Hogyan lehet kikeresztelkedni ha római katolikus vagyok?
de fura, legtöbben "át"keresztelkedést irtok, és arra terelitek a témát, mikor "ki"keresztelkedést kérdezett.
ennyire kell egy kis mese az emberek életébe, amibe kapaszkodnak?
Elmész egy másik keresztény felekezetbe, mely nem ismeri el a katolikus kereszrséget, s ott újra megkeresztelkedsz. De ettől függetlenül katolikus szempontból katolikus keresztséged még érvényes marad.
Vagy elmész egy nem-keresztény felekezetbe, s annak tagjáva válaz. De katolikus szempontból akkor is katolikus maradsz.
Azaz nem lehet úgy kilépni a katolicizmusból, hogy azt a katolicizmus is elismerje.
Nem át keresztelkedést kérdezett, hanem ki.
De erőszakosan vagytok.
Nem kell. Egész egyszerűen otthagyod és kész.
Én annak idején görög katolikus voltam, de ott hagytam.
Nem mentem én be sehová, csak leléptem.
És nem azért tettem, mert nem érdekel a vallás. Pedig Sőt! Engem érdekel a vallás, hiszek is Istenben, csak EZt A FÉLE vallást (mármint a katolikusat) egész egyszerűen nem tudtam hová tenni...
Én evangélikus vagyok, de evangélikus istentiszteleten utoljára keresztapám temetésekor voltam (ennek már 10 éve). Azóta szintén családi okokból vagy 10-15 rom.kat istentiszteleten voltam. Nem járok evangélikus hitközösségbe, de római katolikusba igen. De ettől még evangélikus maradok és nem leszek katolikus...
Tehát az, hogy otthagyom és elkezdek eljárni máshová az nem működik! Mert az egyik nem fog kitörölni, a másik meg nem fog bevenni...
/Az előbbi válaszra írom:/
Lehet, hogy az előbbi nem fog kitörölni. Ami engem illet, én - papírt tekintve - görög katolikus vagyok. De ez számomra nem érdekes. Ettől még simán átmehettem másik felekezethez, mivel nem a papírt dönt, hanem az, hogy honnan hallgatom és fogadom be Isten szavait. És befogadtak. Továbbra is ide járok, a katolikus tanok csaknem egészét pedig magamban tagadtam meg és utasítottam el. Szóval azért, mert a szülők által valaki "belekeresztelkedik" valahová, attól még igenis joga van szakítani azzal a bizonyos egyházzal, és máshová tartozni.
Ha ateista vagy, és azért szeretnéd eldobni a keresztséget, akkor az képmutatás. a trú ateista nem hisz a keresztségben se, így papíron a vallása inkompetens.
az vagy, amit gondolsz magadról.
Egyrészt engem is idegesít, hogy gyermekkoromban odaírták a nevemet valahová amihez nem járultam hozzá.
Másrészről szüleim döntését is szeretném egyben korrigálni. Nagyanyám elvárása volt, hogy az unokája vegye fel a keresztséget. Úgy vélem a vallási meggyődésemről nekem kellett volna később nyilatkoznom.
Hittől, ateizmustól és más egyébtől függetlenül adat és információ védelmi megfontolásokból szeretném elérni, hogy töröljék a nevem a katolikus egyház nyílvántartásából mégpedig vastag tintával és oly módon, hogy ezt ne tudják később visszafejteni.
Ezekből a nyílvántartásokból szeretnék én jó messze kimaradni... elég nekem a központi BM nyílvántartás és állami társai. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!