Ha Isten kiválsztott/kedvelt népe a zsidóság volt. Hogy jutottunk odáig hogy a nácizmus őket bűntette legjobban?
"A válasz 67%-ban hasznosnak tűnik. A válaszíró 60%-ban hasznos válaszokat ad."
Örülök hogy Pál apostol idézése itt 0%-ot ér, de sebaj. Olvasd végig az EGÉSZ Róma levelet, légyszi. No more comment.
zsidok konyvebe ugyanugy benne van a talmutba aki nem a vallashoz tartozik alsobb rendu faj es szonelkul meglehet olni oket
naci kifejezes nemzetit jelen
miert pont a zsidokat naluk volt a penzt amibol tudtak finanaszirozni a haborujukat, ha kapasbol a romakkal kezdtek volna parhonap mulva csodeljaras indult volna ellenuk
nem tagadom hogy meszrlast kovettek el a nacik de egy csomo nemetet is megoltek foleg olyanokat akik egeszsegugyi rendellenessegben szenvedtek, zsidok meg azota is a vilagfajdalmanak tartjak hogy oltek oket, csak lecsaptak a magas labdajukat. Filmekben mindig elesetteknek mutatjak oket, mikozben izraelben ev szazadok ota megy a haboru a kornyezo nepekkel. Ja es i.e. az eredeti mekkai lakossag nagy reszet lemeszaroltak
a vallasokban istet= szeretet, konyoruletesseg attol hogy mas nevet adtak a kulturak attol mindenkinek ugyanazt kene jelentenie azok kozul aki vallasos, bar ugy vettem eszre hogy a vallasosak a tetteiket istenre haritsak, nem baj maradok ateista, szabadon szall legalabb a szellemem.
Kedves Yeya!
Nem könnyű kérdést tettél fel, amire a válasz sem egyszerű, de a legsajnálatosabb az, hogy többen is alapos háttértudás nélkül írogattak. :(
Megpróbálom összeszedni a főbb tudnivalókat, az eddigi válaszokra is reflektálva egy kicsit. Valószínűleg hosszú lesz...
Kvasnika László teljesen jól fogalmazta meg a lényeget, de egy picit kiegészíteném: Isten elhívta Ábrahámot, szövetséget kötött vele, majd a fiával, Izsákkal is, még később pedig Izsák fiával, Jákobbal is. Neki új nevet adott, az Izrael nevet, a zsidó népet ezért is emlegetik Izrael fiaiként. Istennek több terve és ígérete is szorosan kapcsolódik az Ő kiválasztott népéhez, ezért üldözte őket mindig is a sátán: mert meg akarta akadályozni, hogy Isten tervei megvalósuljanak. Már Jézus Krisztus születése előtt, az ószövetségi időkben is több népirtást terveztek a zsidók ellen különböző népek, pl. Mózes születésének idején az egyiptomi fáraó parancsba adta az izraelita bábáknak, hogy az újszülött fiúcsecsemőket öljék meg. [De a bábák nem engedelmeskedtek ennek a kegyetlen parancsnak, az életmentés érdekében inkább "hazudtak".] Aztán Eszter könyvében olvashatunk egy másik esetet, amikor Hámán az egész népet el akarta pusztítani, de Isten csodálatos közbelépése nyomán a zsidó népből való Eszter - nagybátyja, Márdokeus kérésére - a király feleségeként el tudta hárítani a veszedelmet. Ezek a népirtási kísérletek mind azért voltak, mert Isten világosan megmondta, hogy a Megváltó, a Messiás, a Felkent Jézus a zsidó nép közül fog származni. Az Ő születését próbálta megakadályozni így a sátán (nagyon gyermeteg gondolkodásnak tűnik, de ha már nincs nép, akkor nem is születhet meg belőle a Megváltó); de ez a terv Isten kegyelme folytán szerencsére nem sikerült.
A zsidók valóban még mindig Isten kiválasztott népe, ezért üldözte és üldözi is őket a sátán folyamatosan. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Biblia szerint Isten nem veti el ezt a népet; sőt, Isten kifejezi hűségét arra az esetre is, ha a nép hűtlenné válna.
