Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallásos hívők, ti is lemondan...

Granulátum kérdése:

Vallásos hívők, ti is lemondanátok az alapvető emberi jogaitokról vallási-hitbéli okokból?

Figyelt kérdés

Sajnálattal veszem észre, hogy a nyugati világban egyre többen mondanának le, sőt mondanak le azokról a jogaikról, amit évszázadok alatt vívtak ki eleink.

Az iszlám és az extrém kereszténység terjedésével egyre többen intenek be a világ törvényeknek, és nem szólnak a jogsértésekről és bűncselekményekről. (Ja, harmadikként említhetem a főleg ortodox zsidó közösségeket.)

Kedves keresztény és más vallású harcos hit-amazonok, ha a férjetek nagyon kegyetlenül bánik veletek, miért kéne az Ítélet Napjáig várni a megbüntetésével? Hogy majd az Isten megbünteti, ha akarja.

2012. júl. 13. 17:54
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Én hiszek Istenben, de nem vagyok elvakult. És még jó, hogy nem hagynám, hogy a férjem bántalmazzon. Egyáltalán mi jogon emelne rám kezet?! Természetesen azonnal elválnék! Hiszek Istenben, de ő nem jár pálcával, nem büntet, a problémáinkat magunk kell megoldanunk.

Amúgy túl szabad ember vagyok ahhoz, hogy lemondjak bármilyen emberi jogomról. Nem járok templomba se, szóval nem hiszem, hogy megkérdeznék tőlem: ,,emberi jogaidat kéred vagy a vallásodat?"

18/L

2012. júl. 13. 18:17
 2/10 anonim ***** válasza:
88%
Most azokra gondolsz, akik rossz házasságban élnek és azért nem akarnak elválni, mert a válást az egyház bűnnek tartja? Csak mert ebben a helyzetben én épp az ellenkezőjét tapasztaltam annak, amit leírtál, legalábbis a keresztényeknél. Sokan, akik vallásosnak mondják magukat és elvileg egy életre kötnek házasságot templomban, akár néhány év után már elválnak, sokszor még csak nem is a másik fél agresszív viselkedése vagy egyéb súlyos indok miatt, hanem pl. összevesznek valami kis hülyeségen, a "jóban-rosszban" szövegből csak a "jóban" részt veszik komolyan. Az iszlám vallásúak sokkal komolyabban veszik az életre szóló házasságot, inkább az ő feleségeikre jellemző, hogy nem lép(het)nek akkor se, ha nem boldogok a házasságban vagy esetleg bántalmazza őket a férjük, mert az ő kultúrájukban a nőnek a szava semmit se számít. Szép dolog a hagyományőrzés, de ma már tényleg léteznek alapvető emberi jogok, amik mindenkire vonatkoznak nemtől függetlenül, a boldogsághoz pedig mindenkinek joga van. A házasság normális esetben egy életre kéne hogy szóljon, szinte az összes kultúrában eredetileg a halálig tartott ez a kötelék. Viszont előfordulhat, hogy valaki nem jól választott (vagy a szülei választottak neki házastársat), ebben az esetben szerintem ha van valamilyen isten, akkor ő se akarná, hogy némán eltűrjük, hogy megalázzanak bennünket életünk végéig. Ha egy házasságban az egyik fél lelkileg vagy testileg bántalmazza, megalázza a másikat, akkor igenis lépni kell mindenképpen, bár sokszor nem könnyű dolog, mert fél a nő, hogy ha pl. elszökik, akkor a rokonok megtalálják és megölik (vannak ilyen esetek sajnos). De azért amit meg lehet oldani kommunikációval és kompromisszumokkal, azt meg kell próbálni, ne olyan hülyeségek miatt emlegessük az emberi jogokat meg a válást, hogy pl. a pasi a csaj agyára megy azzal, hogy nem hajtja le a vécéülőkét (komolyan ismertem egy templomba járó hívő párt, akik valami hasonló hülyeségen vesztek össze annyira, hogy végül elváltak).
2012. júl. 13. 18:46
 3/10 anonim ***** válasza:
53%

Nos itt megint a biblia adjon válasz, illetve Jézus tanítása legyen a mérvadó.

Nos Jézus egyetlen okot jelölt meg a válásra,mégpedig ha az egyik fél hűtlenül megcsalja a társát.

