Ha isten szeret mi szükség a pokolra?
Az eredeti kérdésre válaszolok egy analógiával: ha minden ember eredendően jó, mi szükség van börtönre ? Igen tudjuk megtévedt, lopott, csalt, gyilkolt, erőszakoskodott, fajtalankodott de minek elzárni a tőlünk a szöges drót mögé ?
Hisz minden ember eredendően jó és csak jót tud tenni nemde ? Hagyni kell kibontakoztatni az egyéniségét a rosszban is, nemde ? Erre válaszolj! Vagy meg kell a védeni a társadalmat a bűnözőktől ?
Ha Isten ugyanazért zárja el az Ő börténébe a rosszakat, nehogy tönkretegyék újból a jók világát.
Előző helyesen mondja.
Még annyit hozzátennék, hogy elment a vita az irányba, hogy létezik e egyáltalán pokol? Sokan teljesen tévúton járnak szerintem. Igenis, hogy létezik pokol. Aki viszont egy tüzes kemencére gondol pontosan meghatározható földrajzi hellyel, az itt fejezze is be az olvasást. A hit eleve nem materiális dolog, ezen az elven kizárható hogy a pokolnak lenne területe, kiterjedése, magassága, vagy földrajzi helyzete. Itt sokan mégis így értelmezik. Miért? A keresztény dogmatikában és erkölcstanban arról van csak szó, hogy a túlvilágon büntetés, vagy jutalom jár, aszerint, ki milyen életet él. Mellesleg ezt tanítja a persza zoroasztrianizmus is. Akkor minek arról vitázni, hogy van-e pokol, vagy hány foka van? Aki keresztény, egyértelműen hisz a pokolban, mint a büntetés helyében. Akkor is, ha történetesen nem tűz ég ott, vagy nem pontosan 50 000 km mélyen van a földkéreg alsó burkában.
Eleve sok embernél az a baj, hogy szellemi dolgokat fizikai úton próbálnak megmagyarázni.
Had tegyek fel egy kérdést:
Ha gyűlöljük Istent, milyen jogon mennénk a mennybe? A keresztények nagy része sem szereti Istent (sajnos)csak eljárnak a templomba.Ezen kívül sokan ugyanúgy élnek mint akik nem hisznek. Vasárnapi "szent" emberek, akik a hétköznapokban ugyanúgy beszélnek mint "a világ", ugyanúgy viselkednek "mint a világ", ugyanúgy öltöznek mint "a világ" ugyanazt a szennyet nézik a TV-ben és az interneten mint "a világ".Jézus azt mondta:"ha szerettek engem, megtartjátok a parancsolataimat" azt is mondta" nem mindenki megy be a mennyeknek országába aki azt mondja Uram, Uram, hanem AZ aki cselekszi az én mennyei atyám akaratát.(Máté7:21).A többi részt olvassa el aki akarja. A kérdés az: Mi szeretjük Jézust? Teljes szívvel vágyunk vele lenni? Ő az életünk központja vagy csak egy kis kellék amit vasárnap "kiakasztunk" magunkra?
Nem Isten küld minket a pokolba. Mi küldjük oda magunkat mert elutasítjuk őt...
"Ha apád szeret, mi szükség a verésre?"
Ha szereted apádat, akkor miért harcolod ki a rossz viselkedéseddel, hogy kezet emeljen rád?
Ha jóban vagy a KRESZ-oktatóval, akkor miért kell vizsgáznod nála? Miért nem enged egyből, mindenféle tudás nélkül a forgalomba?
Ha a szülő szereti a gyerekét, akkor miért tartja korlátok között? Miért nem hagyja csak úgy csellengeni, mindenféle rossz társaságba keveredni? És ha a gyereke rossz társaságba keveredik, akkor miért bünteti? Úristen, biztos rossz szülő.....Na szóval, érted, hogy ironizálok? És remélem már érzed, hogy kissé abszurd a felvetésed. Ugyanis te abból indulsz ki, hogy ha valami jól esik, akkor biztos hogy hasznos is egyben. Azonban attól, hogy valami jól esik, még lehet kifejezetten káros is (lásd: drogok, alkohol, cigi, stb.).
Kérdezhetnéd azt is: Ha apád szeret, akkor miért tilt el mindentől, és miért nem engedi, hogy már 10 évesen sörözz, cigizz és belődd magad?
Ugye?
