Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem fejlődik a Keresztén...

Miért nem fejlődik a Keresztény Egyház?

Figyelt kérdés
Kétezer év telt el Jézus óta, és hol tart ma? Már rég fel kellett volna venni Jézussal, meg az isteni erőkkel a kapcsolatot. Miért nem értük el a Krisztusi minőséget? Miért nem tudunk másokat gyógyítani? Miért nem tudunk bort vízzé változtatni (persze nem mintha szükség lenne rá), miért félünk még mindig a szellemvilágtól? Stb, hány ezer év kell még, hogy az ember fejlődjön végre, hogy a tanításokat ne elzárák, hanem megtanítsák?
2011. szept. 18. 11:09
1 2 3 4
 11/37 A kérdező kommentje:

Én sem látom Őt magam előtt, nem hallom a hangját

- ezért vagy hívő, és nem tudó ember, mert aki tud, az már látta az angyalokat, Szűz Máriát, látott bizonyos dolgokat. És ez a bajom, hogy csak hívők vannak, mert azokat lehet vezetni, de a tudó embereket már nem, és tudó kevés van a Földön.

2011. szept. 18. 11:51
 12/37 anonim ***** válasza:
58%

Na akkor örülj,hogy te "tudó ember" vagy (ez a kifejezést meg melyik szektátólszedted?) oszt gyógyíts, meg változtatgasd a bort.

Nem kell neked egyház semmilyen.Mész te a magad feje után.

2011. szept. 18. 11:53
 13/37 anonim ***** válasza:

Van igaz és van hamis vallás - hogy melyikből mennyi van, találd ki! Logika szerint mennyi lehet?

Cáfolja valaki meg, ha nem ért ezzel egyet.

2011. szept. 18. 11:57
 14/37 anonim ***** válasza:

"ezért vagy hívő, és nem tudó ember, mert aki tud, az már látta az angyalokat, Szűz Máriát, látott bizonyos dolgokat. És ez a bajom, hogy csak hívők vannak, mert azokat lehet vezetni, de a tudó embereket már nem, és tudó kevés van a Földön."

Igen, hívő vagyok, és a csodatévő emberek is azok. Nem tudják a csodákat megtenni, hanem hisznek abban, hogy képesek rá.

Én örülök annak, hogy vezetni lehet, és hogy vezetnek.

Nem tudom, hogy mit értesz tudó ember alatt. Az lehet az is, aki a saját hülye feje után megy :)

És lehet az is, aki egy olyan transzcendentális tudásnak van birtokában, amilyet mi elképzelni sem tudunk. Ez is a hívőségből alakul ki. Senki nem képes magától kifejleszteni ezt a "tudást". Ezek a "nagy tudású" emberek a legalázatosabbak a világon, mert tudják, hogy honnan ered a "tudásuk".

2011. szept. 18. 12:01
 15/37 anonim ***** válasza:
82%

Isten nem azért lett ember, hogy az embert Istenné tegye, hanem azért hogy istenIvé=szentté tegye. (Szent Atanáz) Nem isteneket teremtett Isten, hanem istenképmásokat. Nekünk emberként kell a tökéletességre törekednünk, tökéletes, a Paradicsomban elkezdett alkotást kell véghezvinnünk. Emberfeletti hatalomra minek van szükség, ha Isten megigazult fiai/lányai lehetünk? Krisztus az Út, az Igazság és az Élet. Csak vele, szent keresztjén érhetjük el ezt, nem önmagunkból.

Üdv:

ὁ καθολικὸς ἵππιος

2011. szept. 18. 12:04
 16/37 A kérdező kommentje:

11:53

nana nana, nem szabad bántani a másikat. Nem vagyok tudó ember, velem már történt "megmagyarázhatatlan" dolog, jó volt, örültem neki, csak fájt, de ettől még nem lettem igazán tudó.

A komment stílusára nem reagálok.

Én örülök annak, hogy vezetni lehet, és hogy vezetnek.

- de merre vezetnek? Egy idő után már nem jó ha vezetőre szorulsz, mert akkor nem fejlődsz (már ha az egyházi vezetőkről van szó).

Nem tudom, hogy mit értesz tudó ember alatt.

- azt, aki már találkozott Szűz Máriával, Jézussal, Érezte őket, és többször "fizikai" kapcsolatba tud kerülni velük.

Isten nem azért lett ember, hogy az embert Istenné tegye

- így van

Nem isteneket teremtett Isten,

- de miért jöttök mindig ezzel? A gyógyításhoz 2 fél kell, egy magas minőségű ember, és az Égiek, ez által még senki nem válik istenné, ezzel is közelebb kerülünk Istenhez és segítőihez.

