Ne ölj?

Figyelt kérdés
A háborúk esetén mennyire igaz-ez? Önvédelemből szabad például?
2011. júl. 10. 11:10
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Hitetleneket ölni nem gyilkosság hanem az üdvösség útja!
2011. júl. 10. 20:29
 12/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Van itt mindenféle válasz a parancs az parancstól, a törekedni kell a betartásáig.

"A előttem valamelyik hozzászólónak, de általánosságban soknak mondanám, Isten soha nem buzdított és szólított fel senkit, hogy öljön, hogy a saját parancsolata ellen szóljon."

Valójában de és nem is akármilyen módon:

Hós. 14,1 "Meglakol Samaria, mert daczolt az ő Istenével. Fegyver által hullanak el; csecsemőik földhöz veretnek, és terhes asszonyaik ketté vágatnak."

Zsolt. 137,9 "Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!"

4 Móz. 15,36 "Kivivé azért őt az egész gyülekezet a táboron kívül, és agyon kövezék őt, és meghala, a miképen parancsolta vala az Úr Mózesnek."

és van még jópár...

Az utolsó kommentelő áll talán a Bibliai felfogáshoz legközelebb, ha jól értem. Mikor ezeket az idézeteket olvastam, teljesen megrökönyödtem. Sajnos jobb szó nincs rá, valaki ki tudná ezt magyarázni?

2011. júl. 10. 22:46
 13/24 anonim ***** válasza:

"...valaki ki tudná ezt magyarázni?"

Ha elolvasnád a Bibliát és a válaszomat, magad is választ kapnál rá.

Csak hogy a rossz szövegértelmezésedre rávilágítsak, például:

"Zsolt. 137,9 "Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!""

Ha megnéznéd, hogy itt miről ír a zsoltáríró, akkor láthatnád, hogy Babilon leányáról és annak kisdedeiről. Ha értenéd a Bibliát, tudnád, hogy Babilon egy jelkép.

Jeremiásnál sem egy emberként jelenik meg:

"Ívet és pajzst ragadnak, kegyetlenek azok, és semmi irgalmasság nem lesz bennük, szavuk mint a tenger zúgása, és lovakon jönnek, mind viadalra készek te ellened, te Babilon leánya!"

Nem felháborodni kell, hanem érteni. Amúgy Istené az ítélet! Nem bírod elfogadni? Talán ha nálad lenne, az már tetszene? Te igaz módon tudnál ítélni, ki ura vagy mindennek?

2011. júl. 10. 23:35
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

Nem szabad a parancsolatot ilyen szélsőségesen értelmezni. A kerszténység neme gy hippi-vallás.

A "ne ölj!" parancsolat értelme, "ne gyilkolj!"

Vagyis nem szabad ártatlan ember életét elvenni, vagy indokolatlanul vért ontani. De ha ezt úgy értelmezed, hogy soha, semmilyen esetben nem lehet emberi életet kioltani, akkor hibát követsz el, mivel ez értelmetlen és igazságtalan szenvedéshez és halálhoz vezet, amit lehetőség van megakadályozni, mégsem teszed.

isten szeretete nem naiv, a szeretet mellett van egy ugyanolyan fontos tulajdonsága, hogy igazságos. Márpedig életben hagyni egy fékeveszett gyilkost, ezzel veszélybe sodorni ártatlan emberek életét minden, csak nem igazságos. Ugyanez igaz, ha mondjuk háborúban véded a szeretteidet. Isten maga sosem kérte, hogy semmilyen körülmények között ne ölj embert, sőt, maga adott olyan törvényeket a zsidóknak, ami magába foglalt halálbüntetést is.

2011. júl. 10. 23:42
 15/24 anonim ***** válasza:

13:32

A Bibliában konkrétan szerepel a "Ne ölj"parancsolat,amit Mózesnek diktált Isten,hogy vésse kőbe.ugyanennek a Mózesnek kijelenti,hogy aki szombaton fát szed a táboron belül,az halállal lakoljon.

szóval ha a Bibliát vesszük alapul,akkor igencsak ellentmondásos a dolog.mondjuk én pont az ilyen dolgok miatt nem hiszek a Bibliában.

tegnap 11:48

2011. júl. 11. 08:26
 16/24 A kérdező kommentje:

A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:35

1 Sám. 15,2-3.7-8 "Így szól a Seregek Ura [az Úr]: ... Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat. ... Saul pedig megveré Amáleket ... a népet pedig mind kardélre hányatá."

Itt is szimbolizmusról van szó?

"Amúgy Istené az ítélet! Nem bírod elfogadni?"

Őszinténszólva nem bírom. És te el bírnád, ha a te családod kiírtására adna parancsot, mert a Valóvilágot nézted és az a sátántól való?

"A "ne ölj!" parancsolat értelme, "ne gyilkolj!"

Vagyis nem szabad ártatlan ember életét elvenni, vagy indokolatlanul vért ontani."

Ahogy az előző kommentelő írta, ki döntené el, hogy ki ártatlan? Hisz Isten ítéletét kinek lenne joga elvenni tőle? A bírok is mind a pokolra jutnak gondolom...

"Márpedig életben hagyni egy fékeveszett gyilkost, ezzel veszélybe sodorni ártatlan emberek életét minden, csak nem igazságos. " Én is így gondolom. Ráadásul szemet-szemért, ahogy a Biblia mondja.

Én azt nem értem, hogy akkor minek van a tízparancsolat, ha mindenki azt magyaráz bele, amit akar? A többiről is lehetne hosszan vitatkozni. Abban is biztos vagyok, hogy a "ne paráználkodj" parancsolatot is megszegte, még a legbuzgóbb kommentelő is. Amennyire tudom a házasság előtti szexet tiltotta.

2011. júl. 11. 09:32
 17/24 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Szerintem is komolyan kell venni a ne ölj parancsot - mindegy, hogy szó szerint hogyan fordítjuk.

Önvédelem?

Ezt legjobban az emberi törvények határozzák meg: a fenyegetettség érzésével egyen értékű agresszió elfogadható - nem pontos.

De háborúban nincsen önvédelem, hiszen eleve a gyilkolás esélyével megy oda valaki.

2011. júl. 11. 17:17
 18/24 Fraser ***** válasza:
Ne olj=Nem fogsz olni mert az enyem vagy!
2011. júl. 11. 20:26
 19/24 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező: A szemet szemért nem a Biblia mondta, hanem Hamurapi, Babilon királya.
2011. júl. 11. 20:46
 20/24 Fraser ***** válasza:
a szemet szemert fogat fogert a bibliaban is benne van!
2011. júl. 11. 22:04
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!