Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten, hogy ítélkezhet, ha...

Isten, hogy ítélkezhet, ha egyszer Jézus nem ítélt el senkit, és másokat is erre tanított?

Figyelt kérdés
2011. dec. 1. 12:12
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

1.igen,szerintem is....

2.és 3.

Jézus talán nem Isten volt a kereszténység szerint? Nem értem mi az értelme Istenként tekinteni Jézusra,ha nem volt egyenlő Istennel.De ha nem voltak egyek,és az atya mint külön álló mondatta vele,amit mondott,akkor is,hogyan lehet az,hogy Jézusnak azt mondta,hogy ne ítélkezzen,más neves prófétáknak meg azt,hogy ítélkezzenek? továbbá:Ha Jézus azért nem ítélkezett,mert emberként nem ítélkezett,akkor,hogyan lehet az,hogy mások viszont ítélkeztek Isten nevében,miközben ugyanúgy emberként léteztek?

2011. dec. 1. 22:29
 12/19 A kérdező kommentje:

"Isten a legfőbb igazságos és tökéletes személy minden tekintetben az egész világmindenségben ezért neki megvan a joga arra, hogy ítélkezzen és igazságot szolgáltasson.

Ezért ítélkezhet Isten mindenki felett és értékelheti szívének állapotát és cselekedeteit amelyeket úgynevezett Ítéleteiben fog gyakorolni.

A Biblia leírja, hogy Isten bíró és Ő gyakorolja is ezt a hivatalát akkor is ha egyeseknek rossz az Istenképe és azt gondolja de hát Isten szeretet, nem?

De igen viszont Istennek vannak más tulajdonságai is igazságosság és harag, szentség, bűngyűlölet stb stb.

Nem jó ha az emberek egy felhígított evangéliumot

kapnak és ennek hatására olyannak gondolják Istent amely nem áll meg.

Erőtlen, laza, engedékeny Istent mutat be, Isten továbbra sem vállal a bűnnel semmilyen közösséget de az embereknek ad kegyelmet és segítséget.

Shalom.

Itt nem is arról van szó,hogy közösséget kellene vállalnia a bűnnel,de a Biblia mégis arról tanúskodik,hogy közösséget vállalt vele.ugyanis embereket ölni az Isteni igazságosság elve mögé bújva igencsak ravasz,és kiforgatott dolog.kegyelmet és segítséget ad az embereknek...hát ha valakit kővel halálra dobálnak,nem tudom mennyire veszi kegyelemnek....de biztos az illető felfogásával van a baj.örüljön,hogy ilyen szerető,és megbocsájtó Isten vigyáz rá.

2011. dec. 1. 22:47
 13/19 anonim ***** válasza:

Maga Jézus is ítélkezett. Mert a gonosz ember ítéletre méltó.

(Máté 7:21 [Budai])

Nem mindenki megy majd be a mennyeknek országába, aki azt mondja nékem: Uram, uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

(Máté 7:22 [Budai])

Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram, uram, nem a te nevedben szóltunk-é mint próféták, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem a te nevedben cselekedtünk-é sok hatalmas csodát?

(Máté 7:23 [Budai])

És akkor azt mondom nékik: Sohasem ismertelek el titeket (a magaménak); távozzatok éntőlem ti gonosztévők.

2011. dec. 2. 06:44
 14/19 anonim ***** válasza:

Nem tudtad? Istennek mindent szabad. Tömeggyilkolni is, például (lásd Ószövetség), és az is full rendben van, mert ő Isten, neki ezt is szabad. 

----------------------------------------------------------

Tény, hogy a Biblia őszintén beszél Isten múltbeli kedvezőtlen ítéleteiről. Ezek az ítéletek mindig istentelen emberek ellen szóltak.

Például Noé idejében, csak amikor „megtelék a föld erőszakoskodással”, akkor jelentette ki Isten először:

„A föld pedig megromlott volt az Isten előtt, és tele volt a föld erőszakkal.

És látta Isten a földet, és íme meg volt romolva, mert minden test megrontotta útját a földön.

