Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit szóltok az alábbi történet...

Mit szóltok az alábbi történethez?

Figyelt kérdés

A minap bejött az irodánkba egy villanyszerelő, aki elmesélte, hogy régebben villanyt szerelt egy "református" gimnázium igazgatójánál.

Mikor felvételizett a fia, bement, és látta, hogy a neve mellé oda van írva ceruzával: "az igazgató ismerőse, fel kell venni".

Mikor az amúgy tehetséges gyerek az évfolyam felmérésen az utolsó 20-ban végzett, az egyik óraadó (külsős) tanárnő elmondta, hogy aki nem jár templomba, azt lepontozzák.

A szülői munkaköz. vezetője arra is célzott, hogy van egy összeg, amit "illik" befizetni a "közös kasszába", ez évente min. 2-300 000, vagy több.

Itt jegyzem meg, hogy ebbe az iskolába feltűnően sok gazdag gyerek jár, és néhány gyerek a regionális árvaházból (nyilván nem a statisztika miatt :O). A kettő között nem nagyon.

Természetesen ez nem intézményesített képmutatás, hiszen ők olyan szorgalmasan járnak templomba, egyem meg a szívüket!

2012. máj. 4. 20:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
75%

Hát..tegnapelőtt egy ismerősöm szomszédja unokatestvérének a barátja is azt mesélte, hogy....

Mi van, most a reformátusokat kell megpróbálni lejáratni? Eddig a katolikusokon volt a sor - most jöhetnek a protestánsok? Aztán a Lauder Javnéról fog valaki mesélni? Na..mondjatok már valami szaftosat!

2012. máj. 4. 20:58
 2/14 anonim ***** válasza:
93%
Csak halkan jegyzem meg, de gyakorlatilag mindenhol hasonló megy, csak talán nem ennyire nyilvánvalóan. Ha az igazgató ismerőse /tanár gyereke/gazdag szülők gyereke vagy, borítékolt a jó eredmény, főleg, ha a szülők megfelelő összegekkel támogatják az iskolát, illetve a gyerek a megfelelő emberekkel van jó viszonyban. Elsőnek pedig igazat kell adnom...
2012. máj. 4. 21:10
 3/14 anonim ***** válasza:
65%

1. vagyok:

egyébként nem tudom, miért kell azon csodálkozni, ha a szülők befizetnek egy felekezeti iskola alapítványába. Bármely felekezet bármely iskolája - és sok világi magániskola is - így működik; többek között ezért tud felvenni olyan - tehetséges - gyerekeket, akik mögött nincs anyagi háttér. Akár állami gondozattakat is.

2012. máj. 4. 21:20
 4/14 anonim ***** válasza:
70%

Osztom az első hozzászólását.Ezek szerint a katolikusok már nem tudnak újat mutatni,és jöhetnek a többi vallások lejáratása.

Egyébként rengeteg iskola van ahol ez megy,és nem vallásos iskolákról van szó..

2012. máj. 4. 22:04
 5/14 anonim ***** válasza:
63%
Honnan tudjam, hogy nem csak a gyűlölet beszélt belőle?
2012. máj. 4. 22:17
 6/14 anonim ***** válasza:
61%
Szánalmas, hogy Istenben nem hisztek, de ami ellene szól, arra bizonyítékot sem kerestek.
2012. máj. 4. 22:18
 7/14 anonim ***** válasza:
92%

Nekem nem tűnik életszerűnek, hogy ilyen explicit szöveg legyen egy listán egy név mellé írva. Egy ixet, egy felkiáltójelet vagy ilyesmit még esetleg el is hinnék, de ne haragudj, ez ha nem is rágalomnak, de teli tüdőből felfújt sztorinak tűnik. Én is jártam egyházi iskolába, pont reformátusba, tudom, hogy ott sem csak szentekből áll a vezetőség, meg hogy még a szenteknek is maga felé... de ez a kis mese egyszerűen, még egyszer mondom, tökéletesen életszerűtlen.

A közös kasszáról meg annyit, hogy általában azokat nyaggatták érte, akikről köztudott volt, hogy bőven van mit aprítani, az átlagosokkal fura mód sosem volt ezzel gond, a tényleg szegények meg egyáltalán nem fizettek, és ezt mindenki rendjénvalónak is találta. Mellesleg a gazdagokat sem azért nyaggatták, mert többet vártak tőlük, hanem azért, mert a félév elején kellett előre jelezni, hogy mennyit szeretne az illető családja az alapítványnak fizetni, ez alapján tervezték a költségvetést, és valahogy pont ezek a gazdag csemeték voltak leggyakrabban elmaradva a saját (amúgy rendszerint vagy feltűnően bőkezű, vagy feltűnően szűkmarkú) vállalásukkal.

Persze azt mondjuk lehetne kritizálni, hogy nem ügyeltek eléggé arra, hogy titokban maradjon, ki mennyit fizet (elvileg nem volt nyilvános, csak a beszedés is meg a vállalás is papír alapon ment akkor még...).

Aztán persze mindenki azt gondol, amit akar, te is. Egy filmben, aminek sajnos nem emlékszem a címére, egy pap az alábbi kis történetet mesélte a gyülekezetének: egy néni gyónni ment, elmondta, hogy pletykálkodott, rossz hírt terjesztett valakiről, és könnyen lehet, hogy nem is volt igaz. Erre a pap öt miatyánk helyett azt mondta neki, menjen ki a házában a padlásablakba, vágjon fel egy kispárnát, és szórja ki a tollakat belőle, utána menjen vissza hozzá. A nénike megtette, aztán visszament. "És most szedje össze", mondta neki a pap.

Persze ha te tudatosan rosszindulatból terjesztesz ilyesmit, akkor hiába bölcselkedek itt, de ha csak jóhiszemű aggodalmaskodó vagy, akkor gondolkozz el ezen egy kicsit.

2012. máj. 4. 23:16
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

# 7-el teljesen egyetértek. (negatívum és pozitívummal egyaránt)

A kérdező sztorijában van egy túl átlátszó mondat:

"Mikor felvételizett a fia, bement, és látta, hogy a neve mellé oda van írva ceruzával ... fel kell venni"

KEDVES KÉRDEZŐ, tessék már nekem megmondani, hol lehet CSAK úgy bemenni, és lapozgatni, és látni, hogy hova és mi van írva??!

2012. máj. 5. 17:12
 9/14 anonim ***** válasza:

"Szánalmas, hogy Istenben nem hisztek"

Tehát ha én nem hiszek Istenben, akkor ne érdekeljen, ha a hívők lopnak? Ez érdekes logika.

2012. máj. 6. 01:07
 10/14 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó. A lényege annak, amit mondtam az akart lenni, hogy azt nem hiszik el, hogy létezik Isten, mert nincs rá bizonyíték, de mindenféle szemetet meg gondolkodás és kutatás nélkül sokan bevesznek. Erre akartam csak célozni.

A lopás nem szép dolog. Senkit nem jogosít rossz dolgokra sem a hite, sem a vallása, sem a rangja, faja stb...

A kérdésnek meg nem látom értelmét. Ha lenne bizonyíték és bűncselekmény, akkor lehetne rögtön lépni.

Egyébként én ebben semmi rosszat nem látok.

Miért ne lehetett volna felvenni valakit csak mert ismerős? Ez iskola és nem munkahely.

2012. máj. 6. 01:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!