Milyen történetek vannak, melyek a teremtésről szólnak a Biblián, és Darwin evolúciós elméletén kívül?
Minden vallásnak van eredetmítosza. A Rigvéda a hinduké, de gondolom a buddhisták is elfogadják. De minden népnek volt, görögöknek, kínaiaknak, indián törzseknek stb. Bár sok népé nem nagy volumenű, az íreké pl a szigetre érkező első bevándorlókkal kezdődik, akik között akadnak mitikus lények is, de a sziget már ott van. Mintegy az állandóságot jelképezve.
A biblián kívül a hindu és a görög a legizgalmasabb.
Freya
Attól tartok, még az alagút sötétjét sem látod! :D
Pl. Gilgames eposz
Ti is felpontozzátok a hasznos válaszokat ;-)
Júj, és eszembe jutott még egy nagyon sajátos válasz, amit semmiképp nem hagynék ki.
Ez a legújabb tudtommal! :)
http://www.youtube.com/watch?v=x6MPv_f_YCA&feature=related
Amikor én írtam a marketingről szakdolgozatomat, nagyon szabadjára engedtem a fantáziámat, és szellemesre is vettem a figurát. Ötöst és dicséretet is kaptam. volt abban minden: Ikarosz, Daudalosz történetének egy külön fejezetet szántam, és Bródytól kezdve Harry Potterig, Gilgames eposzttól kezdve saját versidézetig volt benne minden! :D
Szóval én tutira a mesék környékén is körbenéznék, nem csak a vallások területén. Fejezetcím lehetne a Jelenkori kultúrában kialakuló teremtéselméletek és történetek.
Így az ősrobbanás mellett megemlítheted a J. R. R. Tolkien Gyűrűk ura történetét. Abban konkrétan már csak utalnak a teremtésre, de ha a Tolkien-világkép teremtéselméletét szeretnéd megismerni, akkor a Szilmarilok a megfelelő kötet. Ajánlom figyelmedbe:
Ti is felpontozzátok a hasznos és frappáns válaszokat? ;)
Darwin evolúciós elmélete miben szól a teremtésről, kérlek? O.o
Egyébként meg a könyvtárban rengeteg könyvet találsz a témában :) Én anno egy könyvből meg tudtam írni a 15 oldalas dolgozatomat :D (kár, hogy nem emlékszem a címére...)
A Gilgames-eposz egyébként nem teremtéstörténet, csak az uruki epikus ciklus egy része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!