Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Tud feloldást valaki erre a...

Tud feloldást valaki erre a Bibliai ellentmondásra?

Figyelt kérdés

Nekem van ötletem, de jó lenne olvasni egy hozzáértő választ.

1Krón 21:12 Vagy HÁROM esztendeig való éhséget, vagy hogy három hónapig emésztessél ellenségeid által és a te ellenséged fegyvere legyen rajtad; vagy az Úr fegyvere és a döghalál három napig [kegyetlenkedjék] földedben és az Úr angyala pusztítson Izrael minden határaiban! Azért lássad most, mit feleljek annak, aki engem hozzád küldött.

2Sám 24:13 Elméne azért Gád Dávidhoz, és tudtára adá neki, és monda neki: [Akarod-e], hogy HÉT esztendeig való éhség szálljon földedre? Vagy hogy három hónapig ellenségeid előtt bujdossál és [ellenséged] kergessen téged? Vagy hogy három napig döghalál legyen országodban? Most gondold meg és lásd meg, micsoda választ vigyek annak, aki engem elküldött.

Most akkor három vagy hét?

Kritikai válaszok nem érdekelnek!!! Örülnék ha ezt tiszteletben tartanátok!

Köszönöm!

2012. nov. 8. 21:17
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
52%

"A számok eltérnek a 2Sám24 adataitól. A szerző jobban hangsúlyozza Isten jóindulatát a szent város iránt, mint a 2Sám24-ben."

Biblia, Ószövetségi és Újszövetségi Szentírás, Szent István Társulat, BP, 2008., 411. oldal, lap alján szövegmagyarázat

2012. nov. 8. 22:15
 2/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de ez nem feloldás, hanem belemagyarázás.

II Péter 1. 20. Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad

saját magyarázatból.

2012. nov. 8. 22:27
 3/15 anonim ***** válasza:
52%

Saját magyarázatom nincs a dologra, mivel sosem tanulmányoztam az Ószövetséget, és nem hiszem, hogy a számoknak ilyen formában akkora jelentőségük lenne. Nem keresek benne mélyebb szimbolizmust, mert könnyen lehet, hogy egy akkoriban fontos, de azóta már értelmét vesztett dolog történelmi ismeretére lenne szükségünk hozzá, ami azonban teológiailag teljességgel felesleges lehet nekünk.

Mindenesetre további sok sikert a válasz megtalálásában!

2012. nov. 8. 22:31
 4/15 anonim ***** válasza:
67%

Szia!

Nem tudom, hogy ez fordítási, vagy másolási hiba-e. Azt viszont igen, hogy a modern katolikus Bibliában már ki van javítva a szöveg, íme:

"hogy három évig éhség dühöngjön-e, vagy három hónapig ellenség pusztítson és ellenségeid kardja járja át veséteket, vagy pedig az Úr kardja, három napig tartó pestis, az Úr angyala pusztítson Izrael egész földjén: Mondd, hogy milyen választ vigyek annak, aki küldött." (1Krón 21,12)

"Gád elment Dávidhoz és tudtára adta. Így szólt: "Jöjjön-e három évig tartó éhínség büntetésül az országra? Vagy azt akarod, hogy három hónapon át menekülj ellenséged elől, ő meg üldözzön? Vagy legyen három napig pestis országodban? Gondolkozz rajta, s mondd meg, milyen választ vigyek annak, aki küldött!" (2Sám 24,13)

2012. nov. 8. 22:52
 5/15 anonim ***** válasza:
19%
Magam részéről a türelmedet kérem, minden képen utána nézek.
2012. nov. 9. 00:53
 6/15 anonim ***** válasza:
26%

Nos ezt találtam:

Ha visszagondolunk arra, hogy a 2Sámuel és az 1Krónika beszámolóját más-más férfi írta, különböző nézőpontokat és szándékokat tartva szem előtt, akkor könnyen összeegyeztethetővé válnak ezek a számadatok.