Akkor azt mondta Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mert megtelt tőlük a föld erőszakkal, és íme én elvesztem őket a földdel együtt”.

Vajon Isten élvezettel pusztított el Noé napjaiban minden testet?

Vagy gyönyörűséget talált abban, hogy Szodoma és Gomorra lakóit elpusztította?

Válasz végett nézzük meg, milyen események előzték meg a Vízözön előtti napokat. A Biblia, miután kijelenti, hogy Isten minden gonoszt eltöröl majd a föld színéről, hogy megtisztítsa a földet az erőszakosságtól, azt mondja: „Isten bánkódott a szívében.”

Igen, szomorúságot érzett Isten amiatt, hogy „az ember szíve gondolatának minden hajlama szüntelenül csak gonosz”. Ezért, hogy lehetőleg minél több ember megmentésben részesüljön a közelgő Vízözönkor, Isten megbízta Noét, „az igazságosság hirdetőjét”, hogy figyelmeztesse az embereket és építsen bárkát életben maradásuk érdekében (1Mózes 6:3–18; 2Péter 2:5, ).

2011. dec. 2. 07:11
 15/19 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Az Isten Fia és Felkentje valóban nem azonos Vele, azonban egységben vannak, méghozzá az Isten Szelleme által, amely egység ugyanaz, amit a mi részünkre, a hívők részére kíván és kér az Atyától Krisztus (János17:20-23). Minden dolgot, amit csak mondott és cselekedett Jézus, az Atyától vette, kapta, tanulta, ezt számtalanszor elismétlik az evangéliumok.

Ami a prófétákat illeti, ők Isten Szelleme által egy-egy alkalommal kaptak kijelentést és ezt hajtották végre akkor, amikor valamilyen ítéletet kimondtak, tehát ők sem maguktól vélekedtek így-vagy-úgy, hanem Isten végzéseit hozták az emberek tudomására. Jézus meg nem azért nem ítélt itt a földön, mert emberként élt, hanem azért, mert aktuális feladata nem ez volt akkor.

2011. dec. 2. 09:48
 16/19 A kérdező kommentje:

"pergamon válasza:

Maga Jézus is ítélkezett. Mert a gonosz ember ítéletre méltó.

(Máté 7:21 [Budai])

Nem mindenki megy majd be a mennyeknek országába, aki azt mondja nékem: Uram, uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

(Máté 7:22 [Budai])

Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram, uram, nem a te nevedben szóltunk-é mint próféták, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem a te nevedben cselekedtünk-é sok hatalmas csodát?

(Máté 7:23 [Budai])

És akkor azt mondom nékik: Sohasem ismertelek el titeket (a magaménak); távozzatok éntőlem ti gonosztévők."

Én ezt nem ítéletnek látom,hanem következménynek.akinek gonoszság van a szívében,abban ugyebár nem lehet béke,és szeretet.és így az illető saját maga akadályozza meg,hogy belépjen Isten országába,hasonló képpen,mint Jézus.tehát aki külsőségekben él,meg csak jár a szája,de belül nem szívvel cselekszik,az melléfog.voltak,akik el szerették volna érni ugyanazt,mint Jézus,de ők a saját önző énjükből indultak ki;mások előtt parádéztak a képességeikkel,a személyes karizmájuk érdekelte őket,hogy minél többen megcsodálják,és elismerjék hatalmukat.ők voltak azok,akiknek az egyik kezük pontosan tudta,mit cselekszik a másik,nem tudták félretenni a mindig sóvár,önző énjüket.ők nem lepődtek meg Jézus azon kijelentésén,hogy:"Éhes voltam ennem adtatok,szomjas voltam innom adtatok,börtönben voltam meglátogattatok...." azt válaszolták,hogy "igen tudjuk Uram" mert a cselekedeteikben előre megfontoltan benne volt a terv,hogy majd beharácsolják a javakat,tehát szívükben nem változtak meg,mert ugyanolyan mohók maradtak,csak épp az Isten országát akarták bezsebelni,de nem volt lényegi különbség a hozzáállásukban.nem tudtak alázatosak lenni.akik pedig úgy jártak el,mint Jézus,azok visszakérdeztek,hogy mikor adtunk mi neked enni,inni? mert egyik kezük nem tudta mit csinál a másik.Tehát Jézus nem elítélte őket,hanem tudatta velük,hogy a víz nem fér össze a tűzzel,ezért nem mondhatja "magáénak" őket.