Emberfeletti hatalomra minek van szükség

- mi az emberfeletti hatalom? Repülés? Átlátás a falon? Ilyenekre nincs szükségünk, de a gyógyítás nagyon hasznos.

Téged felpontoztalak.

2011. szept. 18. 12:30
 17/37 anonim ***** válasza:
51%
Fejlődni,talán még fejlődik valamicskét,de a Krisztusi minőséget azért nem éri el,mert nem egészen a Krisztusi életvitelről szólnak a tanaik,csak tévesen annak van beállítva.Jézus nem egészen arról az Istenről beszélt annak idején,mint amit tanít a kereszténység.Nem kérte,hogy Istenként tiszteljék őt,mert hatalma nem földi eredetű volt.Ezért célja sem az emberek manipulálása volt,hogy magához édesgesse őket mint ahogy azt az egyház teszi sok esetben.És az egyházzal ellentétben,ami függővé teszi az embereket,pont,hogy az önállóságról beszélt,arról,hogy éljük meg az életet,ne féljünk,higgyünk magunkban,és adott esetben mi is képesek vagyunk hasonló dolgokat tenni,mint ő,és nem kell mindig csüngeni valami bálványozott Istenen.Ha a keresztény egyház valóban úgy élne,és azt tanítaná mint Jézus,akkor nem lenne szükség keresztény egyházra.Ez pedig az egyháznak nyilván nem érdeke.
2011. szept. 18. 12:43
 18/37 anonim ***** válasza:

"A gyógyításhoz 2 fél kell, egy magas minőségű ember, és az Égiek, ez által még senki nem válik istenné, ezzel is közelebb kerülünk Istenhez és segítőihez."

És, ezzel mi a gond? Ez a keresztény, katolikus egyházban megtalálható, a betegek kenetében. Te majdnem ugyanazt írtad le, mint a katolikus szentségtan: kell egy olyan ember, akit Isten erre felken, egy másik ember, akinek kiszolgálják, és az egész dologban Krisztus cselekszik a Szentlélek által. Csak ezek nem fizikai kegyelmek, hanem lelkiek -> az Istennel való életet teljesen áthatják. Ez a legfontosabb.

A test egészsége az másodlagos, ugyanis az a legfőbb, hogy az adott ember üdvözüljön, a mennyek országába kerüljön. A fizikai gyógyulás Isten akarata. Ugyanis csak Isten tudja, milyen terve van velünk. Ha azt mondja: "még itt kell maradnod, hogy ezt meg ezt csinálj", akkor kigyógyulsz, ha azt mondja: "megtetted mindazt, amit akartam tőled, jöjj hozzám", akkor - ha teljes, tisztaszívű bűnbánatot tanúsít az illető, és magához vette a lelki útravalót -, tárva áll a dicsőség koronájának ajtaja.

2011. szept. 18. 12:49
 19/37 anonim ***** válasza:
74%

1) Van olyan, hogy keresztény Egyház, de Isten szemében csak egyetlen ilyen van, és a tagsága nem függ felekezetektől, hanem azok a tagjai, akik Krisztus testének tagjai. Vagyis mindenhonnan azok a hívő emberek (akár adventisták, akár baptisták, evangélikusok, evangéliumi keresztények, katolikusok, pünkösdiek, reformátusok stb. legyenek is), akik valóságosan megtértek és szellemi értelemben újjászülettek Krisztusban. Azok alkotják az egyházat, akik hallgatják és megcselekszik Isten beszédét.

2) Valóban jó kérdés, hogy mi a helyzet az egyházzal fejlődés terén, de nem hinném, hogy a megfelelő módon szeretnéd ezt mérni. Meg azt sem hinném egyébként, hogy nem fejlődik.

Először is: az eredeti, apostoli egyházat szinte minden tekintetben nagyon nehéz felülmúlni, mert olyan frissességgel, tisztasággal és eredeti tűzzel indult meg a fejlődése. Péter apostolról például feljegyezték, hogy olyan erős volt rajta az isteni kenet, hogy amerre járt, az árnyékától is meggyógyultak a beteg emberek.

Nézzük pl. ezt:

Apcs 5:12 Az apostolok kezei által pedig sok jel és csoda lőn a nép között; és egyakarattal mindnyájan a Salamon tornácában [a jeruzsálemi Templom egyik része] valának.

Apcs 5:13 Egyebek közül pedig senki sem mert közéjük elegyedni: hanem a nép magasztalá őket;

Apcs 5:14 Hívők pedig mindinkább csatlakoztak az Úrhoz, úgy férfiaknak, mint asszonyoknak sokasága.

