Ha Jehova Tanúinak van igaza, és van isten, pokol viszont nincs, feltámadás után a materialisták, ateisták mit tennének?
Tegyük fel, hogy eljönne az armageddon, majd utána mindenki feltámadna, és szembetalálná magát Istennel. Még a megrögzött ateisták, materialisták is elfogadnák, mint mindenható teremtőt, akit szolgálni, imádni kell, vagy inkább meghalnának, mondván, ha eddig nem segített, ne várjon tőlük semmit?
Nem vagyok Tanú! De érdekel, ha nincs következmény (pokol) hogy állna hozzá az ember.
A Jahve elfogadhatóbb forma a Jehovánál, ezt sokan mondják, és igazat adok nekik. A Tanúk érvelése azonban logikus abban a formában, hogy egy név a különféle nyelvterületeken más és más formában kerül kiejtésre.
Például nézzünk egy gyakori férfinevet,és annak idegen változatait:
"Alejandro (spanyol)
Alexander (angol, német)
Alexandru (román)
Alessandro (olasz)
Olekszandr (ukrán)
Aleksander (lengyel) (becenév Olek vagy ritkább Alek)"
Forrás: [link]
Mindegy hogy mondjuk ki, attól még Sándor marad.
Viszont az is igaz, hogy ha van egy feljebbvaló isten, az ember azt gondolná nyelvek és szokások felett áll a neve, tehát egységes a világ összes táján.
Mivel pedig nem egységes mű a Biblia, ki is hagytak belőle könyveket, és néhol értelmetlennek tűnik, ellentétes dolgokat lelni benne, a sok átfordítástól pedig a szöveg torzult, a vita értelmetlen.

"De ti vgytok állandóan azon, hogy Istent nevén kell nevezni. Közben nem ismeritek pontos kiejtését."
De még senki sem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy miért lenne ez a nemzetetek rengetegféle, eltérő kiejtését alapul véve fontos?! Egyetlen Jehova Tanúja sem azt állítja, hogy kizárólag csak a (szomorú okoknál fogva) feledésbe merült kiejtést szabadna használni, mert akkor ennek érvényesnek kellene lennie minden más héber névre is. De nem igaz, pedig azok magánhangzói nem merültek a feledésbe!
"Ha mindegy hogy Jahve vagy Jehova vagy akár Jhvahu akkor az is mindegy, hogy Adonáj vagy Ellohim, vagy Alláhim, vagy Allah, vagy Isten vagy Boh, hiszen magyar neve Isten."
Egyrészt azért nem mindegy, mert természetesen fontos, hogy a mai, legelterjedtebb formáját használjuk, melyről "mindenkinek" rögtön beugrik, hogy kiről van szó és hogy ez a bibliai JHVH isteni nevet jelenti. Másrészt azért nem mindegy, mert az általad felsoroltak közül egy sem TULAJDONNÉV, sőt nem Isten tulajdonneve, melyet EGYEDÜLIKÉNT nyilatkoztatott ki magáról és a szándéka szerint, "örök időkre" ismertté tette. Az "Isten" szó a bibliában csak egy rang, melyet magas rangú személyekre, gyakran a Mindenhatóra, de Jézusra, emberekre, az angyalokra, a Sátánra, sőt nem létező, kitalált istenekre is vonatkoztatnak. Ez nem tulajdonnév, még ha a magyarban néhányan annak is tartják.
-------
Kedves kérdező!
"Viszont az is igaz, hogy ha van egy feljebbvaló isten, az ember azt gondolná nyelvek és szokások felett áll a neve, tehát egységes a világ összes táján. "
Az imádat sem egységes jelenleg még, ez mégsem zárja ki a Mindenható létezését.
"Mivel pedig nem egységes mű a Biblia, ki is hagytak belőle könyveket, és néhol értelmetlennek tűnik, ellentétes dolgokat lelni benne, a sok átfordítástól pedig a szöveg torzult, a vita értelmetlen."
Alaposabb kutatással mindezek a hiedelmek róla, eltűnnek.