(Máté 19:8, 9) . . .. 9 Mondom nektek, hogy aki elválik a feleségétől, hacsak nem paráznaság miatt, és mást vesz el, házasságtörést követ el.”(Fordítva is érvényes, ha a nő a hűtlen)

Viszont az is igaz, hogy nem lehet, hogy agyon verje valaki a társát vagy veszélyeztesse a családja anyagi, szellemi, és fizikai jólétét.

Erre viszont Pál apostol, adott bibliai tanácsot, de elválni akkor sem lehet.

(1Korintusz 7:11) 11 de ha elmenne is, maradjon házasság nélkül, vagy pedig béküljön ki a férjével; és a férj ne hagyja el a feleségét.

Ekkor csak az elkülönülésre ad alapot :

*** fy 13. fej. 160–161. o. Ha válságba jut a házasság ***

ALAP AZ ELKÜLÖNÜLÉSRE

17 Vajon vannak olyan helyzetek, amelyek indokolttá tehetik az elkülönülést vagy akár a válást a házastárstól, még ha az nem követett is el paráznaságot? Igen, de ilyen esetben a keresztény nem válik szabaddá, hogy egy harmadik személlyel udvarlásba bocsátkozzon és házasságot tervezzen (Máté 5:32). A Biblia — bár egyes esetekben engedélyt ad az ilyen elkülönülésre — kiköti, hogy az, aki elmegy, „maradjon házasság nélkül, vagy béküljön meg” (1Korinthus 7:11). Többek között milyen szélsőséges helyzetekben tűnhet tanácsosnak az elkülönülés?

18 Nos, a család talán nyomorba jut a férj határtalan lustasága és rossz szokásai miatt. A férj esetleg szerencsejátékban eljátssza a család jövedelmét, vagy talán abból támogatja kábítószer- vagy alkoholfüggőségét. A Biblia kijelenti: „Ha pedig valaki . . . az ő házanépéről gondot nem visel: a hitet megtagadta, és rosszabb a hitetlennél” (1Timótheus 5:8). Ha egy ilyen ember visszautasítja, hogy megváltoztassa útját, sőt még a felesége által keresett pénzt is elveszi, hogy bűnös életét finanszírozza, akkor a feleség talán úgy dönt, hogy saját és gyermekei jólétének megvédése érdekében jogilag elkülönül tőle.

19 Az ilyen jogi eljárást akkor is meg lehet fontolni, ha a házastárs rendkívül erőszakos a társával szemben, talán újra meg újra megveri olyannyira, hogy annak egészsége, sőt még az élete is veszélybe kerül. Ezenfelül, ha a házastárs állandóan megpróbálja ráerőltetni társára, hogy szegje meg Isten parancsolatait valamilyen módon, a megfélemlített társ talán az elkülönülést fontolgatja, különösen akkor, ha a dolgok egészen odáig fajulnak, hogy már a szellemisége forog kockán. A veszélyben levő házastárs talán arra a következtetésre jut, hogy csak úgy tud inkább ’Istennek engedelmeskedni, hogynem az embereknek’, ha jogilag elkülönül (Cselekedetek 5:29).

2012. júl. 13. 19:04
 4/10 anonim ***** válasza:
91%

Döncike mint harcos hit-amazon... Ez a hét vicce. :P

Granulátum, nem tudom, konkrétan mit értesz extrém kereszténység alatt, illetve milyen esetekre gondolsz. De az biztos, hogy a normális kereszténység NEM támogatja a nőkkel szembeni erőszakos, agresszív viselkedést. És NEM elvárás, hogy egy nő ilyen körülmények között élje le az egész életét Isten büntetésére várva. Ilyen esetekben nyugodtan el lehet válni vagy legalábbis elkülönülni, helyzettől függően.

Az igaz, hogy tényleg még mindig vannak, akik a nőket valamilyen módon alacsonyabb rendűnek / nem egyenrangúnak tartják; ráadásul a Bibliára hivatkozva... Ez nagy tévedés, "szaknyelven" tévelygés. Ilyen véleményekkel már én is találkoztam akár "élőben", akár a neten. A legnagyobb probléma ezekkel az emberekkel az, hogy másoknak is be akarják magyarázni a saját h.lyeségeiket, azaz másokat is el akarnak tévelyíteni (persze teljesen abban a tévhitben, hogy náluk van az igazság...)

Én csak sajnálni tudom azokat, akik bedőlnek ezeknek a szövegeknek; és szeretném, ha minél kevesebben lennének így. Ezért is szoktam itt, a GYK-n "harcos hit-amazonként" leírni az ezzel kapcsolatos álláspontomat. :D

2012. júl. 13. 20:41
 5/10 anonim ***** válasza:
89%

Szia,

nem mondok le az alapvető emberi jogaimról mert nem kell lemondanom róluk.