2011. dec. 2. 10:19
 17/19 A kérdező kommentje:

munyamunya

Ha egységben vannak,akkor ugyanúgy cselekszenek."az Atya bennem van,én pedig az Atyában"

Jézus ezt is mondta:"aki kardot ragad,maga is kard által vész el"

Az ószövetségi próféták között jó pár volt,aki ennek teljesen az ellenkezőjét tette.Isten egyszer ezt mondja,máskor azt? nos,elnézést az őszinteségemért,de nekem kissé köpönyeg forgató hozzáállásnak tűnik ez...de rendben,ha ez tényleg így van,akkor viszont mi a különbség közte és az emberölő Sátán között? Nekem ez az egész bűzlik....

És nem értem,mi az,hogy Jézusnak akkor nem volt aktuális feladata az ítélkezés? Jézus azért járt itt a földön,hogy tanúbizonyságot tegyen a szeretetről.ha ítélkezett volna,akkor önmagával hasonlott volna meg.Jézus pedig akkor is Jézus ha lejön másodszor a földre,nem lehet más! vagy szerinted lejön a földre először,hagyja magát üldöztetni,megkínozni,keresztre feszíteni,mindezt szeretettel eltűri,de közben dörzsöli a tenyerét,hogy "na majd eljövök én másodszor!" ez így teljesen értelmetlen.

2011. dec. 2. 10:55
 18/19 munyamunya ***** válasza:

Kedves kérdező!

Arról én nem tehetek, hogy te értelmetlennek találod az Isten beszédeit, ezen nem tudok segíteni, a hit nem mindenkié, a lelki embernek meg felfoghatatlanok a szellemi igazságok.

A földön Jézusként élt lény, az Isten Szolgája és Felkentje valóban mindenkor ugyanaz, nem változik a hozzáállása sem Istenhez, sem a teremtményekhez. Éppen ezért lehetséges az, hogy mindenkor mindenben engedelmes az Atya akaratának, azt cselekszi, abban tart ki. A világ megváltása érdekében való kereszthalál ugyanúgy része az ő feladatának, mint a világ felett való ítélet, ez írva van kezdettől. Első ittlétekor az igazságról kellett bizonyságot tennie, és akik az igazságból valók, hallgatnak őrá. Az Istennel egyező természet ez: teljes irgalmassággal(kegyelem, szeretet) és igazsággal (igazságos ítélet). Ez az Isten jelleme, és ugyanez élt Krisztusban is. A kettőt nem lehet elválasztani, és nem is kizárói egymásnak; az Isten nem csak szeret, hanem fenyít is. De nem gyűlöletből, sem nem visszavágásból, vagy bosszúból (vagyis butaság, amit írsz, h Jézus arra fente volna a fogát, h majd később megfizet az őt bántalmazóknak). Az ítélet mindenkor igazságos és szükséges is.

Továbbá a Mindenható nem mond sosem egymásnak ellentmondó dolgokat, a próféták viszont olyan emberek voltak, akik nem birtokolták folyamatosan a Szellemet, csak alkalmanként kaptak kinyilatkoztatást, néha évekig semmilyen látást, szólást nem tapasztaltak Istentől, így az ő tetteik akár lehetnek hibásak is. Habár azt gondolom, amik írva vannak róluk, abban mind hűségesek voltak, ezért jó volna, ha példákat írnál, hol látod úgy, hogy a próféták a törvénnyel ellentétesen cselekedtek volna.

2011. dec. 2. 12:22
 19/19 A kérdező kommentje:
ok,köszi a választ!
2011. dec. 4. 17:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!