Ha van Isten, miért tartja be a fizikai és egyéb természeti törvényeket?
Tehát miért nem teremt egy százkilométeres hegyet? (hiszen csak max 15 lehet gravitációs okokból) Csakúgy poénból miért nem koccantja össze a Jupitert a Szaturnusszal? (a bolygókra gondoltam, nem az istenekre :))
Miért nem festi rózsaszínre az eget? Miért nem teremt százméter magas szörnyeket? (ez sem lehetséges biológiailag) Miért nem dobál le ötszáz tonna kenyeret az éhezőknek? Miért olyan sivár a világűr? Szerintem véletlenül alakult ki az élet a Földön, de tudom hogy ennek nagyon alacsony a valószínűsége, épp ezért olyan sok a lakatlan égitest. Ha van Isten, miért nem népesíti be ezeket? stb-stb
Tehát azt veszem észre, hogy senki sem hágja át ezeket a természeti törvényeket, pedig megtehetné ez az illető...
"Lehet,hogy nincs"
Lehet, de nem valószínű.
"Csak azt szeretném tőled megkérdezni, hogy az első két napon akkor mi világított, mert a harmadik napon teremté Isten a világító testeket? Ráadásul, hogyan lőn este és hogyan lőn reggel? A válaszod köszönöm. "
Nem én vagyok a 11-es, de hadd válaszoljak: úgy, hogy a teremtés napjai nem naptári napok, hanem időszakok voltak. A fény pedig nem a napból jön, pontosabban itt nekünk a nap világít, de az univerzumban jelen lévő fény forrása nem a nap. Azt hittem, egy ateista ezt tudja :-)
Kérdező: mindennek van oka, a sok sós víz például párát képez és a föld légkörét befolyásolja.
Isten azért teremtett törvényeket, mert törvények nélkül csak káosz lenne, és a káosz életellenes közeg. Isten áthághatja a törvényeket, de ugyan úgy, ahogyan egy dohányzó apa hiteltelen amikor a fiának tiltja a dohányzást, Isten sem hágja át a saját törvényeit,csak nagyon ritkán és csak az ember érdekében. Ezeket hívjuk csodáknak.
Tisztelettel,
Freya
Kedves Freya!
"úgy, hogy a teremtés napjai nem naptári napok, hanem időszakok voltak. A fény pedig nem a napból jön, pontosabban itt nekünk a nap világít, de az univerzumban jelen lévő fény forrása nem a nap. Azt hittem, egy ateista ezt tudja :-)"
Öröm veled "írogatni". Én egy Biblia kutató ateista vagyok, aki a Teremtő által "készített" természeti törvényekben hisz, ami bármikor ismételhető - eddigi tudásunk szerint.
Mózes I.1/1. úgy kezdődik: Kezdetben teremté Isten ...
2.-ben ... Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.
Kérdéseim:
- a "kezdetben" időszak mennyi emberi évet ölel fel,-
- az általad említett időszakok, hány évet jelentenek?
- Isten Lelke és "hangja" (mondá Isten) miből van - hogy olyan sok mindent tud csinálni?
Elképzelésem:
- az isteni lélek világíthatott, mert sem a Nap sem más csillagok még nem léteztek,
- nyilván az Univerzumban rengeteg Napunkhoz hasonló csillag található (sőt világítóbb is) és ez adja a fényt,
- Isten azért fantasztikus, hiszen az ember eddig az űrteleszkópok segítségével 10,2 milliárd fényév távolságra lát el, és a rendszernek még nincs vége. Vajon ekkora isteni alkotásnak mi értelme van?
Ha nem is tudod a választ, azért elképzelésed van. Várom.
Szia, most csak bekukkantottam, de nagyon szívesen írok neked privit és megírom a teremtés napjainak éveit ahogyan Einstein elmélete óta kiszámítható. Itt már egy párszor leírtam, tehát nem akarom ezzel a többieket untatni. Hamarosan jelentkezem.
Freya
"Én egy Biblia kutató ateista vagyok, aki a Teremtő által "készített" természeti törvényekben hisz, ami bármikor ismételhető - eddigi tudásunk szerint."
Aki ateista, az semmilyen felsőbb hatalomban nem hisz, nem? Én világ életemben csak azért nem mondtam azt, hogy nem vagyok ateista, mert logikailag elképzelhetetlennek tartom az önmagából, valamilyen emberi felfogóképességen túli tényező segítsége nélkül létrejött univerzumot, amit lehet Istennek vagy Teremtőnek nevezni. Ettől függetlenül szerintem minden vallás humbug.
