Hawking ezen állítását a média elég rendesen félremagyarázza, mivel szegény újságíróknak nincs elég betevő falatjuk, és a kvantummechanikához meg kozmológiához sem értenek.
Egyrészt Hawking nem azt állítja, ahogy a cikk címe mondja, hogy az Univerzumnak nem volt szüksége termetőre. Ő csak arra világít rá, hogy a finomhangolás-probléma (ami egy tudományos probléma) megmagyarázható tervezettség nélkül is, és konkrétan ehhez nincs szükség Isten feltételezéséhez.
Miről is van szó?
Vannak úgynevezett fizikai állandók, melyek a törvényeket leíró egyenletekben felbukkannak, és a törvények alapvető viselkedésének paraméterei. Ilyen például a fénysebesség, a Planck-állandó, a gravitációs állandó, hogy a legismertebbeket említsem. Ezeknek meghatározott értékük van, amik megfelelő módszerekkel kimérhetőek. Persze a tudósokban felmerül a kérdés, hogy miért pont annyi az értékük, amennyi, és milyenek lennének a természeti törvények, ha az értékük más lenne. Ennek vizsgálatakor arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az állandók rendkívül pontosan "be vannak állítva" bizonyos értékre, és a sokadik tizedesjegyben történő eltérés azt eredményezné, hogy az élet nem jöhet létre, vagy az Univerzum csak néhány percig létezik, mivel ez a kicsiny eltérés is olyan hatással van a természeti törvényekre, hogy nem jöhetnek létre olyan bonyolult struktúrák, mint mondjuk csillagok, bonyolult szerves molekulák, folyékony víz, vagy a Világegyetem az Ősrobbanás után pár perc elteltével önmagába zuhan, vagy olyan gyorsan szétrepül, hogy semmi nem marad egybe.
Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy vajon hogyan lehetséges, hogy ezek az állandók ilyen hajszálpontosan megfelelő értéket vettek fel, ami pont lehetővé teszi mindannak a létrejöttét, amit ma tapasztalunk a világból.
Persze nem sokkal később jött is a felvetés, hogy bizonyára Isten állította be ilyenre, és ezért lehetséges mindezen dolgok, mivel borzalmasan "valószínűtlen" (a valószínűség itt nem triviális fogalom), hogy pusztán magától így beálljanak ezek az állandók. Hawking azt mutatta meg, hogy nem szükséges Istent feltételezni ahhoz, hogy az állandók eme pontos beállása megtörténjen.
Vagyis egyáltalán nem arról van szó, hogy Hawking azt állítaná, hogy nincs Isten, vagy nem Isten teremtette a világot, de még csak nem is egy Isten léte ellen szóló érvet vezet le, hanem egy tudományos problémára ad magyarázatot.
Sziasztok!
Számomra érdekes az a törvényszerűség amitől nem lehet eltérni, de ami csak úgy magától ugrott elő egy törvényhozó nélkül.
Persze, mivel én is hívő vagyok lehet, hogy valóban korlátolt, hiszen még a köves kérdésre sem tudom megadni a pontos választ.
Ám had kérdezzek én is.
Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?
Én azt mondom Isten teremtett egy tyúkot ami tojt egy tojást.
Ti mit mondtok?
Feltételezem ennél komolyabb kérdésekre is tudtok válaszolni, segítsetek kérlek: mi volt előbb a protein vagy a dns?
Ugyanis egyik a másik nélkül nem létezik, a dns vezérli a protein gyártását ám protein nélkül nincsen dns /talán mondanom sem kell, ezek nélkül mi sem vagyunk/, de ezt biztosan ti is tudjátok.
És persze volna még rengeteg ilyen kérdésem amelyre ma még senki nem tudja a választ a földön.
És mivel ily sokat nem értünk a mi kis életünkkel kapcsolatban engem ez alázatra int a világegyetemmel és a teremtővel kapcsolatban.
Lehet bigott vagyok, de mielőtt ezzé váltam egy kicsit szétnéztem a tudomány oldalán, mielőtt elítélnétek a hitet kérlek nézzetek szét te is a biblia oldalain, biztos teljesebb képet kaptok mindenről.
Szép napot nektek!
"Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás?"
Mivel nincs kikötve, hogy tyúktojás, így mindenképp a tojás.
Ha ki van kötve, akkor határozd meg, hogy melyik tyúkfajra vagy kíváncsin és fejlődése melyik szakaszától tekinted tyúknak a fajt.
"Feltételezem ennél komolyabb kérdésekre is tudtok válaszolni, segítsetek kérlek: mi volt előbb a protein vagy a dns?"
Amennyire én tudom egyszerű fehérjék. Legalábbis, ha hihetünk Sidney W. Fox-nak.
Isten válasza:
Az univerzumnak valóban nem lenne szüksége teremtőre. Ez bizonyítja, hogy nem létezek? Na, ugye, hogy nem bizonyítja. Ahogy semmi sem bizonyítja a létemet vagy a nem létemet. Ha hiszel bennem, megkapod, amit ígértem.
Azért tegyük hozzá, hogy Hawking tudós, és a tudomány, amit művel az sok szempontból spekulatív.
EZ egy filozófiai kérdés, ami gyakorlatilag az ókor óta foglalkoztatja a filozófusokat, hogy mi volt az Első Ok, és hogy volt-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!