Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek a Jehova tanúi az...

Zimalion kérdése:

Szerintetek a Jehova tanúi az most szekta vagy sem?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Elmesélem a velük kapcsolatos élményeimet, tapasztalataimat, hogy mindenki képben legyen miért is tettem fel a kérdést.

27 éves férfi vagyok. Másfél éve ismerkedtem meg mostani párommal. Néhány hónapja eljegyeztem. Dúl a szerelem ezerrel. Leendő apósom azonban Jehova tanúja és apósom családi ága is az. Párom ezt előre elmondta ahogy azt is, hogy őt is ebben a szellemben nevelték csak ő szakított ezzel a vallási irányzattal.

Szóval bekerültem ebbe a közösségbe, mialatt el-el látogattam párom családjához. Érdekelt a Jehova tanúi közösség mert nagyon ellentmondásos véleményeket hallottam róla. Hajlandó voltam velük a vallásról beszélgetni és tanulmányozni velük a Bibliát.

Első ránézésre a Jehova tanúi vallás egy nagyon visszafogott, minden giccset nélkülöző, baráti hangulatú vallási felfogás. Csak később derül ki milyen is valójában.

A Jehova Tanúi közé tartozni nem jelent mást, mint egész életünkben kényszeresen megfelelni istennek, mert rettegünk attól, hogy a legkisebb bűn miatt is kikerülhetünk abból a bizonyos 144 ezer fős kiválasztott körből amiben ők hisznek. Szerintük Jehova isten csak ennyi lelket fog megmenteni és az mind Jehova tanúja lesz mert aki nem Jehova tanúja az egy szenny, semmi ember aki biztos a sátán szolgája lesz.

Egész életük arról szól, hogy a világvégét várják és bár kétszer tévedtek az eljövetelével kapcsolatban ez őket egy cseppet sem zavarja. Valósággal szomjúzzák az armageddon eljövetelét és betegesen keresik isten kegyét.

Minden hitközséget egy vénekből álló testület irányít. A szavuk szigorú parancs. Aki bármit is megkérdőjelez azt megróják és, ha továbbra is ellenvetése van akkor kiközösítik és onnantól az nem is ember. Senki sem beszélhet vele, kerülnie sőt utálnia kell. Ha szülő, ha barát volt, mindegy. Ellenvetésnek helye nincs.

Amikor arról beszéltem apósomnak, hogy szüleim milyen jó tanácsokkal láttak el, azt próbálta bemagyarázni nekem, hogy mivel ők nem Jehova tanúi az ő ajánlásaik mind gonoszak és tévútra vezetnek. Az egész tanulmányozás inkább hasonlít egy agymosásra, mint a Biblia tanulására. Azt hangoztatják, hogy lehet más véleményed a szentírás bizonyos pontjairól, de ha volt ellenvetésem akkor úgy csavarták a dolgokat, hogy nekem legyen bűntudatom. Hihetetlen.

A matatóest meg ezek a hülyeségek csak fikciók, de vannak fura dolgaik bőven. Páromnak például rendre azt mondja az apja, hogy majd ő megmondja neki hogyan éljen. Ha párom csak egy kicsit is szembeszáll az apjával akkor apósom már mindjárt támadásba fordul át. Folyton lehordja páromat, hogy lusta, ostoba és képtelen spórolni, mikor egy szorgos, diplomás nőről beszél aki gyerekeket tanít. Semmi sem jó amit csinál, minden úgy rossz ahogy van. Bezzeg, ha visszatérne a tanúk közé, mindjárt eltűnne minden "hibája". Hihetetlen szemellenzős vallás ez. Azt tanítják, hogy a düh a harag az erőszak az távol áll tőlük. Nem élnek vele. Ezzel szemben apósom nem egyszer üvöltve kelt ki magából a gyerekeinek hagyja, hogy durva filmeket nézzenek és öldöklős játékokkal játszanak. Azt is mondta, hogy a káromkodás isten ellen való. Ennek ellenére ugyanannyi a csúnya szó mint máshol. A jehova tanúi szerint Jézust oszlopra feszítették és nem keresztre. De ők keresztényeknek vallják magukat. Nekem ez magas. Miért keresztények ha nem is hisznek a keresztre feszítésben? Szerintük isten csak a Jehova tanúit menti majd meg a végítéletnél, mást nem. Ha egy nem Jehova tanúja a világ legjobb embere akkor sem, mert aki Jehova tanúja az valósággal bűntelen.

