A templomban misén mire kérik a pénz?
Amikor körbeviszik a kosarat?
(Nem tudom és ezért kérdezem nehogy félreértés legyen...)
Azért, mert az állam anno elvette az egyházak földjeit, így gyakorlatilag csak állami támogatásból élnek, ami viszont az igényeket nem mindig elégíti ki.
Ha az egyházak megtarthatták volna a földjeiket és megtermelhetnék azt, ami kell nekik (illetve aminek az árából megvehetik azt, ami kell nekik), akkor erre valószínűleg nem lenne szükség.
De felfoghatod úgy is, hogy a tized modern formája. :)
A legtöbb egyházgyűlölő ember ezt a dolgot hozza fel, hogy emiatt nem jár templomba, mert perselypénzt szednek, éshogy ez mekkora kizsebelés meg stb.
Ha valaki nem tesz a perselybe, akkor sem történik semmi, nem fogja senki kiküldeni az illetőt a templomból.
Nekem az a halálom, mikor valaki azért szidja az egyházat, mert be kell fizetni az egyházadót, ami évi (hangsúlyozom, nem havi, hanem ÉVI) 2-3 ezer Ft. ha valaki évi 2-3 ezren packázik, szerintem az már visszataszító dolog, mert ha csak minden hónapban 100 Ft-ot tesz félre, akkor is összejön az egyházadó összege.
tegnap 13:13:
Nem ezért nem járunk templomba mi nemhívők, mert perselypénzt szednek, hanem mert nem hiszünk.
És mi van akkor, ha az én adómból nem a plébánosnak az új mercijére szeretnék szánni, hanem a tudománynak ajánlanám fel? Sajnos a második egy százalékomat tudtommal csak egyháznak ajánlhatom fel.
Nem a plébános új mercijére kell szánni,hanem a fontos kiadásokra. Mivel az egyházak is ugyanolyan szervezetek, intézmények mint bármi más, egyértelmű, hogy szüksége van a pénzre, mivel az államtól csekély támogatást kapnak az egyházak. Mit gondolsz te, mennyi pénzbe kerül pl. egy templom renoválása, fűtés bevezetése, vagy csak egyszerűen a havi villany és fűtésszámla kifizetése?
A plébánosok pedig nem maguknak veszik az autót, hanem a püspökségen kapják.
Ott van pl. egy tánccsoport. Ott is a tagok befizetnek havonta valamennyi tagsági díjat. Ez mindenhol alapvető dolog, mért lenne az egyháznál másképp? Hiába az egyházak "lelki" dolgokat hirdetnek, de a templomfűtést, világítást stb. ugyanúgy ki kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!