Honnan ered az a tévhit, hogy az öngyilkosok a pokolra
kerülnek?
Mert a gyilkosság bűn. Függetlenül attól, hogy ki ellen követed el. Innen az alap, aztán ezen lehet továbbfilozofálni.
2012. nov. 9. 22:47
Hát a keresztény vallásban a legsúlyosabb bűn a gyilkosság és még súlyosabb ha saját magad ellen követed el..
2012. nov. 9. 22:55
Honnan tudod,hogy tévhit?
2012. nov. 9. 23:07
Én úgy tudom, hogy a keresztény vallás szerint van így.
Amúgy mi van, ha minden hit tévhit? Sok vallás van, sok ember nagyon sokféle dologban hisz. Nem lehet mind igaz. Nem? Mondjuk valamiben azért hinni kell. Az igazságot meg mindenki megtudja, amikor meghal, gondolom. Vagy nem.
2012. nov. 9. 23:15
Mert ölni bűn, hiszen életről és halálról egyedül Isten dönthet. Ő adta az életedet, az ő joga meghatározni, hogy mikor veszi el. Ha ebbe a folyamatba belenyúl valaki, az halálos (és tényleg) bűn, ezért kárhozik el.
2012. nov. 9. 23:20
Azért, mert a gyilkosság bűn. De, a gyilkosságot, ha elkövetted, és megbántad, meg tudod gyónni. Az öngyilkos már nem. Ott már nincs olyan szabadakaratunk, mint itt. Ezért fontos a megbánás és gyónás még itt, ezen a földön. Ennek a legjobb példája, amikor a a kersztreeszített Jézus mellett az egyik bűnöző felismerte, hogy mellette Jézus van, Isten, megbánta tiszta szívéből, amit tett, és egy bűnöző volt, aki elsőként a Mennybe került az emberek között. Mert ugyebár Jézus eljöveteléig mindenki a pokolba ment, a "jók" egy külön helyre, ahol ugyan nem volt szenvedés, de boldogság sem. Aztán Jézus mindenkit kiszabadított onnan, de elsőként a mellette keresztrefeszített bűnöző ment be a Mennybe. Ennyire fontos, hogy fölismerjük, hogy Isten nélkül semnmik vagyunk és gyónás/megbánás nélkül sem.
2012. nov. 10. 02:21
Onnan, hogy az öngyilkosok ott voltak, már mielőtt öngyilkosok lettek.
2012. nov. 10. 07:15
Nem feltétlen tévhit, mivel a gyilkosság egy halálos bűn, aki meg öngyilkos lett, annak meg onnantól kezdve nincs már ideje megváltozni.
A modern (katolikus) teológia szerint viszont mivel az üdvösség kérdése teljesen Isten kezében van, ezért nem lehet senkiről se kijelenteni, hogy biztosan elkárhozott, hiszen Isten maga a kegyelem. Ráadásul ha pszichológiailag vizsgáljuk az öngyilkosokat, legtöbbjük nincs teljesen tudatában tettének, tehát teljesen nem tehetők ezért felelőssé.
2012. nov. 10. 15:26
Én nem állítom,hogy tévhit,olyan értelemben,hogy szerintem,aki öngyilkos lesz,az rosszul dönt,mert nem oldja meg ezzel a problémáit,hanem a másvilágon ugyanúgy szembe kell vele néznie,amíg meg nem tanulja,hogy nem ez a megfelelő módszer a nehézségek legyőzésére.Ez az én elképzelésem.Azt viszont nem értem,hogy milyen alapon jelenti ki biztosra bárki is(itt főleg az egyház vezető tagjaira gondolok),hogy az öngyilkosság halálos bűn? Ki ismerheti annyira Istent,hogy tudhatná,hogy kinek mit bocsájt meg és mit nem?
2012. nov. 10. 19:25
10/22 A kérdező kommentje:
Tévhit mert egy ostobaság, szerintem a bibliában sincsen benne. Isten szabad akaratot adott az embereknek és azt mondta, hogy ne ölj, de ez saját magára nem vonatkozik.
Arra gondoltam, hogy az egyházi méltóságok tették bele, hogy a rabszolgák, akik a földeken robotoltak a papoknak meg a földesúrnak fizették a tizedet, ne öljék meg magukat, mert akkor nem termelik a hasznot az uralkodó osztálynak, akik így nem tudtak volna dőzsőlni. Jól gondolom ?
Kapcsolódó kérdések: