Szerintetek a Jehova tanúi az most szekta vagy sem?
Sziasztok.
Elmesélem a velük kapcsolatos élményeimet, tapasztalataimat, hogy mindenki képben legyen miért is tettem fel a kérdést.
27 éves férfi vagyok. Másfél éve ismerkedtem meg mostani párommal. Néhány hónapja eljegyeztem. Dúl a szerelem ezerrel. Leendő apósom azonban Jehova tanúja és apósom családi ága is az. Párom ezt előre elmondta ahogy azt is, hogy őt is ebben a szellemben nevelték csak ő szakított ezzel a vallási irányzattal.
Szóval bekerültem ebbe a közösségbe, mialatt el-el látogattam párom családjához. Érdekelt a Jehova tanúi közösség mert nagyon ellentmondásos véleményeket hallottam róla. Hajlandó voltam velük a vallásról beszélgetni és tanulmányozni velük a Bibliát.
Első ránézésre a Jehova tanúi vallás egy nagyon visszafogott, minden giccset nélkülöző, baráti hangulatú vallási felfogás. Csak később derül ki milyen is valójában.
A Jehova Tanúi közé tartozni nem jelent mást, mint egész életünkben kényszeresen megfelelni istennek, mert rettegünk attól, hogy a legkisebb bűn miatt is kikerülhetünk abból a bizonyos 144 ezer fős kiválasztott körből amiben ők hisznek. Szerintük Jehova isten csak ennyi lelket fog megmenteni és az mind Jehova tanúja lesz mert aki nem Jehova tanúja az egy szenny, semmi ember aki biztos a sátán szolgája lesz.
Egész életük arról szól, hogy a világvégét várják és bár kétszer tévedtek az eljövetelével kapcsolatban ez őket egy cseppet sem zavarja. Valósággal szomjúzzák az armageddon eljövetelét és betegesen keresik isten kegyét.
Minden hitközséget egy vénekből álló testület irányít. A szavuk szigorú parancs. Aki bármit is megkérdőjelez azt megróják és, ha továbbra is ellenvetése van akkor kiközösítik és onnantól az nem is ember. Senki sem beszélhet vele, kerülnie sőt utálnia kell. Ha szülő, ha barát volt, mindegy. Ellenvetésnek helye nincs.
Amikor arról beszéltem apósomnak, hogy szüleim milyen jó tanácsokkal láttak el, azt próbálta bemagyarázni nekem, hogy mivel ők nem Jehova tanúi az ő ajánlásaik mind gonoszak és tévútra vezetnek. Az egész tanulmányozás inkább hasonlít egy agymosásra, mint a Biblia tanulására. Azt hangoztatják, hogy lehet más véleményed a szentírás bizonyos pontjairól, de ha volt ellenvetésem akkor úgy csavarták a dolgokat, hogy nekem legyen bűntudatom. Hihetetlen.
A matatóest meg ezek a hülyeségek csak fikciók, de vannak fura dolgaik bőven. Páromnak például rendre azt mondja az apja, hogy majd ő megmondja neki hogyan éljen. Ha párom csak egy kicsit is szembeszáll az apjával akkor apósom már mindjárt támadásba fordul át. Folyton lehordja páromat, hogy lusta, ostoba és képtelen spórolni, mikor egy szorgos, diplomás nőről beszél aki gyerekeket tanít. Semmi sem jó amit csinál, minden úgy rossz ahogy van. Bezzeg, ha visszatérne a tanúk közé, mindjárt eltűnne minden "hibája". Hihetetlen szemellenzős vallás ez. Azt tanítják, hogy a düh a harag az erőszak az távol áll tőlük. Nem élnek vele. Ezzel szemben apósom nem egyszer üvöltve kelt ki magából a gyerekeinek hagyja, hogy durva filmeket nézzenek és öldöklős játékokkal játszanak. Azt is mondta, hogy a káromkodás isten ellen való. Ennek ellenére ugyanannyi a csúnya szó mint máshol. A jehova tanúi szerint Jézust oszlopra feszítették és nem keresztre. De ők keresztényeknek vallják magukat. Nekem ez magas. Miért keresztények ha nem is hisznek a keresztre feszítésben? Szerintük isten csak a Jehova tanúit menti majd meg a végítéletnél, mást nem. Ha egy nem Jehova tanúja a világ legjobb embere akkor sem, mert aki Jehova tanúja az valósággal bűntelen.
Na ezek után elegem lett az egészből. Ránézésre pont úgy működnek mint egy szekta. Azért mondom ezt, nem csatlakozhat bárki közéjük. Komoly szűrésen kell átesnie és csak nagy körültekintéssel vesznek maguk közé valakit. Apósomnak egyébként az a mániája, hogy próbálja magát különb embernek beállítani. Fiatal korában totál alkoholista volt sőt még rövid ideig börtönben is ült. De azt mondja akkor még nem volt Tanúja és így ezek nem számítanak semmit. Amikor pedig már Tanúja volt, megcsalta a feleségét. Ezért ki akarta zárni a közösség, de ő azt mondta megbánta és a bűnbocsánat jegyében adott egy csomó pénzt a hitközségnek. Ezért tanúja maradhatott. Nekem meg azt prédikálta, hogy a Jehova tanúit nem a pénzt motiválja.