Na ezek után elegem lett az egészből. Ránézésre pont úgy működnek mint egy szekta. Azért mondom ezt, nem csatlakozhat bárki közéjük. Komoly szűrésen kell átesnie és csak nagy körültekintéssel vesznek maguk közé valakit. Apósomnak egyébként az a mániája, hogy próbálja magát különb embernek beállítani. Fiatal korában totál alkoholista volt sőt még rövid ideig börtönben is ült. De azt mondja akkor még nem volt Tanúja és így ezek nem számítanak semmit. Amikor pedig már Tanúja volt, megcsalta a feleségét. Ezért ki akarta zárni a közösség, de ő azt mondta megbánta és a bűnbocsánat jegyében adott egy csomó pénzt a hitközségnek. Ezért tanúja maradhatott. Nekem meg azt prédikálta, hogy a Jehova tanúit nem a pénzt motiválja.

Szerintetek szekta ez a vallás vagy sem? És szerintetek miért ilyenek ezek az emberek?

2012. jún. 18. 00:08
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
100%

Egyvalami szúrt szemet a leírásodban: a kereszténység az ógörög "chrisztosz" (Krisztus, héberül Mosiah azaz Messiás) szóból származik, nem a keresztre feszítésből.

Egyébként meg egyetértek. Lényegtelen, hogy hogyan nevezzük, agymosó és butító nézeteik vannak, mint sok másiknak, és nem csak kétszer, jóval többször tévedtek már, ha belevesszük az egyház elődjét is a sorba, legalább 20 ilyen évszám volt, amikor biztosra vették a világvégét.

2012. jún. 18. 00:24
 2/18 anonim ***** válasza:
85%

A leírásod alapján azt gondolom, hogy sikerült igen tárgyilagosan megismerned a Jehova Tanúit. Az egy másik kérdés, hogy a tanításaik több sebből véreznek, ha valaki valóban a Biblia mérlegére teszi azokat, viszont a másik nagy probléma - amit te agymosásként fogtál meg - hogy nem hogy nem gondolkodó keresztyén életre segítenek, hanem mindent megtesznek azért, hogy nehogy eljuss a gondolkodó, érett hitre. Gyakorlatilag mindenre sablon-válaszokat adnak, és azt tanítják meg a közösségük tagjainak - sajna emiatt értelmetlen velük nemhogy vitatkozni, még szinte beszélgetni is. Úgyhogy mindegy h szektának nevezzük-e vagy sem (egyébként általában azokat hívjuk szektának, akik saját kizárólagosságukat hirdetik - ami egyébként a JT-ra igaz is) csak annyi megjegyzésem van: örülj, hogy a feleséged már nem JT. Apóshoz meg sok türelmet kívánok!

Üdv:

Egy - egyébként igen nyitott - református hívő keresztyén

2012. jún. 18. 00:40
 3/18 anonim válasza:
92%

szerintem szekta.

azt használják ki a vezetőik, hogy naív, elveszett emberek utolsó kétségbeesésükben tartozni akarnak valahová, ami ráadásul azzal kecsegtet, hogy különlegessé lesznek ezáltal.

Jó retorikai képességekkel bírnak (pl politikusok, szónokok)

Egyet értek mindkét előttem válaszolóval

Nem tudom, hogy juthat el valaki addig, hogy egy ilyen körnek a tagja akar lenni. Kövezzetek meg de szerintem egy intelligens ember messze elkerüli őket.

Ez messze nem vallás, a vallás teljesen más értékekkel kell, hogy bírjon...

2012. jún. 18. 01:19
 4/18 anonim ***** válasza:
48%

Hivatalosan nem szekta, mivel az egyházi státusz fenntartása iránti kérelmüket pozitívan bírálta el az arra illetékes bizottság (annak ellenére, hogy a működésük több ponton is sérti az egyháztörvényt, vagy nem tesz eleget az abban felsorolt feltételeknek).

Az emberek pedig olyanok, amilyenek. Például te, kérdező, bizonyára nagyon unatkozol, legalábbis a kérdéseid alapján:

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

http://www.gyakorikerdesek.hu/szerelem-szex__parkapcsolatok_..

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

Akkor most melyik leírás az igaz? Költői kérdés...