"Ha apád szeret, mi szükség a verésre?" 19:54
Ha Isten egy idegbeteg apa lenne,aki veréssel reagál a fia botlásaira,akkor helytálló lenne amit írsz.
a verés,erőszak,félelemből adódik.a tökéletes szeretet(Isten),hogy élhet félelemben?
az Isten nem büntetéssel oldja meg a teremtményei eltévelyedését-elég primitív megoldás lenne ez egy magas intelligenciával rendelkező lénytől-(és épp elég baj az a teremtményeinek,ha tévedésből zsákutcába jutnak,akkor még büntesse is meg őket ezen felül? ez már a gonoszság kategóriája lenne,gondolom Istent nem nevezed gonosznak) hanem aggodalommal vegyes segítőkészséggel,igyekszik őket kisegíteni a bajból,mert látja,hogy szenvednek.tehát Isten részéről nincs büntetés,vannak bizonyos szabályszerűségek az életben,amit a teremtményeknek meg kell tanulniuk,mert ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Való igaz, kicsit helytelen Isten büntetéséről beszélni. Mondjuk inkább úgy: nem Isten, hanem magad bünteted meg önmagadat.
A bűntudat egy hang, amely ha azért van, hogy ne szaladj a szakadékba.
Konkrétumokra lefordítva: fittyet hányhatsz az isteni törvényekre és egészen aljas életet is élhetsz, kihasználhatsz mindenkit - egy szép nap azonban ez rád fog visszaütni. Ugyanis ha a törvény a te áldozataidat, akiket kihasználsz, nem védi meg tőled - akkor egy nap majd jönni fog egy nálad is erősebb, és akkor téged sem fog megvédeni semmilyen törvény.
Ez az állat-világ szabálya. Isten törvényei pont azt szolgálják, hogy ebből a létből ki tudjunk emelkedni. Aki azonban pusztítani akar, azt egy napon elpusztítják majd.
Aki kardot fog, kard által vész el.
Kedves rockerboy800:
A biblia tele van bizonyítékokkal arra nézve hogy létezik pokol, és a Prédikátorok könyvében is van utalás: 9.rész 10.vers:"...nem lesz cselekvés, gondolkozás ismeret és bölcsesség a holtak hazájában ahová menned kell" 12. vers 7. rész pedig arról hogy a halál után a lélek visszatér Istenhez. (ezután ítélet következik)Zsidókhoz írott levél 9:27.
További utalások a pokolra: Ézsaiás, 24:22, Példabeszédek 7:27:"háza a holtak hazájába vezet, a halál kamráiba visz le", Zsoltárok 88:4,Ézsaiás, 14:9 szintén a holtak hazájáról ír, 5Mózes, 32:22 "mert tűz lobban fel haragomtól, ég a Seol fenekéig..." Ebből is látszik hogy a Seol fizikális hely nem az elmúlás mint fogalom.Lukács evangéliuma 16:23 Itt ír a pokol gyötrelmeiről. Jelenések 14:11 "gyötrődésük füstje száll felfelé örökkön-örökké" Jelenések 21:8. "De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosoknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak meglesz az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban: ez a második halál.
Csak egy néhány igeverset szerettem volna felsorolni, de sokkal több van a bibliában a halálról, a pokolról ill. a mennyről is.
Sajnos nem lehet a szent írást félre magyarázni. Egyértelműen beszél Isten ítéletéről és a halál utáni életről, arról hogy a pokol és a menny létező helyek. Sajnos ha én nem hiszem el egy létező dologról hogy az nem létezik, attól az a tényeken még nem változtat. Mondhatom pl. hogy nem hiszem el hogy létezik a Uránusz nevezetű bolygó mert még sohasem láttam. Dönthetek hogy elhiszem vagy sem, de attól még a naprendszerünk része...
Remélem tudtam segíteni és senkit nem bántottam meg semmivel.
Szerintem ha én szeretem a gyermekemet akkor szükséges hogy fenyítsem. Szeretnék idézni a bibliából:
Az Úr mondja Jelenések 3:19 "akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg"
Példabeszédek 23,13-15:"Ne sajnáld megfenyíteni a gyermeket nem hal bele , ha megvered bottal. Te csak bottal vered meg, de lelkét a holtak hazájától mented meg"
Példabeszédek 13:24:"Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti"
Zsidókhoz írt levél 12:6:"mert akit szeret az Úr, azt megfenyíti és megostoroz mindenkit akit fiává fogad".
Szerintem a fenyítés nagyon fontos és ez NEM azonos azzal hogy agyon kell verni a gyereket. Az ember csillapodjon le ha ideges és NE méregből üsse meg a gyereket hanem ha már megnyugodott akkor fenyítse meg SZERETETBŐL. Nem a dühünket kell kiélnünk rajta, hanem a jó útra kell terelni, de annak hatásosnak kell lennie és nem "cirógatásnak" hogy tanuljon belőle de szeretetből történjen, mert ez tényleg igazi szeretet. Ismerek egy srácot akit gyerekként soha nem "neveltek", soha nem kapott ki és minden meg volt neki engedve.