Szerintetek szekta ez a vallás vagy sem? És szerintetek miért ilyenek ezek az emberek?
Tisztelt kérdező!Tisztelt 3.válaszadó!
1.-A szekta szó hogy a gyengébbek is megértsék,külvilágtól elzárkózott emberi csoport.A több mint 7 millió Jehova Tanúja szerinted elzárkózik?
2.-3 as számú válasz adó:A biblia(Isten) egy és csakis egy igaz vallást fogad el!Aki ezt a vallást követi,az részesülhet megmentésben.Jézus felszólítja az őt követőit:
Máté28:19-20 "Mennyetek hát,és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket..."
3.-A Jehova Tanuk csupán a bibliában leírtak szerint szeretnének élni,illetve cselekedni!
4.-az igaz vallásról egy pár idézet Jézus szavaiból a bibliában,amit a saját szemeddel megnézhetsz a tiédből is!Feltételezem ha már beleszólsz akkor neked is van!
Máté5:11 "Boldogok vagytok,amikor gyaláznak és üldöznek benneteket,és hazug módon mindenféle gonoszságot mondanak ellenetek énértem"
márk13:13 "Gyűlölet célpontjai lesztek minden ember előtt az én nevem miatt.De aki mindvégig kitart,az részesül megmentésben."
Nem hinném hogy más vallást is ennyire szidnak!
Ennek tudatában szeretnék Jehova Tanúja lenni!
És csak sajnálni tudom aki nem ismeri igazán a Bibliát!
Egyetértek. De hátha még nem teljes az az agymosás, mivel az előző válaszoló még csak szeretne JT lenni...
"A szekta szó hogy a gyengébbek is megértsék,külvilágtól elzárkózott emberi csoport."
Ez csak EGYFAJTA értelmezése a szónak.
"A több mint 7 millió Jehova Tanúja szerinted elzárkózik?"
El bizony, amennyire csak tudnak. (Tisztelet a kivételnek.)
"A biblia(Isten) egy és csakis egy igaz vallást fogad el!Aki ezt a vallást követi,az részesülhet megmentésben."
Idézd a Bibliából az "egyetlen igaz vallás elfogadásáról" szóló mondato(ka)t, légy szíves. Nem azokat, amiket eddig írtál, mert azok NEM TARTALMAZZÁK ezt konkrétan.
"A Jehova Tanuk csupán a bibliában leírtak szerint szeretnének élni,illetve cselekedni!"
A saját, félrefordított Bibliájukban leírtak szerint... :(((
"az igaz vallásról egy pár idézet Jézus szavaiból a bibliában"
Ezek egyikében sincs szó arról, hogy az állítólagos "igaz vallás"-ra vonatkozna.
"Nem hinném hogy más vallást is ennyire szidnak!"
Az, hogy te mit hiszel, a te dolgod. De ez a "hit" nagyon-nagyon kevés ahhoz, hogy szilárdan erre alapozd a véleményedet, meggyőződésedet. (A kérdés egyébként NEM eldönthető, mert nem vezetnek statisztikát arról, hogy melyik vallást mennyire szidják.)
"Ennek tudatában szeretnék Jehova Tanúja lenni!"
Akkor a fentiek tudatában gondold át újra...
"És csak sajnálni tudom aki nem ismeri igazán a Bibliát!"
Kezdheted saját magadon. :(
teljesen egyértelműen szekta!
a szolidabb szekták között
a legveszélyesebb a világon a családokra.
nem egy papír engedély pecsét dönti el hogy az vagy nem.
Több ezer vallás létezik a Földön. Általában szülőktől veszik át az emberek az általuk követett vallást, és a saját vallását tekinti mindenki igaznak.
Egy adott vallásról elterjedt rossz hírt leginkább egy másik vallás tagjai generálják. Én úgy gondolom, hogy etéren objektívnek kellene lenni és elfogadni azt, hogy nem mindenki ugyan abban az Istenben hisz.
Nekem speciel Jehova tanúiról teljesen pozitív véleményem van. Amennyijükkel összehozott eddig a sors, mind kedves, szimpatikus, kultúrált, igényes ember volt. Nekem róluk ez jut eszembe.