Az iszlámmal (és ortodox judaizmussal) ellentétben én szabad akaratomból házasodtam, diploma megszerzése után, tehát nem vagyok olyan helyzetben mint azok a nők akiknek a férjhezmenés az élete célja.

És Isten azt sem várja el tőlem, hogy ha a férjem bántalmazna engem, de főleg a gyereket, akkor vele maradjak. Nem érdekel a katolikus egyház hivatalos álláspontja, mert nem vagyok katolikus, és a saját életemet magam szervezem, mert Isten szabad akaratot adott.

Nem fog azért megbüntetni, ha kiállok az emberi jogaimért, elmegyek szavazni (és ráadásul liberális szavazó vagyok:-)vagy tüntetni, esetleg elválok mert nem látok más kiutat.

De az sem bűn ha otthon maradok és nem próbálok változtatni az életemen, mert mondjuk a hitem miatt ezt próbatételnek fogom fel.

Egy bűn van, amit próbálok elkerülni: hogy a lelkiismeretem ellenére döntsek. Hogy hazugságban éljek, hogy boldogtalan legyek, mert nem a megfelelő okból döntöttem, hanem mert be akarok vágódni Istennél vagy embernél.

A szabad akarat lényege, hogy felelősséget vállalok magamért, a tetteimért. tudom, mi a tökéletes és tudom mi a realitás. A kettőt igyekszem összehangolni, de én is csak halandó ember vagyok.

(Ui. a kegyetlenül bántalmazó férjet én nem büntetném meg, csak elhagynám, és az Úrra hagynám a döntést. Érte is meghalt Jézus miért én büntessem? Viszont nem vagyok köteles meginni a levét más durvaságának és feláldozni a gyerekem jövőjét sem. Ez persze most csak elmélet, válasz a kérdésedre.)

Freya

2012. júl. 13. 21:47
 6/10 anonim ***** válasza:
88%
Isten nem kér tőlünk ilyet
2012. júl. 13. 22:18
 7/10 anonim ***** válasza:
Nem mondok le és mást sem mondatok le róla. Másnak sincs joga lemondatni másokat.
2012. júl. 14. 01:38
 8/10 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező! Nem tudom észrevetted-e, hogy a 3-s számú Tanú válaszoló a Szentírás szerint adott helyes választ a kérdésedre. Én is vele értek egyet.

Sokan észreveszik, hogy a válások sokszor hirtelen felindulásból, komolyabb ok nélkül történnek és ezért helyesnek tartják a bibliai alapindokot, miszerint csak paráznaság okán van lehetőség a válásra. De mivel nem csak ilyen egyszerű egy kapcsolat, így vannak más bibliai alapelvek is arra az esetre, ha egyéb tényezők miatt kerül válságba a családi egység, vagy az életveszély esete áll fent.

2012. júl. 14. 18:34
 9/10 anonim ***** válasza:

Nos üdvözlök mindenkit.

Különös kép, nem tanú barátomat Bertát. Kell a humor is néha:)

Nos valaki hivatkozott rám, mint 3-as tanúra.

Igen, akik ismernek azok tudják, hogy Én Jézus tanításait nagyon komolyan veszem, és ha emberi szemszögből "fáj"is, nem fogom a magam akaratához igazítani.

Nekem kell a bibliához igazodni, nem fordítva,.

Nos vannak extrém esetek amiket szintén leírtam, de sajnos ne nagyon olvasták el, hogy a teremtő szemszögéből, mi a teendő.

Aztán ezért van az, hogy a világ itt tart, és maguk a hívek sincsenek egyetértésben, mert mindenki a maga életéhez akarja a szent írást igazítani, pedig nekünk embereknek kell a szentíráshoz igazodni.

Kata

2012. júl. 14. 19:21
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha a férjed kegyetlenül bánik veled akkor el kell hagynod őt és nem ítélkezni felette.Befogadhatod a bűnt vagy az Igazságot,de Isten nem avatkozik bele E világ dolgaiba.A megpróbáltatások idején a választás megadatott.Ne ítélj hogy ne ítéltess!Isten mindenkit szeret még a bűnöst is aki megtévedt így nekik is megadatott a választás lehetősége.Elsőkből lehetnek az utolsók és az utolsókból az elsők.Kérd Jézus segítségét ,fogadd be őt és add át fájdalmaidat ...

"Jőjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket."

2012. júl. 17. 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!