Az Isten általi kiválasztottság tagadása, támadása is sajnos nagyon régóta jelen van a történelemben; erre bizonyíték például a 12. sz. alatti válaszoló által említett Róma levél: Pál apostolnak már akkor figyelmeztetnie kellett a nemzetekből megtérteket arra, hogy ne higgyék azt, hogy Isten elvetette a zsidóságot. Idézek néhány lényeges gondolatot a 11. részből:
< Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen. ... Nem vetette el Isten az ő népét, melyet eleve ismert. (...) most is van maradék a kegyelemből való választás szerint. (...) Avagy azért botlottak-é meg, hogy elessenek? Távol legyen; hanem az ő esetük folytán lett az üdvösség a pogányoké... >
A következő részhez azt kell tudni, hogy a szelíd olajfa Izrael fiait jelenti, a vadolajfa pedig a nemzetekből megtért embereket; és máris olvashatjuk a helyes viszonyulást Izrael fiaihoz, ill. Isten ígéreteit velük kapcsolatban:
< Ha pedig a zsenge szent, akkor a tészta is; és ha a gyökér szent, az ágak is azok. Ha pedig némely ágak kitörettek, te pedig vadolajfa létedre beoltattál azok közé, és részese lettél az olajfa gyökerének és zsírjának; Ne kevélykedjél az ágak ellenében: ha pedig kevélykedel, nem te hordozod a gyökeret, hanem a gyökér téged. Azt mondod azért: Kitörettek az ágak, hogy én oltassam be. Úgy van; hitetlenség miatt törettek ki, te pedig hit által állasz; fel ne fuvalkodjál, hanem félj; Mert ha az Isten a természet szerint való ágaknak nem kedvezett, majd néked sem kedvez. Tekintsd meg azért az Istennek kegyességét és keménységét: azok iránt akik elestek, keménységét; irántad pedig a kegyességét, ha megmaradsz a kegyességben; különben te is kivágatsz. Sőt azok is, ha meg nem maradnak a hitetlenségben, beoltatnak; mert az Isten ismét beolthatja őket. Mert ha te a természet szerint való vadolajfából kivágattál, és természet ellenére beoltattál a szelíd olajfába: mennyivel inkább beoltatnak ezek a természet szerint valók az ő saját olajfájukba. Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne hitessétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, ameddig a pogányok teljessége bemegy. És így az egész Izráel megtartatik, amint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákobtól a gonoszságokat: És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket. Az evangéliumra nézve ugyan ellenségek ti érettetek; de a választásra nézve szerelmetesek az atyákért. Mert megbánhatatlanok az Istennek ajándékai és az ő elhívása. Mert miképpen ti egykor engedetlenkedtetek az Istennek, most pedig irgalmasságot nyertetek az ő engedetlenségük miatt: Azonképpen ők is most engedetlenkedtek, hogy a ti irgalmasságba jutásotok folytán ők is irgalmasságot nyerjenek; >
Ebből is látszik, hogy nem csak az általános zsidógyűlölet, de a némely keresztény felekezetek között elterjedt ún. "helyettesítési teológia" is mennyire nem felel meg a Biblia szavainak. [A helyettesítési teológia lényege az a tévtanítás, miszerint Isten elvetette a zsidókat, és a helyükre a keresztényeket tette... Pedig a Római levél idézett szakaszaiból (is) világosan látszik, hogy szó sincs erről, és hogy ez a gondolkodásmód mennyire meggondolatlan, és nem Isten szerint való.]
A Bibliát nem ismerve vagy szándékosan félreállítva a zsidó népet azóta is szinte folyamatosan üldözték, különféle diszkriminatív intézkedéseket hoztak ellenük, ill. pogromokat hajtottak végre. Ennek a folyamatnak mintegy tetőpontja volt a náci Németországban a 20. század elején újból erőre kapó antiszemitizmus, mely aztán ~ 1930-tól igazán elkezdett "dühöngeni", és a munka- és haláltáborok létrehozatalához vezetett. Hitler egyes kutatók szerint elmebeteg volt, mások szerint okkult tanokkal foglalkozott, de a motiváció teljesen mindegy. [Épp tegnap olvastam egy régebbi cikket az origón, amely szerint homoszexuális is volt.]