Ugyan ez a szituáció a nép számlálással is, ami előtte ír a szent írás

A 2Sámuel 24:9-ben 800 000 izraelita és 500 000 júdai olvasható, holott az 1Krónika 21:5 beszámolója szerint Izraelnek 1 100 000 harcosa volt, Júdának pedig 470 000. A királyi katonai szolgálatra rendesen 288 000 katonát soroltak be, 12-szer 24 000-es csapatokra voltak felosztva, minden egyes csapat egy hónapig szolgált az év folyamán. Volt még további 12 000, aki a 12 törzsfőt szolgálta, velük együtt összesen 300 000 főt kapunk. Úgy tűnik, hogy az 1Krónika 21:5 beszámolójában szereplő 1 100 000-es létszám tartalmazza ezt a 300 000 főt, a 2Sámuel 24:9 pedig nem (4Mózes 1:16; 5Mózes 1:15; 1Krónika 27:1–22). Ami a júdeaiakat illeti, a 2Sámuel 24:9-ben úgy tűnik, szerepel az a 30 000 katona, aki megfigyelőállást töltött be a filiszteus határvonalakon, az 1Krónika 21:5 beszámolójának számadatában azonban nem (2Sámuel 6:1)

Nem tudom mennyire érthető.

A Sámuel 2. könyvét Gád, és Nátán próféta írta, mig a Krónika 1 könyvét Ezsdrás írta.

2012. nov. 9. 01:10
 7/15 hollófernyiges ***** válasza:
46%

"a modern katolikus Bibliában már ki van javítva a szöveg"

Megnéztem az angol Jakab király-féle alapváltozatban és ott is három és hét szerepel, ergo a katolikus fordítás meghamisítja a Bibliát?

2012. nov. 9. 08:19
 8/15 A kérdező kommentje:
Hát igen, ez szerintem is kimeríti a hamisítás, vagy a csalás fogalmát. Már ezért is örülök, hogy feltettem ezt a kérdést.
2012. nov. 9. 09:31
 9/15 A kérdező kommentje:

Kedves 6-os válaszoló!

Ne haragudj, de Máté, Márk Lukács és János evangéliumát is más-más emberek írták, és ráadásul más megközelítésben, még sincs ellentmondás közöttük. A felhozott példám viszont ugyan azt írja le. A hitem szerint nem én vagyok az első ember, akinek ez feltűnt. A zsidók szóról szóra tudtak nagy részeket, sőt sokan talán az egészet a héber iratokból. A 3-7 ellentmondást ennek ellenére nem magyarzták, mert nem kellett. Hiszem, hogy magyarázat van rá. Talán a hebraizmus ismerete, talán a pontos szövegértés.

Na, köszönöm a népszámlálásos témát, hogy felhoztad.

Rosszul látod. Olvasd figyelmesebben!

Sámuel II. könyve 24. rész 9

...Izráelben nyolczszázezer erős fegyverfogható férfi, és Júda nemzetségében ötszázezer férfiú vala.

Krónika I. könyve 21. rész 5

...egész Izráel népének száma ezerszer ezer és százezer fegyverfogható férfi. A Júda fiai közül pedig négyszázhetvenezer fegyverfogható férfi.

A népszámlálás hadászatilag értendő. Nem terjedt ki sem csecsemőkre, sem nőkre. Csak hadászatilag volt kíváncsi Dávid rá.

Nézzük:

Izraelben volt 1.100.000 fegyverbe fogható férfi, ebből 800.000 nemcsak fegyverbe lehetett fogni, hanem erős is volt. A Sámuelnél lévő erős szó amúgy hatamas, vagy vitézt is jelent. Gondolom javarészt 20-40 év körüli volt, és csak egy kis részük, 300.000 volt fiatalabb, gyengébb vagy öregebb. Júdában 500.000 férfi volt, és ebből 470.000 volt fegyverbe fogható. Tehát 30.000 beteg, öreg, vagy nem tudom, hogy mi baja volt.

Ezt a számlálást elküldöm provátba is, mert nem szeretném, hogy abban a hiszembe lennél, hogy tévedés vagy súlyos elírás lenne a Bibliában.

Ugyan az történt, mint Mózes esetében, mikor megszámláltatta az ellenséget meg magukat, és megharagudott ezért Isten rá, így nem is megetett be a földre. Most Istennek akarják megmuutatni, hogy ki az erősebb, vagy Isten mutassa meg az Ő erejét? Szinte nulla hit. Istennel talán nem minden lehetséges? A népszámálás ezért volt probléma, de a lényeg, hogy a számok rendben vannak, sőt Isten annyira tökéletesen őrizte meg az írásokat, hogy két könyvből, más adatok felhasználásával pontosan meg lehet tudni, hogy hány férfi volt, és hány volt ebből fegyverbe fogható, és abból is mennyi volt az, aki erős volt. Ebből is látszik, hogy Isten által ihletett írás mennyire törkéletes.

Szia

2012. nov. 9. 10:10
 10/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

[link]

[link]

Itt a feloldás.

(K.Gy)

2012. nov. 9. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!