"Rossz helyes írással és nyelvi képességekkel csak debil, és műveletlen lehet csak valaki. " - Hogy élhet még ez a tévhit?
Mikor fognak végre már az emberek beletörődni abba és tudomásul venni azt, hogy ha valakinek egyik képessége rossz attól még lehet értelmes és művelt? (Tizenkilencedik századi nácizmusig "fejlődőt" gondolatvilágból jött a tökéletesség és hibátlanság hamis ideája.) Hogy élhet még ez a tévhit?
Matematika, fizika doktor és építész mérnők ismerőseim közt van olyan, akit ha anno "szánalomból" nem engedik át nyelvtanból, ma nem olvashatnám tőlük azt, hogy a "hogy a teleket hosszan egy egy fojó határolja ", vagy azt sem, hogy "mindig kész ételt vásárolok" :S etc.
Ez az idézet általánosít. Van valóságalapja: gondolj csak a rengeteg "am szercsyy van pussszka Wywcsykehh wok"-ra. A valóság az, hogy akinek rossz a helyesírása és a nyelvi képességei, az ÁLTALÁBAN műveletlen, debil.
Természetesen vannak kivételek, mint a te mérnök ismerősöd is. De ha megnézel 10 olyan embert, aki nem tud helyesen írni, abból 9 tutira debil.
Pszichológiai olvasmányaimban többször feltűnik az a megfigyelés, hogy a erősebb szellemi (direkt nem jobbat írtam) gyakran követnek el hasonló hibákat mint a alacsonyabb IQ-jú és értelmileg korlátozott emberek. Jó példa, hogy a nagy elméleti matematikusok nagyon gyakran ejtenek alsó tagozatos szintű algebrai példákban hibát. - ez a túl képzés.
Az idézetet nyilván én reprodukáltam hibásan, helyesírási hibával elrontva/"leontva".
Amúgy éppenséggel ugyan annyira esélyes, hogy ha valaki, rossz helyesírású, hogy alacsony az IQ-ja, mint az hogy magas.
A részképességzavarok a magas IQ-val rendelkezőknél, mondhatni velejárója az IQ értékűknek.
"am szercsyy van pussszka" kamasz "idiotizmus"
mint anno a skacok, ipse, haver, colos, öcsi, ... etc.
Én is csak a régieket szeretem. Én már a "türcsi"-nél elakadtam, azt sem bírom. Öregszünk, és az idő szelektál, mit tart meg a nyelv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!