Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallási filozófiával, a...

Vallási filozófiával, a vallás pszichológiájával foglalkozó könyveket tudnátok ajánlani?

Figyelt kérdés
Érdekelnek a vallási eszmefuttatások. Esetleg azzal kapcsolatos írások, hogy miért is hisznek az emberek istenben, hogyan alakul ki ez a dolog, és hogyan befolyásolja őket.Tapasztalataitokat, javaslataitokat várom! :)

2012. máj. 6. 13:09
 1/10 anonim ***** válasza:
85%

"miért is hisznek az emberek istenben, hogyan alakul ki ez a dolog, és hogyan befolyásolja őket."

Szerintem ez attól is függ, hogy milyen Istenben hisz az ember. Jómagam Keresztény ember vagyok, és kutatásokat végeztem a Bibliával kapcsolatban, és ezuton is szeretném megerősíteni a Bibliába vetett hit ésszerűségét.

A modern régészeti feltárásoknak köszönhetően ma már egyre több Biblia adatot dokumentálnak, mint régebben. Ahhoz képest, hogy régebben mesének tartották a Babiloni fogságot, Názáret első századokbeli létezését, Ur városát és egyéb dolgokat, ma már történelmi adatoknak tekintik ezeket a tényeket, és különböző könyvekben hivatkoznak is rájuk.

Továbbá szeretném megerősíteni a Biblia isteni ihletettségét azáltal, hogy történelmi jövendölések találhatók benne. Hogy hozzak néhány példát, Ésaiás próféta az i.e. 8-7. században név szerint jövendölt a persza Ciruszról, aki akkor még megsem született, (lásd Ésa 45,1. ill. egyéb helyeken) Jeremiás próféta pedig megjövendölte az Újbabiloni birodalom bukását, és annak körülményeit is (pl Jer 51,56-57) A jövendölések beteljesedését pedig vissza lehet ellenőrizni az olyan történetírók írásaiból mint Hérodotosz vagy Xenophón.

Jómagam tehát a témával ezzel kapcsolatban ezt tudom mondani.

2012. máj. 6. 13:55
 2/10 anonim ***** válasza:
23%

Esetleg Sam Harris: Tények és keresztények.

Nagyon jó könyv.

2012. máj. 6. 14:06
 3/10 anonim ***** válasza:
Ajánlom dr. Bolberitz Pál: Ateizmus és keresztény hit című könyvét. Főleg az ateizmus különböző fajtáit mutatja be, és filozófiailag magyarázza a kialakulásukat és jellemzőiket.
2012. máj. 6. 17:06
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, megnézem ezeket! Kedves 2. válaszoló, nem értem miért és ki pontozott le, de én hasznosnak találtam a válaszod.
2012. máj. 6. 17:48
 5/10 anonim ***** válasza:

Köszönöm. Biztos hithű vallásos emberek voltak, aki olvasták ezt a könyvet, és nem tetszett nekik. :D

Amit a 3. válaszoló írt még nem olvastam, de már hallottam róla. Majd én is elolvasom.

(második voltam.)

2012. máj. 6. 17:55
 6/10 anonim ***** válasza:
Egyénenként változó.
2012. máj. 6. 19:48
 7/10 anonim ***** válasza:
89%

Sam Harris csak akkor szerencsés olvasmány ha magát a hitet vagy a vallást nem akarod megérteni, csak egy elfogult ember tisztán anyagi és reklámcélból íródott könyvét akarod olvasni hogy alátámaszd a saját már létező prediszpozíciódat.

Ajánlom inkább C.G.Jung: A nyugati és keleti vallások lélektanáról című művét. Minőségi darab.

2012. máj. 6. 20:58
 8/10 anonim ***** válasza:

Kedves 2. és Kérdező!

Örülök, ha felkeltettem az érdeklődéseteket. :)) Készüljetek fel azért, hogy nem könnyű olvasmány...

3. voltam

2012. máj. 6. 21:34
 9/10 anonim ***** válasza:
90%

C. G. Jung munkásságát ajánlom figyelmedbe:

[link]

2012. máj. 7. 16:07
 10/10 anonim ***** válasza:

C. S. Lewis: A fájdalom

David W. Gooding - John C. Lennox: Küzdelem az élet értelméért; Világnézetünk alakítása

A Bibliában a Példabeszédek könyve és a Prédikátor könyve filozófiai jellegűek.

2012. máj. 7. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!