Most akkor a Biblia igazat ír, vagy sem?
Egyszer azt mondjátok hívők, hogy ami benne van (bizonyos történetek) azt nem szó szerint kell érteni, oké. Mi alapján döntitek el, hogy mi a szimbolikus és mi a valós? Mert valami alapján el kell dönteni. Mi ez a mérce? Hogy életszerű vagy nem? Hogy a tudomány cáfolja?
Ha abban hisztek, hogy egy része szimbolikus,akkor MIÉRT NEM HISZTEK abban, hogy az egész szimbolikus és ezzel lényegében nem a valóságot írja le? Pl Isten tulajdonságaiban mi alapján hisztek és miért nem alkalmazzátok arra a szimbolikus érvet?

"Én hiszek Istenben, de a tudományban is. Azt mondom: Isten teremtette a a világot, az evolúció pedig rávilágít ennek a folyamatára, ami nem 7 nap alatt történt :D Hiszen a régi emberek nem tudták ezt leírni, csak találgattak. Mind1."
hát barátom... meggyőződésed nem elég erős.
Mózes első könyvénél kevés szájbarágósabb rész van a Bibliában... ja! hogy nem tudod elképzelni a hatnapos teremtést, az már a te bajod.
ez van, amikor Isten egyértelmű kinyilatkoztatását megpróbálják az aktuális tudományos (emberi) dogmarendszerhez igazítani.
"Így lett este, és lett reggel"
minden nap végén ez áll... ennél egyértelműbben nem lehet fogalmazni.
légy erős! szoláris napokról van szó (az eredeti szóhasználat is ezt igazolja)
az evolúció szöges ellentétben áll a Bibliával, ugyanis a Biblia a bűnbeesés után folyamatos devolúcióról beszél... ilyen értelemben az ősrobbanás-elmélet sem biblikus, hisz az is evolúciós-elmélet.

Akkor Istenben hiszek, a Bibliában nem! Mert amit a tudomány ír, az igaz! Orvos leszek, hogy nézne ki, hogy úgy gyógyítanék: ,,Majd Isten segít rajta, mert végtelen az Ő hatalma!" Persze, csak Isten nem segít! A gondjainkat magunknak kell megoldani, de ha már a Bibliánál járunk azért van ez, mert kiűzte az embert a Paradicsomból...
A Biblia nem ír igaz dolgokat. Az egy mesekönyv.

Te nem Istenben hiszel, hanem egy általad megformált ideában... megpróbálod lerántani Őt a te megértési/elfogadási szintedre. Aktuális emberi, egyéni elképzeléseknek próbálod megfeleltetni.
Isten nem olyan, mint egy könyv, amit gusztusunk szerint leemelünk a könyvespolcról.

