Tud feloldást valaki erre a Bibliai ellentmondásra?
Nekem van ötletem, de jó lenne olvasni egy hozzáértő választ.
1Krón 21:12 Vagy HÁROM esztendeig való éhséget, vagy hogy három hónapig emésztessél ellenségeid által és a te ellenséged fegyvere legyen rajtad; vagy az Úr fegyvere és a döghalál három napig [kegyetlenkedjék] földedben és az Úr angyala pusztítson Izrael minden határaiban! Azért lássad most, mit feleljek annak, aki engem hozzád küldött.
2Sám 24:13 Elméne azért Gád Dávidhoz, és tudtára adá neki, és monda neki: [Akarod-e], hogy HÉT esztendeig való éhség szálljon földedre? Vagy hogy három hónapig ellenségeid előtt bujdossál és [ellenséged] kergessen téged? Vagy hogy három napig döghalál legyen országodban? Most gondold meg és lásd meg, micsoda választ vigyek annak, aki engem elküldött.
Most akkor három vagy hét?
Kritikai válaszok nem érdekelnek!!! Örülnék ha ezt tiszteletben tartanátok!
Köszönöm!
Láttam olyan kommentárt, ahol a két héber betű (a három és a hát számnév jele) közti hasonlóság miatti elírásnak tartják ezt.
Van továbbá egy olyan magyarázat, ami elég ésszerűnek tűnik, miszerint a 7 év éhínség összesen értendő a 2Sám.21:1-ben említett, már lezajlott 3 évnyi és az aktuális évet követő plusz három évet egybevéve. Vagyis az adott időponttól, amikor Gád felsorolja a lehetőségeket, 3 évnyi éhezés jönne, ami az eltelt 3 évvel és az ideivel együtt hetet adna ki. Így mindkét szám helyes.
Munyamunya!
Kicsit megpróbálok a következő napokban belemélyedni a kérdezett fejezetek előtti fejezetekbe, hogy az általad említett magyarázat megállja-e valóban a helyét. Látszólag úgy nézem, hogy nem rossz a gondolat. Nekem más tippem lett volna, mondjuk nem ennyire elegáns.
3 év éhezés, ami az aktuális előtt volt, meg az aktuális, plusz a 3 ami utánna jön, az mindenképpen 7, ami megeggyezik az 2Sám 24:13-al. Bár valami azért úgy érzem, hogy ebben sántít, de mindenképpen kell egy kicsit foglalkoznom néhány fejezettel ahhoz, hogy ne mondjak valami esztelenséget. De végre van valami, amire gondoltam, köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!