2012. jún. 18. 02:09
 5/18 A kérdező kommentje:
Mindegyik csak mindegyik egy más élethelyzetben.
2012. jún. 18. 09:37
 6/18 anonim ***** válasza:
45%
nem, nem szekta. egy tanu vagyok a több mint 7 millio közül. amit leirtál az elöfordulhat, de nem igazán hiszem. én 21. éve szolgálom a teremtöt. soha nem bántottam senkit, magam is férjhez mentem egy nem tanu férfihez, akival boldog házasságban éltem, sajnos meghalt.persze nem ésszerü kivül állohoz menni, mert nincs közös cél és a nem tanu házastárs elöbb utobb sérelmezheti a társa gyülekezetbe szolgálatába valo járását. igy viták keletkezhetnek s ezt elkerülendö javasolják. persze amugy is vannak házasságon belül nézet eltérések de a szeretet fényében bibliai tanácsokkal békében meglehet oldani nem lesz válás belöle.ezt leszámitva nagyon sok nem tanu baráttal rendelkezek pl szomszédok, munkatársak stb. nem kritizálnak igyekszem jo keresztényként élni az életemet a kivül állok irányában. Jézus nem utasitotta a követöit, hogy eröszakkal"téritsenek". akit nem érdekel attol elköszönök, és tovább megyek. ha valamelyik testvérem még is tolakodobb az vessen magára, mert nem lesz áldás a munkáján és a többi testvérére is szégyent hoz, ugyan is a biblia iskolán nem tanitják a "minden áron megtériteni" hozzá állást. itt példa ként emlitem az általánositást. vegyük a Roma származásuakat. ha egy közülük tolvaj rossz életü, azonnal minden ilyen származásu embert szidnak, hogy mindegyik ilyen pedigez nem igaz. remélem érted a lényegét a mondandomnak. köszönöm a lehetöséget, mély tisztelettel kata.
2012. jún. 18. 10:37
 7/18 anonim ***** válasza:
35%
utoirat, a szekta szo jelentése az értelmező kézi szotárban: Jézus tanitásátol eltért felekezet. mi nem tértünk el, inkább igyekszünk maradéktalanul betartani a szolgálatunkat ellátni. közöttünk nincsenek háboruk, nem áldjuk a fegyvereket, nem ölünk meg senkit csak mert nem egy nemzetbe tartozunk, Jézus tanitásában nem tanitotta a nemzeti öntudatot, hogy azért mert nem az a nemzetiségü vágy más gondolkodásu egy ember azt lekell gyilkolni. ezt tanitotta:SZRERESD FELABÁRATODAT MINT ÖNMAGADAT, ÁLDJÁTOK AZOKAT AKIK TITEKET ÁTKOZNAK, IMÁDKOZZATOK AZOKÉRT AKIK ÜLDÖZNEK TITEKET. igy aztán mi békében élünk, és nem ir rolunk az ujság, hogy botrányokat szreveztünk. igen sok testvérünk van más országokban (oroszország, észak afrika kina stb) csak azért börtönökben számüzetésben, akár a kis gyermekével családjával együtt mert politikailag semlegesek, nem vonulnak be katonának, nem fognak fegyvert s ez a XXl század. csak mert tanu vagyok ennyi az összes bünöm. egy tanu(boldogok vagytok ha bántanak benneteket az Én nevemért) egy tanu
2012. jún. 18. 11:20
 8/18 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező!

Februári kérdésedben:

"27 éves felnőtt férfi vagyok. Már több, mint 7 hónapja élek együtt párommal. Nemrég el is jegyeztem. Nagyon boldogok vagyunk együtt, meglepően jó a harmónia köztünk."

Áprilisban:

"28 éves férfi vagyok és teljesen összeomlott az életem. Már élni sincs kedvem. Gyűlölök mindent a világon. Biztosan sokan éltek már ezekkel a közhelyekkel, de én komolyan gondolom.

Pedig nemrég még minden olyan jó volt. NÉGY ÉVE megismertem egy csodálatos nőt."

Néhány nappal ezelőttről:

"27 éves férfi vagyok és nagyon durva érzelmi dilemma elé kerültem, ami szinte felőröl. Tavaly januárban megismerkedtem jelenlegi párommal."

Ma

"27 éves férfi vagyok. Másfél éve ismerkedtem meg mostani párommal."