Ha részletesen érdekel ez a téma, három könyvet ajánlok figyelmedbe:
1. Joseph J. Carr: Megtört kereszt [Hitler és az okkultizmus; A nácizmus és a New Age kapcsolata]
2. Derek Prince: Izrael és az egyház jövője
3. Dr. Michael L. Brown: Kezeink vérrel mocskolva
Nem tudom, van-e a neten olvasható vagy letölthető változatuk, de ha nincs is, könyvesboltokban vagy antikváriumokban érdemes megpróbálni a beszerzést.
Üdv. :)
Berta Wooster!
A zsidó vallás szerint a zsidó nép kiválasztott nép. Ez egy világnézet.
Magyarországon viszont vallás és gondolati szabadság van.
Az én világnézetem szerint Isten sincs, azt pedig végkép nem vallom, hogy egyik csoport ember a másik csoport emberhez képest valamiféle kiváltságban élhet, világnézetére hivatkozással.
Tehát az én szemszögemből nézve a zsidó nem kiválasztott, s ezt a nézetemet tolerálnia kell a zsidónak, mint ahogy ő is hangoztathatja a saját elképzeléseit magáról s a világról. Ezt a nézetemet én is szabadon terjeszthetem.
A válaszíró 58%-ban hasznos válaszokat ad
Pici különbség van fegyverrel a kezedben meghalni az ellenség által, mint hogy a saját hazád először megfoszt a legtöbb emberi jogaitól, majd internálótáborokba küld és hagyja hogy elpatkolj. Ezek között a zsidók között volt a magyar értelmiségi réteg java, sokuk ateista vagy keresztény és nem izraelita vallású, de ez mindegy.
A különbség a hazád veled való bánásmódjában van. A hat millió pedig hat millió, nem pár száz ezer. Szerencsére még vannak túlélők, és az ő gyermekeik. Pár év és mindent le lehet majd tagadni, ne aggódj.
# 17:
Bocsánat, de te miért kötsz belém? Vitatkozni akarsz?
Én leírtam a saját álláspontomat a kérdező kérdésével kapcsolatban, te meg leírhattad volna a tiédet natúrban, ha már annyira nem bírtad megtartani magadnak; nem kellett volna okvetlenül nekem címezni.
De ha már így történt, röviden reagálok az írásodra:
1. A zsidó nemzet nem csak a zsidó vallás szerint választott nép, hanem minden olyan keresztény felekezet / személy szerint is, aki elismeri a Biblia kinyilatkoztatott voltát; plusz figyelembe veszi (többek között) azokat az igeverseket, amiket idéztem.
2. Te nem hiszel Istenben, tehát nem így gondolod. Szíved joga. Szerintem az intelligensebb emberek (zsidók és nem zsidók egyaránt) tolerálják ezt a hozzáállásodat / nézetedet, például én is. :D
A baj ott kezdődik, amikor valaki egy bármilyen motivációból származó felsőbbrendűségi tudattól vezérelve _lenézi vagy leszólja_ a másik nemzetet vagy személyt, legyen az zsidó vagy bármilyen másik nép; illetve ha törvénysértő, trágár, provokatív véleményt fogalmaz meg. Ezekre ugyanis nem vonatkozik a szólás- és sajtószabadság sem. (Lásd például az 58 %-os válaszát, ami szerintem simán beleütközik a Holokauszt tagadását tiltó törvénybe, így akár három év sittet is érhet...)
3. Semmiféle olyan kiváltságban nem éltek / élnek a zsidók, mint amiket tulajdonítanak nekik úgy általában.
Elmagyarázhatnám, hogy a Biblia szerint mit is jelent ez az egész kiválasztottság, és miért Izrael fiait választotta Isten, de mivel te úgysem veszed komolyan a Bibliát, ez teljesen felesleges lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!