Elég sok szektát láttam, és mint ateista, néha elég nehéz megkülönböztetni őket a hivatalosoktól. Ám egy biztos, szekta nem csak egyfajta van. Van, aminek a vége egy tömeges öngyilkosság, mert a főmufti azt ígérte, ezzel felszállhatnak vagy a Mennyországba, vagy egy űrhajóba. Mások abból élnek meg, hogy hülyét csinálnak a hívőkből, és élvezik a szigorú, kizárólagos hűség előnyeit, amelyek megakadályozzák, hogy a hívők rájöjjenek a turpisságra, nem tudom, hány televangelista szekta van, ahol az alapító pásztor piszok gazdag és luxusautóval jár, mindezt azért, mert az emberek bedőlnek a látszólag határtalan karizmának, amit sugároz. A legtöbb szekta nem hajlandó alkalmazkodni a modern kor értelmi szintjéhez, és rendre visszafelé hajtják a hívőket, mondván hogy az eredeti hitet kell visszaállítani... De mi a garancia arra, hogy bárki is ismeri az "eredeti" hitet? A legkorább óta ismert név a kereszténységben a katolicizmus, ha történelmi szempontból nézzük a dolgokat. Senki a modern világban nem volt ott Izraelben, hogy lássa ezt a bizonyos eredeti hitet, így bármi lefolyhatott azon az eredeti hiten. Az sem segít, hogy a bibliát ezerféleképpen fordították, talán az eredeti üzenet is feledésbe merült abban a kb 2000 évben, amely azóta eltelt, ráadásul sok bibliafordítás csal is, mert egyes nyelveken a bárányokat disznóra, a kenyeret banánra cserélik, mert máshogy nem fogadja be a szigetlakos a cuccot. Maga Jézus létezése is vita tárgya, mert ugye (tárgyi) bizonyítékunk aligha van, és sokan azt mondják, a Jézus név is transzliterálva van a Joshua-> Jeshua névből, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen több "Jézus" is szerepel a bibliában, amiből az egyik ugye a messiás, a másik pedig az, aki Mózes oldalán vezette Izrael népét az ígéret földjébe, és nem tudom, de mintha lenne minimum egy harmadik is. Az se segít, hogy nagy valószínűséggel a Jézus akit ismerünk tulajdonképpen egy egybeolvasztott változata 3 embernek, akik kritikájukat példázatokban adták át. Szóval mi van, ha az eredeti hit nem olyan, mint amilyennek a modern prédikátorok, akik ennek a helyreállítását ígérik, hanem egészen más, más mint amit bárki manapság el tud képzelni. Vissza a szektákra, bár nem mindre igaz, sokukban a félelemkeltés, a lelki terror is szerepet játszik, ami nem minden esetben nyílvánvaló: sokszor elég, ha eléggé hangoztatják a bűn és a pokol jelentőségét, illetve a sátán szerepét, máskor pedig olyan lelki problémákra, mint a depresszió (amit csak orvosi, pszichológusi segítséggel lehet kezelni), a figyelemzavar, az OCD, illetve az autizmus, semmikép nem az a válaszuk, hogy elküldik az illetőt terápiára, hanem magát a beteget hibáztatják. És ezt a hívők tagadják, még akkor is, amikor a szemük elé kerül a bizonyíték. És nem hajlandóak megérteni.
Sőt, sokszor szinte szándékosan okozzák a lelki bajt. Eddig mindenki, akinek sikerült kijutnia, arról tanúskodnak, hogy sikerült pszichológiai segítséget kapniuk, de azok is jobban érzik lelkileg magukat, akik egyszerűen csak megléptek.
Már csak az maradt a kérdés, hogy a szektákat miért védik, miért tagadják a szektalétüket, vagy az ártalmas természetüket mint némely kívülállók, mint tagok egyaránt? Nos, a szekta nem feltétlenül mutatja magát annak. Egyrészt a vallásszabadságot ki lehet használni, másrészt a szektás taktikák, főleg a pszichológiai játszadozások, nem túl feltűnőek. Sok szektából akkor lehet igazán kinézni, hogy gond van, ha az emberek epilepsziás rohamhoz hasonló állapotba kerülnek, látszólag "betöltekezés" miatt, vagy démoni megszállás alatt, ami valljuk be... nem természetes viselkedés. Ám az örömmámoros tagok naívak és az ember alapból hiszékeny.
Míg a tudomány legalább beismeri, hogy nem mindent tudnak biztosan, és hogy a tények "változnak" a tudományos megértés fejlődésével (ezért foglalkoznak természeti jelenségek, tárgyak és élőlények folyamatos megfigyelésével, az űrtől egészen a tenger fenekéig), addig sokan abszolút igazságot keresnek, és ugye, az ember, mint mondtam, hiszékeny, ezért gyakorlatilag bármit be lehet etetni neki, mint az abszolút igazság, akármilyen egyszerűnek is hangzik, holott a világ sokkal bonyolultabb, az élet sokkal komplexebb, mint hogy legyen egy folyamatos, örök abszolút igazság, amit fel lehessen fogni mindenféle tudományos megfigyelés vagy kutatás, kísérletezés nélkül, és még ezek sem elegek, hogy a világot tényleges megértsük teljes valójában. Az ember egy hús-vér lény, nem gépezet, nem istenség, és nem is szellem, bár elmondható, hogy tartalmaz olyat, elvileg. Korlátozottak vagyunk, és a legtöbb amit tehetünk, hogy korlátainkat lehetőség szerint tornázzuk feljebb és feljebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!