A keresztény vallásban a szeretet is lehet bűn?
"az vesse rá az első követ,aki bűntelen közületek"
Nincs tökéletes ember,és mindenki egyéni módon fejlődik az életben.Nem ismerhetjük igazán a másik ember szívét,életútját,problémáit,sőt valójában pont az ítélkezés teszi hamissá a koncepció alkotást,mivel egy önző,szűkebb látókörből történik,ezért nem értjük meg a másik embert.Ha meg azt vesszük,hogy a homoszexuálisok legalább szeretik egymást,viszont az Isten nevében ítélkezők még erre sem képesek,akkor mi is a bűn?
Értelmezési problémád van. Az nem ítélet, hogy megmondjuk egy bűnre, hogy az bűn. Nem ítélkeztem, mert nem hangzott el ítélet. Az lenne ítélet, ha megtagadnék tőle valamit, mert bűnösnek kiáltottam ki, vagy büntetést rónék ki rá. De még csak bűnösnek kikiáltás sem történt a részemről. Én azt állítottam, hogy a homoszexualitás bűn. Nem az embert vádoltam, hanem egy bűnt azonosítottam be.
Talán Krisztus ítélkezett, mikor a farizeusok és az írástudók szemére vetette bűneiket?
Megnézhetjük, hogy mi az ítélet:
Amikor meg akarták kövezni a parázna asszonyt, Krisztus ezt mondta neki: "Én sem kárhoztatlak: eredj el és többé ne vétkezzél!"
Itt a kárhoztat szó:
κατακρίνω (katakrinó)
- elítél, elmarasztaló ítélettel sújt, kárhozatra ítél
Maga a megkövezés lenne az ítélet, és nem a bűnösségre való tájékoztatás!
Pál talán nem marasztalta el Pétert, mikor elkülönült a pogányoktól és a zsidók között evett, hogy a zsidókat ne botránkoztassa meg?
És másodsorban szintén tévedsz, mert nem én mondom, hogy a homoszexualitás bűn, hanem Isten. És azzal ne takarózzon senki, hogy Isten így teremtette meg! A gyilkost gyilkosnak, a paráznát paráznának, az istenkáromlót istenkáromlónak? Ez gyenge, nagyon gyenge takarózás.
A melegség esetén arról van szó, hogy a saját nemébe „tud szerelmes lenni”, tehát ez egy lelki másság. A személyiség alapvető vonása, mint ahogy a heteroszexuálisoknál sem csupán a testébe, hanem a lelkébe szeret bele az ellenkező nemnek. Nem lehet azt elvárni, hogy heteroszexuálissá változzon, kikényszeríteni, hogy az ellenkező nembe legyen szerelmes. A személyiséget ilyen módon nem lehet megváltoztatni. Mint ahogy vannak beszédes emberek és vannak csendes, szűkszavú emberek. Ez egy adottság. Nem lehet kikényszeríteni, hogy egy beszédes ember csendes beállítottságúvá változzon. Maximum úgy fog viselkedni külsőleg, ha rákényszerítik, de az alapvető személyisége nem változik attól meg. Szerintem az esetek többségében arról van szó, hogy nem tud megfelelni a nemétől elvárt nemi szerepelvárásoknak, nemi identitásnak. Mert nő létére inkább férfias lelki világa van vagy fordítva. Így logikus és „természetes” hogy a saját nembéliekbe szeret bele.
Fogós kérdés tehát egy keresztény számára, hogy mit reagáljon. Nem lehet azzal elintézni, hogy „változzon heteróvá”.
Ne változzon heterová, de Krisztus megmondta, hogy mit tehet:
"Ha pedig a te jobb szemed megbotránkoztat téged, vájd ki azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.
És ha a te jobb kezed botránkoztat meg téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék."
kedves kérdezö, a válaszom: ha valaki kereszténynek tartja magát, annak a Bibliai alapelvekkel tisztában kell lennie. aki ezeket az elveket nem tartja be az nem örökölheti "Isten országát", azaz a teremtö nem fogadja el az imádatát.(nem fog kedvező itélet alá esni)
lásd szodoma- gomorra esetét, ezen város lakóit azért pusztitotta el a teremtő, mert ilyen szexuális szokásokat, gyakoroltak.itt azért elmondanám, hogy senkinek nincs itélkezni valo joga mások ellen. az itélet a teremtöé, s ha neki nem tetszik egy egyén cselekedete annak meghozza a megfelelő itéletet a számadás napján. köszönöm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!