Hány éves is vagy, és mikor is ismerted meg a jelenlegi barátnődet? Tavaly júliusban, vagy négy éve, vagy tavaly januárban? Hogy vagytok amúgy? Szakítotok, vagy dúl a szerelem? Hány éves is vagy, ha áprilisban eggyel több voltál, mint júniusban? Amíg ezt nem tisztázod nem tartom érdemesnek a kitalált vagy nem kitalált történetedre reagálni a Jehova Tanúkkal kapcsolatban...

Érzelmileg nem vagy labilis?

2012. jún. 18. 12:11
 9/18 anonim válasza:
100%

kedves ide válaszoló - azt hiszem a 6. - , aki nekem is írt privátban levelet!

Nem, nem szégyenlem magam (mint ahogy priviben felszólítottál), mert ez az én egyéni véleményem.

Nekem nincs bajom a vallásotokkal, az elveitekkel, hisz mindenki a maga ura, te a saját utadon találtad meg a számításaid Jehova tanaiban, jól érzed magad, rendes, tisztességes ember vagy, ez így teljesen rendben van.

De miért kell pl utcán leszóllítgatni az embereket, hogy

"van egy perced Istenre?" Rá lenne. De nem hiszem, hogy közted és Isten közt kapcsolat lenne, és szerintem semmivel sem vagy kiválasztottabb vagy nemtudom mi, mint mondjuk egy 40 éve praktizáló orvos, aki több életet mentett már meg, mint amennyi ismerősöd neked valaha is lett volna.

Engem a józan gondolkodás vezet, téged pedig a hit.

Amíg nem akarsz megtéríteni, semmi bajom veled, akár még barátok is lehetünk, csak ne lenne bennetek az a "rákényszerítem az akaratom mindenkire" elv.

Ez volt az én véleményem, elmondtam, mert ez egy vélemény nyílvánító fórum :)

Szép napot!

2012. jún. 18. 12:44
 10/18 anonim ***** válasza:
0%

kedves válaszado,(9) a Jézus által ki adott feladat a prédikálo munka, nem azért van mert megakarunk valakit tériteni, eltériteni, letériteni stb.Jézus azt a parancsot adta a követöinek, hogy elmenvén járjanak utánna, kiméltó arra, hogy halljon a jó hirröl,mert a központi témája az

ő prédikálásának is Isten királysága, vagy országa.(ez a királyság, vagy ország amiért imádkoznak az emberek, hogy jöjjön el földre, persze elhinni már nem hiszik el csak mormolják az imát mert levan irva a bibliában, dehogy miért kérik ezt azt már nem tudják, ugyan akkor ez az egyedüli megoldása az emberiség jelenleg is tartó borzalmas állapotának, mert emberi vezetés ezt nem tudja megoldani akárhány is létre jön.) mi nem folyunk bele a politikába, csak szemléltetésként mondanám el a következöket: a választások alkalmával a politikusok elküldenek embereket, hogy más embereknek mondják el "rám szavazzanak, mert ezt, meg ezt fogom megvalositani. ezért bekopogtatnak az emberekhez. az más téma , hogy nem fogja az igéreteit megvalósitani, mint ahogy látjuk is. nos Isten királysága már létező kormányzat, aki kiküldi a követeit az emberekhez, hogy járjanak utánna ki szeretne ezen kormányzat "alattvalója" lenni. elmondják, hogy mit valósitott már meg ez a kormányzat és mit fog a közel jövöben, és aki szeretne oda tartozni az erre szavazhat, nem kötelezö. hogyan lehet utánna járni a méltoknak. nyilván ugy hogy megkérdezzük az embereket mindenhol a világon. akit nem érdekel joga van hozzá, személyszerint én tiszteletben tartom a döntését mert ez nem kötelező, de a munkát Jézus parancsára végezni kell amig azt nem mondja hogy "stop".(máté24:14,máté 28:19-20) ezt nevezi a biblia szétválasztó, és begyüjtö munkának. különben sem mondja sehol az irás, hogy mindenki erre szavaz majd. Jézusnak mennyien hittek, és mennyien csatlakoztak, a 3.és 1/2 év alatt? mindenki? nem , nem is mondta, hogy világmegtérés lesz, azt mondta nagyon kevesen hallják vagy akarják"hallani" és jönnek. ennyit szerettem volna elmondani. további szép napot mindenkinek szervusztok.

2012. jún. 18. 13:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!