Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire szolgálnak a kinyilatkozt...

Mire szolgálnak a kinyilatkoztatott vallások és mi célból hozták őket létre?

Figyelt kérdés

#vallás #pap #Biblia #hit #papság #judaizmus #kinyilatkoztatott vallások
2012. okt. 13. 12:02
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
86%
Arra, hogy szellemileg röghöz kössék az embert.
2012. okt. 13. 12:36
 2/14 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem , h konnyebben befolyasolhatoak es iranyithatoak legyenek az emberek, jo nagy adag buisness is van benne.Persze lehet bele pozitivumokat is belevetiteni, pl lelki tamaszpont, iranyado elmelet, erkolcsi dogmak.Dogmak? dogmak.:)
2012. okt. 13. 12:48
 3/14 anonim ***** válasza:
76%
Arra,hogy az emberek és Isten közé álljanak.Ők mondhassák meg,hogy mi a bűn és mi nem az,mit akar Isten stb.Ha Isten vallásokat akarna akkor teremt Ádámnak meg Évának templomot és elmagyarázza a szabályokat.
2012. okt. 13. 14:05
 4/14 Ozmium42 ***** válasza:
58%
Azért hozta létre Isten, hogy a nem kinyilatkoztatott, azaz emberek fejéből kipattant hamis vallások helyett az emberek tudhassák, mi az igazság, ami tőlük független.
2012. okt. 13. 21:19
 5/14 Salx Narval ***** válasza:
Az adott népcsoportok vezetőinek, varázslóinak, muszáj volt valamit mondani azokra a dolgokra amire nem volt kézzel fogható magyarázat, főleg ami a halált illeti, ezt minden népcsoport megtette, ki-ki a maga isteneivel.Aztán később amikor már, birodalmakról, civilizációkról, beszélhetünk, valahogy irányítani kellett azt a sok embert és akkortájt ez volt az egyetlen hatásos módja, ill az erőszak, de akkor ugye a hatalmat csak jelentős anyagi befektetés árán lehetett fenntartani. Itt már megjelentek azok a gondolkodók is akik az adott kor isteneit és a fennálló szabályrendszert, más alapokra szerették volna helyezni, nem feltétlenül a hatalom megszerzése volt a cél, de ahogy egyre többen kezdtek hinni, egy-egy adott istenben, a hatalmi törekvések itt is előtérbe kerültek. Ha belegondolsz a keresztény egyház is így nőtte ki magát, míg végül meghatározó hatalommá, politikai, irányítóvá lett. Ma sincs ez másképp, csak kisebb a befolyással bírnak, bár ez még változhat idővel.
2012. okt. 14. 04:01
 6/14 Salx Narval ***** válasza:
Azt még talán fontosnak tartanám megemlíteni, hogy az adott korok vallási vezetői, nem csak irányítani és befolyásolni akarták az embereket, szerintem ők is hittek isteneikben, csak magukat néha kivonták egy-egy tanítás alól és ma sincs ez másképp.:D
2012. okt. 14. 04:14
 7/14 anonim ***** válasza:

Az Igaz hit Jézusban van,de sok vallás(szekta)eltorzítja.

Sajnos a vallás iránya elfordult a rosszabbik oldalára.Mert a vallásban sokan a pénzt szeretik a tanítók.Jézus szeret minket ,és nem azt tanította hogy a vallás hozza meg a hit gyümölcsét ,hanem az evangélium hirdetése amely az Apostolok által íratott meg.Abban van az Igazság és nem hamisítható meg....

Jézus pedig elmondta :"Én vagyok az Út ,az Igazság és az Élet .Aki az én testemet eszi és az én véremet issza ,az bennem marad és én őbenne."

(K.Gy)

2012. okt. 14. 20:42
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Úgy tömören nagyjából így lehetne összefoglalni:

http://www.youtube.com/watch?v=PX_qAtwMDFk

2012. okt. 14. 21:05
 9/14 Srapnel ***** válasza:
100%

Leszámítva a társadalmi és politikai szempontokat, a mély lényeg az alábbi:

Az embert mindig is izgatta a végtelen távoli múlt és végtelen távoli jövő. A véges és végtelen közötti választás. Az örök világtörvény vallásai (buddhizmus pl.) a végtelent választották, az isteni kinyilatkoztatás vallásai a végeset. Az előbbiek a téridőt a múltban és a jövőben is végtelennek feltételezik, az utóbbiak végesnek. Igazából nincs rá igazán mód, hogy a kettő között egyértelmű választás szülessen, talán annyi, amit a tudomány felől tudunk: hogy az idő a múltban véges és a tér is véges. De a jövő végességét nem tudjuk, valamint azt sem, hogy a világon "kívül" van-e bármi más tere/ideje a létezésnek és az véges, vagy végtelen-e.

Ha ezt így nézed, akkor nem meglepő, hogy kell lennie a "végesség vallásainak" és a "végtelenség vallásainak". Most, ebben az emberi történelemben a végesség vallásai azok lettek, amik. Mindenképp lettek volna.

2012. okt. 15. 10:29
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Volt egyszer egy ősember, Unga , aki nem tudott sem vadászni, sem a megfelelő bogyókat leszedni, sem kőből használati tárgyat pattintani vagy csiszolni, tehát semmi hasznos ősember foglalkozáshoz nem értett, éhen dögleni azonban mégse akart. Kitalálta, hogy a vadász nem azért teríti le zsákmányát, mert ő maga ügyes, hanem mert Unga közben járt a szellemeknél. Ez még nem is lett volna baj, azonban a vadászok ezt el is hitték neki. A vallások arra szolgálnak, hogy az Ungához hasonlóknak fizess, és ezért is hozták létre őket.
2012. okt. 19. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!