Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit csinálna a pap, ha a...

Mit csinálna a pap, ha a temetésen elröhögöm magam. A pokolra küld?

Figyelt kérdés

Múltkor voltam egyen, éls mindinki sírt, meg kiabált, hogy "jaaj, elmeeeeent!!!"

Nekem meg akkor jutott az eszembe egy iszonyú röhejes sztori, és alig bírtam ki, hogy ne nevessem el magam.

Ez nagyon gáz?

Mit csinálna a pap?

2011. aug. 21. 21:07
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
73%
gyakran előfordul állítólag (én még nem voltam temetésen) hogy a gyászolók sírásból nevetésbe fordulnak át, amolyan hisztéria-féleség lehet ez. Nálad gondolom nem erről volt szó, simán a "nem szabad nevetni, mert ez komoly dolog" ütött be nálad is. Nálam is szokott. Himnusz, illetve egy perces néma csöndek alatt, templomban, stb, folyton rámjön. Ez nem a te hibád, hanem a képmutató társadalomé, amelyben olyan emberek temetésére is elhurcolnak, akiknek a halála nem igazán érint meg.
2011. aug. 22. 12:55
 12/21 anonim válasza:
36%
Egy ember meghalt, na és? Ez teljesen normális. 1 a 6 milliárdból. Majd minden percben meghal valaki. Ha meg egy vicces sztori jut az eszedbe jóhogy röhögsz, mert ha nem tetted volna már rég megfulladtál volna.
2011. aug. 22. 14:03
 13/21 anonim ***** válasza:
53%
Utolsó előtti hozzászóló! Teljesen egyetértek veled. Én is szoktam himnusz alatt vagy csönd alatt röhögni, de nem vagyok egyedül az ismerősök körében ilyesmikkel. Tényleg nem tehetünk róla, és az meg idegesítő hogy utána meg bűnbakok vagyunk... Ja meg hát azért a temetés az kicsit más, ott tényleg minden erőmmel visszatartom, ott azért téll nincs helye röhögésnek. De mondjuk himnusz alatt mindig nehéz megállni. Ahogyan állnak ott komoly fejjel a tanárok xDDDDD Hát azon mindig görcsöt kapok...
2011. aug. 22. 14:07
 14/21 anonim ***** válasza:
73%

A keresztény kultúrában a temetés a halott túlvilági útjának elindítása (bármit is jelentsen ez). Valamiért az emberek ekkor akarják kiélni a gyász miatti fájdalmukat. Ezt nem illik vidámsággal, vagy bármilyen módon megzavarni, mert te sem örülnél, ha például valamilyen betegség miatt kiállhatatlan fájdalmaid vannak, és a téged meglátogatók egyszercsak elröhögnék magukat. Amúgy ez nem a hallottal szemben tiszteletlen, hanem a halottat gyászolókkal szemben.

Az más kérdés, hogy az emberek miért gondolják úgy, hogy a temetésen sírni és jajgatni kell. Itt most nem megyek bele filozófiai fejtegetésekbe.

Vannak kultúrák, melyekben nem is szomorúsággal búcsúznak a halottól, hanem ünnepet tartanak. Ez szokás volt a keresztény kultúrában is, halotti tor volt a neve, ekkor a halott ismerősei összegyűltek és ünnepet tartottak, vidám emlékeket idéztek fel a halottról és igen jól érezték magukat.

2011. aug. 22. 15:00
 15/21 anonim ***** válasza:
50%
Én a legtöbb temetésen röhögök(voltam vagy 10en). Legtöbbször apám vág valami hülye fejet, aztán alig bírjuk tesómmal visszafogni magunkat vagy spontán jön. Közeli rokon halálánál is ugyanez volt, pedig szerettem, de meghalt és kész. Attól még lehet hülyéskedni.
2011. aug. 23. 01:03
 16/21 anonim ***** válasza:
68%
A pap le van ejtve, azt gondol amit akar, az csak egy kívülálló idegen, inkább az elhunyt közeli hozzátartozóit sérted meg vele.
2011. aug. 23. 07:34
 17/21 anonim ***** válasza:
77%

Életem első temetését én is majdnem végigkuncogtam. Nagypapám 85évesen halt meg hirtelen leépülés után, mikor megtudtam kitört belőlem a zokogás, aztán mikor mentünk nagymamámhoz eszembe jutott milyen nap van ma, április elseje volt, mondtam is milyen stílusos volt az öreg, ezen nevettünk, majd újra sírtunk.

A temetésén pedig amikor az életéről beszéltek, olyan infókat tudtunk meg, amiken ott kuncogtunk a temetőben,aztán megint bőgtünk. Attól, hogy valaki meghal a jó dolgokra is kell emlékezni, és az gyakran nevetéssel jár, azzal még nem sértettük meg a illetőt, sőt, ő sem akarná, hogy zokogjunk egy álló napig miatta, legalábbis papám biztosan nem.

2011. aug. 23. 21:56
 18/21 anonim válasza:

Nos remélem a te temetéseden egy kedves barátod röhögni fog.

Akárki hal is meg nem szép ha röhögsz a temetésen.

2011. aug. 24. 19:47
 19/21 anonim válasza:
Mi az jó sztori kérlek irjad le.
2011. aug. 24. 19:48
 20/21 anonim ***** válasza:

Nagyapám temetésén az unokatesóm megbökött, oldalra intett a fejével, az üvegajtón túlra. Azt mondta halkan, könnyes szemekkel, "Ott a tepsi...."

Elsőre persze nem kapcsoltam, hogy a halottak tárolásánál használt eszközre gondolt, amit így "becéznek", hanem a konyhai eszköz ugrott be. Annyira nem illett oda, hogy ettől valahogyan röhöghetnékem támadt. Nem azért mert érzéketlen bunkó vagyok, hanem csak úgy. Mert ember vagyok.

Ennyi jutott eszembe erről.

2011. aug. 27. 22:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!