Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A katolikus egyház miért...

A katolikus egyház miért hirdeti azt, hogy az anyagiak nem fontosak, mikor a saját anyagi javaik növelése érdekében még a cölibátust is kötelezővé tette?

Figyelt kérdés
2012. dec. 15. 15:09
1 2
 11/20 webnyelv ***** válasza:

6. és 10.!

Ez mind nagyon szép és jó lenne, ha pl. a misén is ezeket mondanák el, de a hívek sajnos így nem ismerhetik meg Isten hatalmas szeretetét, mert rögtön Máriához imádkozik a pap a mise elején. Igaz, nem kötelező sem képek, sem szobrok előtt leborulni, sem Máriához imádkozni - ez egy lehetőség. Egy lehetőség, ami kötelező eleme a misének, így alapból el van zárva Isten szeretetétől a katolikus. Jobb helyre, ha bemegy az ember, nem a szenteltvizet zúdítják a nyakába, nem szobrokkal és képekkel találkozik, hanem olyan emberekkel, akik nem Máriáról, nem a szentekről, nem Szent István királyról beszél neki, hanem Jézusról, aki által személyes, közvetlen kapcsolatba léphet az ember az Atyával. És nem olyan papokkal, akik úgy beszélnek a szószékről, mintha egy betanult szöveget mondanának, hanem szabadabb, felszabadultabb a légkör, ahol nem vasfegyelem a kötelező.

És, sajnos még régen, kb. 1000 éve az országot is Máriának ajánlották fel, nem Jézusnak.

Nagyon szép szavak, amiket most a katekizmusból olvashattunk, de sajnos nem ezt hirdeti a Katolikus Egyház, hanem amiket már leírtam. Ha tényleg a katekizmusban van benne ez, akkor a Katolikus Egyház nagyon alaposan ellentmond önmagának.

Amit a 6. válaszoló írt a cölibátusról bibliai igékkel alátámasztva, még talán nem is lenne olyan rossz. Az a legfőbb baj, hogy a gyakorlatban ezt egyáltalán nem előzi meg az, hogy Jézussal személyes kapcsolata legyen akár a papoknak, akár a híveknek. Nem a cölibátust kell hirdetni, ahogy a 6. hozzászóló tette, hanem Isten szeretetét, ami ennél sokkal fontosabb, és sokan ezt megkerülve csöppennek bele a cölibátusba. Az a baj, kerülnek az első, legfontosabb helyre dolgok, így a szeretet és a cölibátus, de nem Jézus személye, akiben teljessé lett Isten szeretete!

Lehet elvont igazságokat, szép bibliaidézeteket mondani Isten szeretetéről, de amíg ezt nem hatja át személyes meggyőződés, csak egy bemagolt, valahonnan idézett szöveg szól erről, addig nincs miről beszélnünk, mert Jézus személyes kapcsolatra hívja el Vele az övéit, nem pedig arra, hogy szövegeket idézgessenek és kívülről bemagoljanak, a hit nem erről szól.

"Aki nevemért elhagyja otthonát, testvéreit, nővéreit, apját, anyját, feleségét, gyermekeit vagy a földjét, százannyit kap, s az örök élet lesz az öröksége." (Mt 19,29) - Ez egyébként nem a cölibátusról szól, hanem arról, hogy semmi, így ezek a személyek, ezek a dolgok se legyenek túl fontosak a hívő számára, azaz tudjon róluk lemondani akár. Fizikailag elhagyni ezeket a személyeket, ezeket a dolgokat a legegyszerűbb: így már többé nincs gond velük. Viszont minden nap úgy élni, hogy ne legyenek túl fontosak, ne legyenek fontosabbak, mint az Istennel való személyes kapcsolat, na ahhoz kell valami. És, ha valaki fizikailag el is hagyja ezeket, nem biztos, hogy lelki értelemben is képes elhagyni! Ebből jönnek sajnos olyan bűnök a katolikus egyházban, amik nem olyan régen derültek ki, és amiket nem követnének el ezek az emberek, ha előzőleg személyes kapcsolatuk alakult volna ki Jézussal, és erre épülne a hitük is. És itt kapcsolódik az Ige is az elkóborolt bárányról, hogy aki messze kerül Istentől pl. a bűne miatt, annak személyesen utánamegy és visszahozza. Sajnos ezeket az embereket, akik vétkeztek, nem kereste meg, de miért nem? Nem akarom szegényeket vádolni, csak itt valami probléma lehet, vagyis a katolicizmus nem engedi, hogy kapcsolatba kerüljenek valóságosan is a szerető Istennel ezek az emberek. Ez persze sajnos más egyházakban is előfordul, nyilván ott sincs személyes kapcsolat Istennel, mert Isten nem engedné ilyenkor, hogy túl mélyre süllyedjen az illető a bűnben, hanem még előtte visszahozza belőle. És, ha igaz lenne, hogy Isten a Katolikus Egyházban lenne jelen a leginkább, akkor még kevésbé kéne ilyen dolgoknak megtörténnie. De aki nem katolikus, de hívő, azt is kiemeli Isten a bűnből, akkor az ennyire odaszánt katolikusokat miért nem?