#1-nek:
Kedves Elsőke!
Azt kérdezed, hogy miért lettél lepontozva? Azért, amit írtál!
Néhány részt kiragadok, ami miatt én lepontoztalak:
"Aki fanatikus, az szó szerint elhiszi."
Ezzel én nem értek egyet. Nem az a fanatikus, aki szó szerint elhiszi. nem kell megszállottnak lenni ahhoz, hogy a Bibliát Isten kijelentéseként fogadjuk el: Ellenőrizhető, beteljesedett próféciák vannak benne. Ki ismerheti a jövőt Istenen kívül? Senki!
Más részről: Istennek ne lenne hatalma, hogy valóságos történetek örökítessenek meg a Bibliában? Ez ellentmondana Istenről megismert tudásunknak. Van hatalma Istennek, hogy hamisítatlanul eljusson az emberekhez az Ő szava. Az más kérdés, hogy hányan fogják a kezükbe, és olvassák el. És az megint egy másik kérdés, hogy hányan tekintenek a Bibliára, mint Isten kinyilatkoztatására.
"De arra azt mondom: vak, csőlátású, buta..." Miért csodálkozol, hogy lepontoztak? Ki szereti, és ki fogadja el, sőt ki lájkolja, ha vaknak, csőlátónak, butának nevezik a meggyőződéséért? Én momentán nem. Bár szerintem az a vak, aki nem látja, hogy például az emberi test roppant bonyolult működését az evolúció (amely vak véletlenek lassú sorozata) nem hozhatta létre, mégsem sértegetek egyetlen ateistát azzal, hogy vaknak nevezem.
Bár szerintem az a csőlátó, aki nem képes meglátni a világot a maga teljességében, csupán azt képes felfogni, amit éppen lát (Ez az igazi csőlátás!), mégsem sértegetem az ateistákat ilyesmivel. És nem gondolom, hogy te vagy más, a Bibliát el nem fogadó buta lenne. Elfogadom, hogy másoknak lehet más véleménye, de nem kell velük egyetértenem! Elvárom, hogy mások (és te is) tiszteletben tartsák az én meggyőződésemet, mint ahogy én is megteszem ezt velük szemben.
"7 nap alatt teremtette az Isten az embert -.- biztos..." Erre csak azt tudom válaszolni: A majmoktól származik az ember. - Biztos...
Semmi okom sincs, hogy elhiggyem az evolúciós álláspontot. Ez nem egy tudományosan bizonyított tény, csupán tudományos hipotézis. Ezt a hipotézist tanítják az iskolákban, és úgy mutatják be, mintha ez tény lenne, és nem hipotézis. Istennek inkább hiszek, mint a darwinistáknak!
"a nők alsóbb rendűek" Ilyen butaságot a Biblia nem tanít. Isten előtt minden ember ugyanolyan értékes. Isten nem személyválogató, nem kedvesebb előtte a férfi, mint a nő. Isten nőket is kiválasztott prófétának. Jézusnak is voltak női követői. Ne csodálkozz, ha lepontoznak, mert nem hiteles állításokat írsz le!
"rengeteg ellentmondás van benne!" Szerintem nincs igazad. Én nem találtam benne valódi ellentmondásokat. Olyat igen, ami első olvasásra ellentmondásosnak tűnik, de ha utána jár az ember, érthetővé válik.
"Több történet a világ keletkezéséről..." Most zavarba hoztál. Én csak egy ilyen történetet olvastam benne. Több is van? Ha nem ismered elég jól a Bibliát, az még nem nem probléma. De könyörgöm, ne szólj hozzá olyan kérdéshez, amiben nem vagy jártas! Na ezért is lepontozás jár.
"... a halál utáni életről" A halál utáni életről bizonyos felekezetek beszélnek, de a Biblia nem! Nem tanítja a Biblia azt, hogy a halál után van élet. A Biblia a halált alváshoz hasonlítja, amelyből van felébredés. Ez a feltámadás, amely Jézus eljövetelekor fog megtörténni, mert az elalvókat, azaz a meghaltakat előszólítja. Nincs ebben semmi ellentmondás.
"Szóval a Biblia szó szerint nem igaz." Szerinted. De nem kell, hogy mások is ugyanígy gondolkodjanak. Következmény: lepontozás.
"Én hiszek Istenben, de a tudományban is." Ez már egy jó alap. Mit jelent számodra hinni Istenben? Hogy létezik? Ez nem Istenben való hit, hanem az Ő létezését hiszed, és nem többet. Istenben hinni számomra azt jelenti, hogy Ő a Teremtőm, Aki képes az életemet megőrizni, és képes meghallani az én szavamat. Még azt is, amit ki sem mondok. Képes tanácsolni, megerősíteni, jószerencséssé tenni, megoltalmazni. Az Ő szavait hamisítatlanul a Bibliából ismerhetem meg. Ezért a hitért emberek milliói haltak meg. Inkább választották a halált, mint Teremtőjük megtagadását. Na ezeket nevezed te vakoknak, csőlátásúaknak és butáknak.
Hallottál már Husz Jánosról? Ez a vak, csőlátó és buta ember a megismert igazsághoz ragaszkodott, és nem volt hajlandó a hatalom kényszerítő erejének engedni, és az igazságot megtagadni. Amikor a máglyára ment énekelt. Ki halna meg a tudományért? Galilei is inkább visszavonta állításait, minthogy elítéljék. De aki az Istent megismerte, nem retten meg a haláltól sem. És ez nem vakságból, csőlátásból és butaságból, hanem hitből és tapasztalatból fakad.
Na, hát ilyenek miatt lettél lepontozva.

A kérdezőnek:
Melyik történetre mondták azt neked, hogy azt nem szó szerint kell érteni?
Most történetről van szó, vagy példabeszédről, esetleg valamilyen hasonlatról, tanítói példáról?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!