Vallási filozófiával, a vallás pszichológiájával foglalkozó könyveket tudnátok ajánlani?
"miért is hisznek az emberek istenben, hogyan alakul ki ez a dolog, és hogyan befolyásolja őket."
Szerintem ez attól is függ, hogy milyen Istenben hisz az ember. Jómagam Keresztény ember vagyok, és kutatásokat végeztem a Bibliával kapcsolatban, és ezuton is szeretném megerősíteni a Bibliába vetett hit ésszerűségét.
A modern régészeti feltárásoknak köszönhetően ma már egyre több Biblia adatot dokumentálnak, mint régebben. Ahhoz képest, hogy régebben mesének tartották a Babiloni fogságot, Názáret első századokbeli létezését, Ur városát és egyéb dolgokat, ma már történelmi adatoknak tekintik ezeket a tényeket, és különböző könyvekben hivatkoznak is rájuk.
Továbbá szeretném megerősíteni a Biblia isteni ihletettségét azáltal, hogy történelmi jövendölések találhatók benne. Hogy hozzak néhány példát, Ésaiás próféta az i.e. 8-7. században név szerint jövendölt a persza Ciruszról, aki akkor még megsem született, (lásd Ésa 45,1. ill. egyéb helyeken) Jeremiás próféta pedig megjövendölte az Újbabiloni birodalom bukását, és annak körülményeit is (pl Jer 51,56-57) A jövendölések beteljesedését pedig vissza lehet ellenőrizni az olyan történetírók írásaiból mint Hérodotosz vagy Xenophón.
Jómagam tehát a témával ezzel kapcsolatban ezt tudom mondani.
Esetleg Sam Harris: Tények és keresztények.
Nagyon jó könyv.
Köszönöm. Biztos hithű vallásos emberek voltak, aki olvasták ezt a könyvet, és nem tetszett nekik. :D
Amit a 3. válaszoló írt még nem olvastam, de már hallottam róla. Majd én is elolvasom.
(második voltam.)
Sam Harris csak akkor szerencsés olvasmány ha magát a hitet vagy a vallást nem akarod megérteni, csak egy elfogult ember tisztán anyagi és reklámcélból íródott könyvét akarod olvasni hogy alátámaszd a saját már létező prediszpozíciódat.
Ajánlom inkább C.G.Jung: A nyugati és keleti vallások lélektanáról című művét. Minőségi darab.
Kedves 2. és Kérdező!
Örülök, ha felkeltettem az érdeklődéseteket. :)) Készüljetek fel azért, hogy nem könnyű olvasmány...
3. voltam
C. S. Lewis: A fájdalom
David W. Gooding - John C. Lennox: Küzdelem az élet értelméért; Világnézetünk alakítása
A Bibliában a Példabeszédek könyve és a Prédikátor könyve filozófiai jellegűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!