2012. dec. 25. 13:50
 12/20 anonim ***** válasza:

A mi templomunkban beszélt a pap a Jézussal való személyes kapcsolat szükségességéről. Az Egyház hitelvei szerint is fontos, lehet, hogy te még nem találkoztál ezzel a tanítással, én már találkoztam.

A papokról meg annyit, hogy világszerte félmillió katolikus pap van, nem csoda, ha némelyik alkalmatlan erre a feladatra. Ők általában nem gyakorolhatják tovább papi hivatásukat.

2012. dec. 26. 16:21
 13/20 webnyelv ***** válasza:
Igen, hál' Istennek vannak katolikusok, akik tudnak arról, hogy személyes kapcsolatba kerülhet az ember Istennel. És közülük sokan nem is érzik jól magukat ebben az egyházban.
2012. dec. 26. 18:48
 14/20 anonim ***** válasza:
Én jól érzem magam, ugyanis az ortodoxok és a katolikusok elmondhatják magukról, hogy az apostolok utódai (felszentelés útján). Más egyházakban ez nincs így.
2012. dec. 27. 10:54
 15/20 webnyelv ***** válasza:

14. Tudom, ez ismerős, ezért lenézik a katolikusok a nem katolikusokat, mert az apostolok utódainak tartják magukat.

De odafönt senki nem fogja azt kérdezni, máshol is így van-e vagy nem, és hogy kinek az utódainak tartjátok magatokat. Ott csak az fog számítani, Jézus ott van-e a szívedben, semmi más.

Nem tudom, kinek miért jó, hogy kinek az utódai, még sose mondta senki, neki ez miért jó. De ez már nem tartozik az eredeti kérdéshez.

2012. dec. 27. 17:25
 16/20 anonim ***** válasza:
Webnyelv, igazad van, ezt senki nem fogja kérdezni, én nem is nézem le emiatt a protestánsokat meg az anglikánokat, és már elismertem, hogy ők is üdvözülhetnek. Ez csak nekem, személyesen hitelesebbé teszi, de ennyi. Igazad van, odafönt ezt nem fogják megkérdezni, úgyhogy tényleg nem annyira fontos, csak nekem ez dob egy kicsit, de ennyi.
2012. dec. 28. 12:27
 17/20 webnyelv ***** válasza:
De ez miért jobb? Már nem tartozik a témához, megírhatnád privátban is. Érdekelne.
2012. dec. 28. 13:28
 18/20 anonim válasza:

webnyelv

Te vagy a legelső aki ökörséget ír. Mi az a szöveg hogy Isten áldozta fel az életét? Alapvető dolgokat sem tudsz. Nem kell okoskodni.

2012. dec. 28. 14:20
 19/20 A kérdező kommentje:

"Én jól érzem magam, ugyanis az ortodoxok és a katolikusok elmondhatják magukról, hogy az apostolok utódai (felszentelés útján). Más egyházakban ez nincs így."

innen ered sok katolikus szélső jobboldali nézete? hogy ennyire fontosnak tartják a származást?

2012. dec. 28. 14:21
 20/20 anonim válasza:

Szépen leírtad hogy mi volt 1000 éve. DE! Máté evangéliuma szerint hogy is szól az imádság? Pater noster, .... Mi atyánk, ki a mennyekben vagy. ....... mert tiéd az ország, a hatalom, és a dicsőség... Tény amit leírtál a szent korona történelmében van. De nem a Bibliában.

Nagy butaságokat írtál.

2012. dec. 28. 14:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!