benne, és úgy hal meg, hát elkárhozik. Bár lehet, hogy a középkor óta ezen már finomítottak.
2013. febr. 23. 21:25
 19/19 anonim ***** válasza:

"Ezért a térítés is.

A bennszülöttek boldogsága pedig megmaradhatott volna attól még, hogy keresztényekké lesznek. Csak így pl. mindenki boldog lehetett volna, mert ölték volna meg kannibalizmus miatt (nem mindenhol volt kann., de ahol volt, ott a kereszténység segített). "

Engem pedig ez irrital leginkabb. Hogy jon ahhoz a keresztenyseg, hogy megfertozze, ellopja, eltiporja mas nepek kulturajat? Nem csak kannibal torzseket teritettek, a karitativ tevekenysegeiknek alcazott dolgaik (ami pozitiv) is mindig ide lyukadnak ki. Es a kannibalokkal mi a baj? A kulturajuk resze. Osszefugg a hitvilagukkal, amitol kenyszeresen meg kell fosztani oket. Nem csak nyugati civilizacio es vallasok leteznek. Sok torzs abban hisz, hogy a leolt ellensegbol eve beleszall az ereje, mas nep pedig, hogy a leolt Jezus utan a szentlelek langnyelvek formajaban kiteljesedett. (Vagy vmi ilyesmi. Orulok, h mar kopnak ezek az emlekek. ) Mindketto roppant hiheto es bizonyithatatlan. Erkolcs? Azt az emberek talaltak ki es eleg rugalmas. Amikor a gyermekek meneteben sok ezren meghaltak mar az elso napon a vallas lobogoja alatt, hol volt az erkolcs? Zabaljak egymast, a kereszteny meg az ostyat. A tuzoltos, meg ehhez hasonlo pelda mind szelsoseges butasag. Leszabalyozhato tarsadalmi rendszerekkel is. Ahogy a bun buntetese is. Persze csak isten itelkezhet, ezert kell a puskat is megaldani, ugye? Erdekes, h a kannibal torzsek csak egymassal csataroznak, a keresztenyek pedig?

Kulonben meg miert foglalkozzak minden cselekedetem, az osszes lehetseges emberre esetlegesen hato vonzataval. Ez egy sakkmesternek sem menne. Persze normalis ember atgondolja tettei vonzatat, de nem pillango effektus szinten. Szenvtelenul vegignezem a hiradasok verengzeseit. Es? En ugysem karhozok el. Ez nem fer ossze az en hitemmel. A vallasos mit tesz? Fajdalmas sohajjal ennyit mond: Edes Istenem. Ettol mi valtozik? Mindenkit nem lehet megmenteni. Akit tenyleg szeret az ember, annak adja a maximumot inkabb. Indokolt esetben hidegverrel olnek a szeretteimert, nem pedig terdre hullanek segitsegert fohaszkodni egy kepzelt felsobb entitashoz (ami sosem fog megerkezni), amig lassan, komotosan egy r0hadek elkezdi magaeva tenni a gyerekemet.

Na de tenyleg. Ebben a szituban mit tesz egy hivo, ha nincs ideje rendort hivni? A kerdezonek total igaza van.

2013. máj. 15. 03:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!