Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért szadista?

Isten miért szadista?

Figyelt kérdés
Gondoljunk az egyiptomi tíz csapásra, elég durva dolgok történtek, ráadásul átlag emberekkel akiknek semmi közük nem volt semmihez.
2012. jún. 9. 13:34
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
48%
Mert így élvezetesebb a műsor.
2012. jún. 9. 13:35
 2/18 anonim ***** válasza:
56%

Nem szadista, mivel nem is létezik. Ami pedig nem létezik, az ugyebár nem is lehet se ilyen, se olyan.

De tény, hogy épp az ilyesféle részei a Bibliának mutatják talán a legékesebben, hogy az egész csak mese. Elvégre ha tényleg létezne Isten, és tényleg mindentudó-mindenható lenne, akkor erre az egész felhajtásra nem lenne szükség. Nem lett volna "bűn"("-beesés"), "gonoszság" meg semmi ilyesmi, elvégre egy mindentudó Isten kezdettől fogva tudná, hogy mi hova vezet, minek mi lesz a következménye (igen, még az ún. "szabad akarattal" hozott döntéseket is látta volna elére, ezért lenne MINDENtudó, hogy ezekről is tudjon előre), így mindent intézhetett volna úgy (MINDENhatóként MINDEN eszköze meg is lett volna ehhez), hogy mindvégig tökéletes legyen minden, és még az ún. "szabad akarat" birtokában is mindig jól cselekedjen mindenki. Nem lettek volna háborúk, íhénség, gonoszság, stb., elvégre egy szerető Istennel amúgysem férnek össze ezek a fogalmak. Tökéletes, harmonikus, utopisztikus mennyei világban élnénk a kezdetektől napjainkig.

Ehhez képest azonban a valóság ugyebár eléggé más...

2012. jún. 9. 13:47
 3/18 Pietrosol ***** válasza:
42%

Szia!

Az utóbbi időben inkább mazochistának tűnik!

2012. jún. 9. 13:53
 4/18 anonim ***** válasza:
0%

Szerintem addig örüljünk, amíg nem minket szadiz.

Amúgy meg azok tanmesék, ahogy egy népmesében mindig megbűnhődik a "rossz" pl. a 7 fejű sárkány, a gonosz boszorka, úgy a Bibliában a fáraó és a népe is, mivel ott ők az antihősök.

Ennyi erővel minden történet, mese, könyv, film szadista, csak azért, mert a "gonosz" meglakol a tetteiért.

2012. jún. 9. 14:33
 5/18 pelgrim ***** válasza:
38%

A kérdés egy helytelen elképzelésből vagy ábrázolásból származik. Isten nem egy valaki, nem egy személy és következetesen nem lehet szadista. Isten minden tekintetben végtelenszer több mint egy személy, mint egy valaki, de mi emberek képtelenek vagyunk egy mindenható lényt elképzelni anélkül hogy egy személyre, egy valakire gondolnánk.

Isten a Mindenható Törvény, a Vezérlő Alapelv mindenben; Isten minden hatalom, bölcsesség és szeretet kimeríthetetlen forrása bennünk és körülöttünk mindenütt; Isten az eredeti önfejlesztő ihlet melynek fejleménye minden más létező dolog, melynek leg-előbbre haladt fejleményei itt a Földön mi emberek vagyunk.

Az egyiptomi tíz csapás, ha az valóban megtörtént, nem Isten műve, hanem az embereké volt, az emberek tetteinek következménye, nem isten büntetése. Isten, a bölcsesség, hatalom és szeretet forrása nem büntet, de tetteinknek következményei vannak.

2012. jún. 9. 17:30
 6/18 anonim ***** válasza:
32%

Isten nemcsak az emberek földi életét látja, hanem ismeri a jövőt, mindenkiről tudja, hogy mi lesz vele a halál után. Ezért nem szól bele abba, amit az emberek csinálnak egymással.

Az egyiptomi csapások lehettek azért, mert így akarta megmutatni, hogy lám, mekkora zsarnok a fáraótok, és hogy ne tartsák vissza a zsidókat.

2012. jún. 9. 17:42
 7/18 anonim ***** válasza:
9%
Ezeknek okait csak sejteni lehet. Azonban nem az a lényeg, hogy mit szenvedtek akkor, hanem az, hogy üdvözülnek-e vagy sem. Ami pedig nem ettől fog függeni, hanem lelkiismeretük akkori állapotától.
2012. jún. 9. 19:50
 8/18 anonim ***** válasza:
75%

"Az egyiptomi csapások lehettek azért, mert így akarta megmutatni, hogy lám, mekkora zsarnok a fáraótok, és hogy ne tartsák vissza a zsidókat."

Khm.

Inkább hogy mekkora zsarnok Ő maga:

[link]

Mózes II. könyve:4:21 És monda az Úr Mózesnek: Mikor elindulsz, hogy visszatérj Égyiptomba, meglásd, hogy mindazokat a csudákat véghez vidd a Faraó előtt, melyeket kezedbe adtam; én pedig megkeményítem az ő szívét, és nem bocsátja el a népet.

Mózes II. könyve:7:3 Én pedig megkeményítem a Faraó szívét és megsokasítom az én jeleimet és csudáimat Égyiptom földén.

Mózes II. könyve:14:4 Én pedig megkeményítem a Faraó szívét, és űzőbe veszi őket, hogy megdicsőíttessem a Faraó által és minden ő serege által és megtudják az Égyiptombeliek, hogy én vagyok az Úr. És úgy cselekedének.

Mózes II. könyve:14:17 Én pedig ímé megkeményítem az Égyiptombeliek szívét, hogy bemenjenek utánok, és megdicsőíttetem a Faraó által és az ő egész serege által, szekerei és lovasai által.

2012. jún. 9. 21:37
 9/18 anonim ***** válasza:
75%

Nem nevezném YHWH-t Istennek, még a neve is lopott :)

[link]

ezen az oldalon leírnak mindent a judeo/kereszténységről, amit tudni kell, gusztustalan egyszerűen ez a vallás.

2012. jún. 10. 14:33
 10/18 anonim ***** válasza:
51%

"A Dzsentileknek erőszakkal nyomták le a torkán a kereszténységet, hogy megfosszanak minden tudástól és hatalomtól. A csúcson lévők mindkét oldalt megjátsszák a középen lévőkkel szemben. Ez azt jelenti, hogy az ellenség belülről működik mindkét oldalon – mindegyik oldal a másikat szapulja, de közben előrefelé haladnak. Ez hasonló a zsaruhoz, aki egy nyílt drogellenes hadjáratban vesz részt, de titokban drogot ad el és használ a közösség és családja tudta nélkül."

:DDDD

Ha már gentilis-t (=népi, pogány) akart mondani, akkor legalább az eredeti kiejtésben és formában mondaná. A szó egyébként is késő-középkori.

Egyébként ők az összeesküvés-elméleteket a racionalistáktól lopták. A Kabbalához semmi köze sincsen az Ószövetséghez.

" a názáreti 12 apostola (13 alkot egy kovent – ezt is ősi pogány vallásokból lopták) – mind zsidók."

András és Fülöp mik voltak???

2012. jún. 10. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!