Apcs 5:15 Úgyannyira, hogy az utcákra hozák ki a betegeket, és letevék ágyakon és nyoszolyákon, hogy az arra menő Péternek csak árnyéka is érje valamelyiket közülök,

Apcs 5:16 És a szomszéd városok sokasága is Jeruzsálembe gyűlt, hozva betegeket és tisztátalan lelkektől gyötretteket: kik mind meggyógyulának.

Ma is számos csoda, többek között gyógyulások is történnek keresztény összejöveteleken, egyáltalán nem mondható kevésnek a számuk. Csak kicsit jobban ki kell nyitnia az embernek a szemét és a fülét, mert a világ és a média ezeket az eseményeket elrejti az emberek elől - pedig itt Magyarországon is történnek ilyenek. De meg lehet találni pl. nemzetközi hírű keresztény szolgálók honlapjain is a bizonyságokat, melyek gyógyulásokról és más csodákról szólnak, bizonyítékokkal (pl. orvosi papírokkal, kórházi leletekkel) alátámasztva. Én magam is több magyarországi esetről is megbizonyosodtam, és még sokkal többről hallottam. Egyszóval nem igaz, hogy ma nincsenek csodák, és hogy emberek ne űznének ki Isten ujja által démonokat az emberekből vagy gyógyítanának betegeket stb. Csak az ilyen felekezeteket sokszor szektáknak minősítik, lejárató kampányt folytatnak ellenük stb., amiben persze nincs semmi meglepő, mert ugyanezt tették az apostoli egyházzal is annakidején.

De mi számít fejlődésnek az egyházban: talán a számszerű növekedés? Számszerűleg ma pl. sokkal, de tényleg nagyon sokkal több keresztény, újjászületett hívő él a Földön, mint 1900 évvel ezelőtt, de mint akár csak 50 évvel ezelőtt. Európában ez kicsit hihetetlenül hangzik, mert az európai kultúrának nagyon nagy az ellenállása az igazi kereszténységgel szemben, ezért csak kevesen térnek meg, miközben a történelmi egyházak is egyre jobban visszaszorulnak a vallási térképről. De a világ népességének csak kb. egytizede, nagyjából háromnegyed milliárd ember él Európában, miközben a rendkívül népes Ázsiában és Afrikában szó szerint embertömegek fordulnak Krisztushoz (ld. pl. a többmillió hívet számláló kínai földalatti kereszténységet, vagy a több tízezres koreai megagyülekezeteket).

S ez kétségkívül bizonyos szempontból fejlődésnek tekinthető. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy ezzel felülmúlták az apostoli egyházat, hiszen ők is az akkor ismert világ minden határáig hirdették az evangéliumot, meg a mostani egyház is így tesz. Csakhogy a tömegkommunikációs eszközeink ma sokkal jobbak, ezért nagyon nagy számban lehet egyszerre elérni az embereket az evangélium üzenetével.

A fejlődés másik "mérőeszköze" a szellemi szint lenne, de ezt korántsem olyan egyszerű mérni, mivel nem vagyunk olyan okosak, hogy megítéljük, de a "gyümölcsökből ismerni meg a fát" elv alapján gondolkodhatunk róla. A három legfontosabb ismérve a magas szellemi szinten lévő kereszténységnek az, hogy

1) az emberek tömegei jutnak hitre és radikálisan megváltozik az életük (vö. Apcs. 4:4, 6:7, 17:12, 18:8, talán a legszemléletesebb az efézusiak megtérésének leírása: Apcs.19:18-20.),

2) az Egyházban a testvérek egységben vannak és szeretik egymást (Apcs. 8:6, Ján.13:35),

3) az üldöztetés (2Tim. 3:12 és János 15:20).

[Megj.: ez utóbbinak különböző fokozatai vannak, nem minden korszakban egyformán súlyosak.]

Ma nagyon sok olyan keresztény közösség van a világon, amelyekre mindegyik fenti ismérv érvényes, ezért biztosak lehetünk benne, hogy valódi ébredésről van szó a mai egyházban.

A jövőről: az újszövetségi leírások szerint halottak is támadtak fel Jézus és az apostolok szolgálatán keresztül is, én meg nehezen tudom elképzelni, hogy mi lehetne ennél nagyobb, de tény, hogy Jézus azt mondta:

"Ján 14:12 Bizony, bizony mondom néktek: Aki hisz én bennem, az is cselekszi majd azokat a cselekedeteket, amelyeket én cselekeszem; és nagyobbakat is cselekszik azoknál; mert én az én Atyámhoz megyek."