Már többször megverte a szüleit, meglopta őket, drogozik, és lopásért is volt előzetesben.
És sajnos ilyen eset sok van...
Hiszem azt hogy az ige Isten szava, és ahogy meg van írva:
"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere ..."
Nem, egyáltalán nem bántottál meg. De tudod, képzeld azt hogy van egy fiad, és vmi rosszat csinál. Akkor úgydöntesz hogy megbünteted, mert hát kell az ilyenkor. Na de, igazságosan bünteted gondolom, annyi büntetést szabsz ki rá amennyit megérdemel, mondjuk egy pofont. Ds NEM PEDIG EGÉSZ ÉLETÉBEN BÜNTETED EGY ROSSZ TETTÉRT.:) Gondolom nem fogod minden nap pofon ütni csak mert tíz éves korában elkövetett valami rosszat. Ez az egyik. Akkor most megkérdezem tőled hogy ha te nem tennél ilyent, akkor Isten, a szeretet istene hogyan tenne olyant hogy örök gyötrelmek közt kínozza az embereket? Továbbá, Isten miért hozott létre poklot, amikor egy szerető és kegyelmes Isten ő?
A teremtéskor leírja a biblia hogy porból lettél és visszamész a porba. Hoopppá! Áljunk meg egy kicsit! Mit ír??? - "Porból lettél" A porból jöttünk, a semmiből. És hová jutunk? Azt írja a biblia hogy a Porból lettünk és egy kínzóhelyre megyünk? NEM-NEM. Azt hogy a porba. A testünk porrá válik és nem írja sehol hogy van egy külön lelkünk ami elmegy valahová, ilyent meg se említ a teremtéskor. De azt igen hogy: "Így lett az ember élő lélekké" Hoppá megint! Mivé lett az ember? Élő Testé és abban egy lélek? NEM-NEM. Maga az ember a lélek, azaz Isten éltető erőt lehelt Ádámba, és ő maga a lélek....
Ezen kívül amiket írtál bibliaverseket, azokat félreértelmezed. Azt ajánlom hogy nézzél utána a szavak eredeti jelentésének, pl: Seol jelentésének is.
Pr.9:10: "nem lesz cselekvés, gondolkozás ismeret és bölcsesség a holtak hazájában ahová menned kell" - Vajon ha azt írja hogy nem lesz cselekvés, gondolkodás, ismeret és bölcsesség, akkor mit jelent? Ha pokolba megyek, akkor ott még kínok közt is gondolkodom, cselekszem, és ismeretem is lesz arról hogy milyen a polok mondjuk. Tehát ezeket amiket ír ez a bibliavers, csak élők tudják megtenni, akik tudatuknál vannak. De azt írja a vers hogy NEM LESZNEK EZEK. Akkor tudatunknál leszünk ha "nem lesznek" ezek? Hát bizony nem, hanem egyszerűen megszűnünk létezni.
Pr.12:17: "Akkor a por visszatér a földbe, ahogy azelőtt volt, és a szellem visszatér az igaz Istenhez, aki adta azt" - Nos, ez már nehéz vers. Itt vagy ellentmondás van az előző verssel, vagy máshogy kell értelmezni ezt is. Őszintén megmondom, ezzel a verssel megfogtál, de szerintem ha nagyon kutatnék akkor megtalálnám hogy hogy kell ezt értelmezni.
Zsidókhoz írott levél 9:27 - Ez egyáltalán nem bizonyítja hogy létezne pokol.
Húh, hát sokmindent leírtam, remélem hogy érthető mindenki számára:) Egy biztos: Gondolkodjatok el azon hogy TI MAGATOK örökké büntetnétek a gyerekeiteket akit SZERETTEK, ha ellopna egy csokit a boltból, vagy netán két csokit?
Továbbá a Biblia írja hogy a halállal minden bűnünk kifizetődött...
Az az igazság, hogy te, aki írtad hogy "Kedves rockerboy800:" , utána kellene járnod a bibliai szavak eredeti jelentésének, és hogy az eredeti nyelven hogyan is szól egy adott bibliavers, mert a mai bibliákat ezermilliószor fordították így-úgy-amúgy. És köszönöm hogy ilyen jó érveket és verseket mutattál nekem, hasznos volt számomra. Mindegyiket nem írtam ki, nem volt türelmem hozzá, de jó érveid vannak. Viszont szerintem jobban utána kellene hogy járj egy-két dolognak és nem kell a bibliában szó szerint venni minent:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!