Freya priviben is jó, kösz.
# 26: Ateista Biblia kutató vagyok:tudod el kezdtem olvasni a Bibliát és a papunktól is kérdezősködni. Ezeken az oldalakon a hívők pedig azt írják, hogy egyrészt szimbolikusan, másrészt szó szerint kell venni a Bibliában leírtakat.
Néhány leírás "szöget ütött" a fejembe és elkezdtem gondolkodni, hogy Isten ezeket miért csinálja:
- megalkotta az Univerzumot, ami irtózatosan nagy és készített egy "porszemet" rajta az embert - de minek?
- készítette az embert a "mi képünkre és hasonlatosságunkra" férfiúvá és asszonnyá - tehát Isten is úgy néz ki mint az ember?
- a nemzetség leírást ha megnézed kezdetben az emberek 900 év körül éltek, mikor elkezdtek sokasodni Isten lecsökkentette 120 évre ("ne maradjon az én lelkem örökké az emberben...")- vajon miért?
- Bábel tornyának építése közben össze zavarta az emberek nyelvét, hogy ne épüljön fel és ne ismerjék meg Istent - miért nem lehet szemtől-szembe látni, illetve megtudni, hogy ki is ő?
- miért nem akarta, hogy az ember "okos és örök életű" legyen, miért akarta "sötétségben" (ráébredés nélkül) tartani?
- miért hirdetik ma is, hogy bűnösök vagyunk, mikor Jézus a hívőket közel 2000 éve megváltotta?
- miért mondja ma is a pap temetéskor, hogy a meghalt ember "vissza adta lelkét teremtőjének?
Ezekre a kérdésekre a papunk sem tud elfogadható magyarázatokat adni (neki szöges ellentéte lenne, ha a hit ellen válaszolna) és ezeken az oldalakon sem tudta senki érdemben, ész érvekkel megválaszolni. A vakhit és a bibliai idézetek sem oldanak meg semmit. Én meg nem akarom "homokba dugni a fejem".
Nálam a Teremtő létezik, ami nem azonos Istennel. Mert a Föld (és csakis a Föld) lehet teremtett bolygó. Nézd meg a bolygók távolságát a Napunktól. Általában a távolság duplázódik és ebből a sorozatból Földünk "kilóg". Másrészt, ameddig a "szemünk" ellát, addig nincs hozzánk hasonló lény (űrteleszkópokkal).
27-es!
"- a nemzetség leírást ha megnézed kezdetben az emberek 900 év körül éltek, mikor elkezdtek sokasodni Isten lecsökkentette 120 évre ("ne maradjon az én lelkem örökké az emberben...")- vajon miért? "
Ha megnézed, nem éltek utánna az emberek 120 évet.
Noé a vízözön után még csaknem 350 évet élt, összesen 950 évet élt.
Fia Shem 600 évet.
Unokája Arpaksád 438 évet.
Egészen így csökken Noétól Józsefig ~500 éven keresztűl, míg eléri József életkorát, a 118 évet, majd még ez is csökken egészen a napjaink 60-70 év körüli korig.
Isten itt azt mondta, hogy az emberiségnek 120 éve van, hogy megtérjen, időközben Noé kezdte építeni a bárkát, prédikálva ezáltal Isten ítéletének eljövetelét.
.............
"Bábel tornyának építése közben össze zavarta az emberek nyelvét, hogy ne épüljön fel és ne ismerjék meg Istent - miért nem lehet szemtől-szembe látni, illetve megtudni, hogy ki is ő? "
Azt már gondolom te is tudod, hogy hiába építették volna meg, legfeljebb megfulladtak volna és megfagytak volna. Az ő bűnük nem ez volt.
"És mondának egymásnak: Jertek, vessünk téglát és égessük ki jól; és lőn nékik a tégla kő gyanánt, a szurok pedig ragasztó gyanánt.
És mondának: Jertek, építsünk magunknak várost és tornyot, melynek teteje az eget érje, és szerezzünk magunknak nevet, hogy el ne széledjünk az egész földnek színén. "
Ők Istenekké akartak válni, és nem az Istent megismerni. Egy olyan magas tornyot akartak építeni, mely köré mindenki egybegyűjtöttek volna, hogy magukat felmagasztalják.