Nehéz elképzelni, hogy mit értett Jézus ez alatt, hogy nagyobb dolgokat cselekszenek azoknál, amiket Ő tett, de nagyon várom. :)

Mindenesetre tehát a jelenlegi tendenciák és a krisztusi ígéretek alapján várható az utolsó idők egyházában az isteni kenetnek egy minden eddiginél nagyobb mértékű kiáradása, ami remélhetőleg rengeteg csodával és tömeges megtérésekkel fog járni. Nagyon fontos azonban megérteni, hogy a csodák cselekvése/történése nem Isten szándékán vagy erején múlik, mert ez 2000 év óta változatlan: ma is ugyanúgy képes mindenre, amire régen képes volt, és ma is ugyanúgy szándéka gyógyítani, szabadítani és csodákat tenni, mint akkor. Viszont nagyon sok múlik rajtunk, hívőkön, mert a mi hitetlenségünk megakadályozza a csodákat. Ezt Jézus számtalan helyen érzékeltette a szolgálatában. Láthatjuk például, amikor a "saját hazájában" járt és ott szolgált, mi történt:

"Máté 13:57 És megbotránkoznak vala ő benne. Jézus pedig monda nékik: Nincsen próféta tisztesség nélkül, hanem csak az ő hazájában és házában.

Máté 13:58 Nem is tőn ott sok csodát, az ő hitetlenségök miatt."

Az emberek hitetlensége megakadályozta Jézust abban, hogy csodákat tegyen azon a vidéken. Nem azért, mert nem lett volna rá képes, de a csodához elengedhetetlenül szükséges komponens az emberi hit.

Úgyhogy ha esetleg mégis bizonyos szempontból igazad lenne abban, hogy nem fejlődik a keresztény egyház, az azért lenne, mert hitetlenek vagyunk. Van is ebben igazság, de hiszem, hogy ez meg fog változni, és Isten ereje egyre növekvő mértékben meg fog nyilvánulni a keresztények szolgálatán keresztül. Isten Igéje alapján ugyanis a gonosz növekedése (amit nagyon jól tapasztalhatunk ma a világban) párhuzamosan történik a jónak a növekedésével (amit azért nem látunk annyira, mert az ördög el akarja rejteni). Erről szól Jézus alábbi példázata:

Máté 13:24 Más példázatot is adott eléjök, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa az emberhez, aki az ő földébe jó magot vetett;

Máté 13:25 De mikor az emberek alusznak vala, eljöve az ő ellensége és konkolyt vete a búza közé, és elméne.

Máté 13:26 Mikor pedig felnevekedék a vetés, és gyümölcsöt terme, akkor meglátszék a konkoly is.

Máté 13:27 A gazda szolgái pedig előállván, mondának néki: Uram, avagy nem tiszta magot vetettél-e a te földedbe? Honnan van azért benne a konkoly?

Máté 13:28 Ő pedig monda nékik: Valamely ellenség cselekedte azt. A szolgák pedig mondának néki: Akarod-é tehát, hogy elmenvén, összeszedjük azokat?

Máté 13:29 Ő pedig monda: Nem. Mert amikor összeszeditek a konkolyt, azzal együtt netalán a búzát is kiszaggatjátok.

Máté 13:30 Hagyjátok, hogy együtt nőjjön mind a kettő az aratásig, és az aratás idején azt mondom majd az aratóknak: Szedjétek össze először a konkolyt, és kössétek kévékbe, hogy megégessétek; a búzát pedig takarítsátok az én csűrömbe.

Így történik tehát ma is: a bűn (konkoly) és az igazság (búza) együtt növekednek, míg a búza meg nem érik az aratásra; azután jön a konkoly és a búza szétválasztása. Tehát ha majd egyre inkább látjuk az Egyházon az érés jeleit, tudni fogjuk, hogy nemsokára itt lesz az aratás. Véleményem szerint már nagyon is lehet tapasztalni az érés jeleit.

(Tp.)

2011. szept. 18. 12:49
 20/37 anonim ***** válasza:
52%

Kedves kérdező! Szerinted minden, magát kereszténynek valló egyházban lehet "igaz hívő", vagy értelemszerűen csak egy olyan egyház lehet, mely igaznak számít Isten előtt? Melyiket tanítja a Biblia?

Ha erre a kérdésre válaszolsz Bibliai szellemben, akkor utána már lehet töprengeni azon, hogy vajon miért nem fejlődik a "keresztény egyház"! Addig ne is álmodj arról, hogy pontos választ kapsz.

2011. szept. 18. 12:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!