Előző, saját magadat cáfolod eggyes mondataiddal. Isten egy. Akkor hogy lehet méltóság elnevezése, hogy lehetnek más istenek? Azok a ti szavaitok szerint is csak bálványok.
És éppen ti vagytok azok akik nem ismeritek el csak azt ami a bibliában van, akkor miféle más imádságokról beszélsz?
Kérdező, ha mindegy milyen nyelv változatban van egy név, Akkor ha te Gyula vagy, nyugodtan írhatnak Júliusnak?
Hát igen ti ezt nem érzékelitek úgy mint mi külhoniak, akiknek a nevét elfedítik a tót, oláh, rác, hivatalnokok a saját nyelvük szerint, aztán ha átmegy valaki MO-ra, ott meg majd Júliusnak meg Kováčovának íják a magyarok is mert az van az útlevélben az igazi becsületes magyar ősök neve helyett. Ha nekem nem mindegy hogy hívnak, akkor az Istennek sem. Ha egy magasrangú személyt a rangján szólítasz nem sértő, de ha eltorzítot nevén, gondolhatja hogy csúfolod. Istent sem illik csúfolni. Ennyi.

"Isten egy. Akkor hogy lehet méltóság elnevezése, hogy lehetnek más istenek? Azok a ti szavaitok szerint is csak bálványok."
Nem ezt írtam, de meggyőződésem, hogy érthetően írtam, kérlek olvasd el alaposabban.
Ezt írtam:
"Az "Isten" szó a bibliában csak egy rang, melyet magas rangú személyekre, gyakran a Mindenhatóra, de Jézusra, emberekre, az angyalokra, a Sátánra, sőt nem létező, kitalált istenekre is vonatkoztatnak. Ez nem tulajdonnév, még ha a magyarban néhányan annak is tartják. "
"Akkor ha te Gyula vagy, nyugodtan írhatnak Júliusnak? "
Ha majd az új világban találkozunk olyan emberekkel, akiknek a nevének a mai kiejtése kérdéses, megtudjuk tőle hogy ejtették a nevét annak idején. Egész biztos, hogy sok (héber) nevet illetően meglepetések érnek még minket a saját nyelvünkön megszokotthoz képest. Így lesz ez valószínűleg Jehova nevével is. De ezek rettentően mellékes dolgok, hidd el. Én örülnék bármilyen névnek, ha ott lehetnék majd akkor!!!!
"Ha nekem nem mindegy hogy hívnak, akkor az Istennek sem."
A (jelenlegi) neved egy külsőség csupán, nem az tesz téged emberré, sőt, ez a legkevésbé tesz téged Isten előtt elfogadottá.

Egyes "magasan lévő" emberek azzal szokták kifejezni mások iránti lenézésüket, hogy a nevüket tudatosan torzítva használják, következetesen, figyelmeztetés ellenére is.
Én nem nézem le Istent és nem nevezem úgy, ahogy nem vagyok biztos hogy helyes. Inkább a rangján szólítom, annál inkább, minthogy ilyen rangú csak egy van. Imában pedig nyeltanilag is helyesebb Uramnak szólítani mint néven. Más vonatkozásban is helyesnek tartom a zsidó gyakorlatot, Úrnak mondani (Adonáj), mivelhogy Ő a legfőbb Úr, vagyis ti szerintetek is az egyetlen Úr. Tehát nem látom értelmét egy elferdített bizonytalan hangzású kitalált, vagy (nem biztos hogy jól) kikövetkeztetett nevet használni.