................
" miért nem akarta, hogy az ember "okos és örök életű" legyen, miért akarta "sötétségben" (ráébredés nélkül) tartani? "
Ezt akarja. Hagyta és hagyja ráébreszteni az embert, hogy megtudja mi a bűn és mi a jó. Rájönni, hogy Isten nélkűl el vagyunk veszve. Krisztus a mi reménységünk, kit feltámasztotta a halálból, mint zsengét, és tette őt mindenek fölé, a mi Urunkká, királyunkká.
................
" miért hirdetik ma is, hogy bűnösök vagyunk, mikor Jézus a hívőket közel 2000 éve megváltotta? "
Azért, mert addig bűnös vagy, míg le nem esik ez neked. Azaz meg nem térsz. "Boldogok a lelki szegények". Ahhoz, hogy meg tudd bánni a bűneidet, felismerd az igaz egy Istent, ahhoz meg is kell látnod a bűneidet, és elhagyatottságodat. Szomjaznod kell az igazságot.
...........
" miért mondja ma is a pap temetéskor, hogy a meghalt ember "vissza adta lelkét teremtőjének? "
Mert sokan úgy gondolják, hogy van a test és benne van egy titokzatos valami, mely most csöndben van, nem lát, csak a tested által, nem hall csak a füled által, de az is te vagy, az az igazi te. Ez nem biblikus.
A Biblia azt tanítja, hogy a halállal meghalunk, semmivé leszünk. Ebből az állapotból teremt újjá az Úr mindenkit az ítéletre illetve az örök életre Krisztus második eljövetelekor.
Hogy mi a lélek? "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét. Így lőn az ember élő lélekké."
Azaz, a lélek a te élő testtel, szellemmel, élettel, tudattal rendelkező lényed. Nem benned valami, hanem te mindenestűl.
............
"A vakhit és a bibliai idézetek sem oldanak meg semmit. Én meg nem akarom "homokba dugni a fejem". "
Helyes!!!
# 28:
Néhány leírásodnak utána néztem:
- az isteni 120 év a "bűn eláradás" fejezetben van leírva, így igazad van. De sehol sem találom ezzel összefüggésben amit írtál: ".. Isten itt azt mondta, hogy az emberiségnek 120 éve van, hogy megtérjen.." - lehet, hogy nem egyforma a Bibliánk?
- Bábel tornyánál az "egy nyelvű nép" nevet akart magának szerezni - nyilván lehet úgy is értelmezni, mint te, hogy Isten akart lenni (ez sehol nincs a Bibliában leírva) - ezért ez a szerető Isten jól megbüntette őket.
- miért nem lehet Istent szemtől-szembe látni, illetve megtudni, megismerni, hogy ki is ő? - erre nem válaszoltál!
- már ősapánk és ősanyánk ráébredt a jóra és rosszra a Paradicsomban, amiért óriási büntetést szabott Isten az emberiségre. Azért büntette meg őket, mert ettek a tudás fájának gyümölcséből (ettől lett tudásuk!) Erre a kérdésre sem válaszoltál, hogy miért akarta őket "tudatlanságban" tartani (hiszen ha nem ettek volna a gyümölcsből, akkor te meg én itt írni sem tudnánk)?
- a Paradicsomból meg azért zavarta ki őket, hogy ne tudjanak enni az örök élet fájának gyümölcséből. Később meg azt hirdeti, hogy aki hisz őbenne annak örök élete lesz. Nem érzed az isteni ellentmondást?
- ha te már megtértél (válaszodból ezt veszem ki) és neked már leesett, hogy bűnös vagy, akkor még mindig hogyan lehet bűnöd (hiszen téged már Jézus megváltott)?
- ha tudod, még kifejthetnéd, hogy a semmivé lett emberből, hogyan fog Isten újjá teremteni(milyen lesz az alakunk, mit fogok kezdeni az örök élettel, stb).
- a lélekkel kapcsolatos elképzelésedet nem tudom értékelni, mert ha az isteni lélek ennyi mindent tud, akkor miért kellett a Föld porából az Istennek megformálni az embert és az orrán keresztül saját lelkét bele lehelni?
(csak csendben jelzem, hogy ezen értelmezés szerint benned is és bennem is isteni lélek van, és ezt senkinek sem kell megváltani! - nekem meg ez jön "le" a Bibliából)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!