Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vallásos családban, hogy...

Vallásos családban, hogy magyarázzák meg a gyereknek a dinoszauruszokat?

Figyelt kérdés
Mert ugye a gyerek szeret játék dínókkal játszani, ugyhogy elég hamar előjöhet ez a probléma. Beadják nekik, hogy és akkor isten megteremté az nagy t-rexet? V h megy ez?
2011. aug. 4. 00:02
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
65%

Én hívő vagyok, de nem gondolom, hogy az evolúció és a hit kizárja egymást.

A Bibliában gyakoriak a példabeszédek, hogy az egyszerű emberek is fel tudják fogni őket. Ezért szerepelnek benne napok. Gondolj bele, hogy egy akkori földműves még ezer évet is nehezen tudott elképzelni, nem hogy 60 milliót...

A teremtéstörténet lényege, hogy Isten teremtette az eget és a földet, a növényeket és az állatokat, majd legvégén az embert. És szerepel benne az is, hogy az embernek lelke van, illetve hogy férfinak és nőnek teremtette Isten az embert. Szerintem ennyi a konkrét tartalma. Ha mindent szó szerint vennénk, akkor nem lennének hím és nőstény állatok, hiszen az emberből teremtett először nőt. De ez is egy példázat, ezért nem kell szó szerint venni (mint ahogy bizonyos vallási csoportok teszik). A Biblia értelmezése amúgy egy külön tudományág, a kispapok évekig tanulják a szemináriumban.

Az evolúcióra sok tudományos bizonyítékunk van. Minden jel arra mutat, hogy az evolúció elmélete úgy nagy általánosságban igaz (persze ettől még nem igaz minden modern elmélet, amiben az "evolúció" szó szerepel). Amúgy Darwin is istenhívő volt. A Bibliában nem szerepel semmi, ami ellenkezne az evolúcióval. Ahogy egy kisgyerek is két sejt találkozásából jön létre, úgy könnyen elképzelhető, hogy Isten fokozatosan akarta az embert "kifejleszteni". Az evolúció jó lehetőséget ad egy teremtőnek a folyamatos változtatásra, hasonlóan ahhoz, ahogy egy korongozó formálja az agyagedényt (na, itt már bejön a Biblia). Az egyetlen eltérés, hogy a keresztények szerint NEM CSAK a természetes kiválasztódás felel a változásért, hanem Isten beavatkozása is. Habár egy teremtő könnyen intézheti úgy, hogy mindig a megfelelő két egyed találjon egymásra... Persze a természetes kiválasztódás sem ellenkezik a Bibliával, minden bizonnyal szerepel Isten tervében.

Tehát röviden: a Bibliában rengeteg a példabeszéd, a hasonlat, nem mindent szabad szó szerint értelmezni. Ami kiderül belőle, hogy Isten teremtette a világot. Az evolúció nem ellenkezik a hittel, hanem kiegészíti. Akár azt is lehet mondani: Isten evolúcióra teremtette a világot.

2011. aug. 5. 14:18
 12/22 anonim ***** válasza:
40%

Sziasztok!

Kedves utolsó, egy apró gondolatot szeretnék csak megosztani veled: ha evolúció történt - ahogyan feltételezed - akkor a halál már azelőtt elterjedt, hogy az ember létrejött. Ha a halál megelőzte az embert, és nem Ádám bűnének következménye volt - ahogyan azt a Biblia írja számos helyen - akkor a bűn képzelgés. Ha viszont a bűn képzelgés, akkor nincs szükségünk Megváltóra.

Úgy gondolom ezen azért érdemes lenne elgondolkodnod...

Üdv. Péter

2011. aug. 5. 15:34
 13/22 anonim válasza:

OFF START

ma 14:18 - nak

én vagyok az előző oldalról a katolikus suliba járó lány.

Tökéletesen egyetértek Veled, örülök, hogy összeszedettebben meg tudtad fogalmazni ezeket a gondolatokat nálam.

//mondjuk már rég nem a kérdésre válaszolunk :D//

OFF END

Jah kérdező igen, egyébként nálunk is megemlítette a biosztanár hogy viták folynak hogy kell-e neki az evolúciót tanítania egy katolikus suliban és hogy aki nem akar bennmaradni az kimehet az óráról. Meg hogy vannak szülők akik felháborodnak ezen, de mivel benne van az államilag kiadott tantervben+ érettségiben még le kell adnia. Jah és hogy nyugaton sok helyen a vallás sulikban nem oktatják az evolúciót, kivívták maguknak.

2011. aug. 5. 19:18
 14/22 anonim ***** válasza:
55%
Mi vallásos család vagyunk, a gyermekeinknek több tucat dinójuk van. Mi azt mondjuk, hogy Isten megteremtette őket, de nem akarta, hogy mi féljünk tőlük, ezért kipusztultak. Majd ha nagyobbak lesznek, többet tudunk természettudományos dolgokról is beszélni.
2011. aug. 6. 01:38
 15/22 anonim ***** válasza:

Csak gyakorivalasz2 kedvéért, hogy még egy holdkórossal növekedjen a válaszadók száma... :))

Az én gyermekemnek is kapott egy plüssdínót kb. 7 - 8 évesen; ill. olvastunk együtt egy könyvet (Stefan Drüeke: Utazás a dinoszauruszok korába).

Ebben pedig valóban hasonló a leírás: Igen, megteremté Isten a nagy t-rexet... :)

Továbbá a Biblia egyes helyei megneveznek bizonyos állatokat, amik valószínűleg dínók voltak (csak ez a kifejezés akkoriban még nem létezett; ez egy utólagos névadás: "rettenetes gyíkot" jelent).

Ha tudod, olvasd el, vagy keress hasonló témájú könyveket, honlapokat; vannak bőven.

Bár gyakorivalasz2 valószínűleg erősen kétségbe vonja mindezen oldalak hitelességét, mondván, ezek nem referáltak ... :)

/Ezt a szép szót és jelentését tőle tanultam. :) /

2011. aug. 6. 14:11
 16/22 anonim ***** válasza:
0%

Boccs az offért:

Mutatnátok nekem olyan linket, melyben úgynevezett dinoszauruszcsontokat lehet látni? NEM rekondtruált dínócsontvázakat akarok látni, hanem valódi, eredeti 'dinoszauruszcsontokat'.

Az már csak hab a tortán, ha az eredeti megtalálási helyén lehetne látni...

2011. aug. 6. 19:23
 17/22 anonim ***** válasza:

Itt van ez például: [link]

Az ásatás helyszínén készült képek vannak itt, de a szöveg angolul van.

2011. aug. 6. 21:12
 18/22 escrogar ***** válasza:
100%

váó, meg ne erőltesd magad:

[link]

a fentebbi linken a két és fél millió kép közül mazsolázz kedvedre, elég sok van, ahol a helyén mutatják a csontokat, ahol és ahogy megtalálták őket.

valamelyest szűkíthető, bár nem feltétlenül hasznosan, a keresés a következő linken is ábrázolva:

[link] +digsite

2011. aug. 6. 21:14
 19/22 anonim ***** válasza:

Szerintem magáért beszélnek a képek.

Meg lehet egy leletet nézni mondjuk egy apatosaurus nevezetű tézisről, majd egy rekonstruált 'jellemrajzot' elolvasni, megnézni.

2011. aug. 6. 21:47
 20/22 potgazdi válasza:
51%
Isten teremtette a dínókat is csak kihaltak,na és ? Most is látunk állatfajokat kipusztulni.
2011. aug. 10. 19:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!