"Egyes "magasan lévő" emberek azzal szokták kifejezni mások iránti lenézésüket, hogy a nevüket tudatosan torzítva használják, következetesen, figyelmeztetés ellenére is. "
Ez a legalja, igen primitív emberek, szóra sem érdemesek. Vajon Jehova szerinted nem a szív indítékait nézi? Te ugye nem akarod megkérdőjelezni azt, hogy Ő eltudja dönteni, hogy "gúnyból" vagy tiszta szívből használod a te nyelveden rendelkezésre álló nevét??? Ez ugye egy semmitmondó érv akart lenni, mert az lett?!
"Én nem nézem le Istent és nem nevezem úgy, ahogy nem vagyok biztos hogy helyes."
Nagyon következetlen vagy. Más bibliai nevekkel mi a helyzet? Magyarul egész biztosan nem, de a mai modern héber szerint sem lehetsz biztos abban, hogy az illető nevét "helyesen" ejted. Márpedig a nevekre több szempontból szükség van. Jézus Krisztus vagy más bibliai személyek nevének az ilyetén (mondvacsinált) "megsértése" nem zavar, csak Istené???
"Inkább a rangján szólítom, annál inkább, minthogy ilyen rangú csak egy van."
Mire gondolsz, a "Mindenhatóra"? Mi is hívjuk így is Istent, de nem a tulajdonneve helyett!
"Imában pedig nyeltanilag is helyesebb Uramnak szólítani mint néven."
Ugye nem valami emberi magyarázatod van erre is? Márpedig a Bibliában ilyen tanítás nincs, tehát kizárásos alapon csakis emberi okoskodás lehet...
"Más vonatkozásban is helyesnek tartom a zsidó gyakorlatot, Úrnak mondani (Adonáj), mivelhogy Ő a legfőbb Úr, vagyis ti szerintetek is az egyetlen Úr."
A zsidók babonája (mert bárki is mentegeti ezt az írásellenes gyakorlatot, babona) eleve ellentmond a Bibliának, hiszen Jehova nem a feledésnek adta az egyedüli kinyilatkoztatott nevét, hanem az "ÖRÖKKÉVALÓSÁGNAK". Valamint a Tízparancsolatban is megerősítette ezt, hiszen a nevének a tiszteletteljes használatára figyelmeztetett! Nincs olyan bibliai parancs, sőt még csak nem is sejteti a Szentírás sehol, hogy a nevét nem szabad használni, vagy később a feledésbe fog merülni!!
A mondatod második fel pedig szintén nem igaz:
(1Korinthus 8:6) "Nekünk azonban egy Istenünk van: az Atya, akitől származik minden, mi is őérette, és egy Urunk van: Jézus Krisztus, aki által van minden, és mi is általa"
A Biblia gyakran alkalmazza Jézusra az "Úr" címet, természetesen, ha nem használjuk Isten nevét, összekeverhető Jehova és Jézus személye. Tudom, hogy ez a nem bibliai háromságnak fekszik, de mivel az nincs, így jó, ha tudjuk, hogy ki, kicsoda.

mustafa33!
-"a zsidok kozul is csak 1ismeri,az is titokban"-??
baromsag!!
minden valamire valo vallasos zsido ismeri a NEV-et!!!
csakhogy az eredeti anagram-"Y.H.V.H."=ivritul kiejtve "ehje ahye ehje"=vagyok aki van!!!
az UR-nak tobb neve is van,nem csak egy!!
igy pl,; - adonai,hashem,el shaddai,elohim,elokahi,-etc!
-(ezek a mindenkori nevek,maganhagzoi egybeolvasasa utan adjak egymasutan a masikat,de mind ugyanazt jelenti!!)-
no most a formula,;-"adoshem",viszont egy lehetoseg csupan nem kimondani a NEV-et,vallasos kereten kivul!!!
fent a har horeb-en-(a sinai hegyseg egyik csucsa)-az UR moise rabbenu-nak kinyilatkozta a nevet!szoszerint ugy,; "ehje ahye ehje"=en vagyok az aki van!!!
pont!!!!
az hogy "ani anokhi" csupan annyit tesz,;-"elotted nincs mas mint az UR a te I.-stened!!"

nem csupan mondjuk mi zsidok "adonai"-(eredetileg igy "i"-vel es nem j-vel)-hanem minden esetben braha-t is teszunk elebe,mert az UR igy rendelte vala!!
pl,;-"baruh ata 'H eoikeinu melekh h'olam...."=magasztaltassek az UR a vilag kiralya,a mindenseg alkotoja...."
egyszeruen csak kimondani az UR nevet,-eppenezert tilos,plane vallasos kereteken kivul!!

-"a zsidok babonaja"??te jo eg!!az milyen??mert en vallasos zsido letemre se tudok "zsido babona"-rol!!
------------------------------------------------------
a bibliai nevekrol!
no az a "jezus"-(plane a jelzo krisztus)-annak eleteben sosem letezett!!
mindket nevezet az elso laterani zsinat eredmenye!!
a megfeszites utan meg a romai latin feliraton is igy allt,;
"in nasareen yeshua rex iudaeorum"
aramiul pedig igy,;
"yeshua h'nocri melekha h'yehudim"
erdeti neve egyszeruen ez volt-(pilatus-i jegyzokonyv szerint)-,;-yeshua bar-yehohsue.=yehohsue fia yeshua!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!