A bibliai nemzetség táblákban két Lámekhet találtam, azonos a kettő és az hogyan lehet, vagy a nevek elírása?
Lámekh 1: Mózes I. 4/17- Kain - Hánókh - Irád - Mekhujáel - Methusáel - Lámekh!
Lámekh 2: Mózes I. 5/20- Járed - Énókh - Methuséláh - Lámekh!
Nem ugyanaz a két személy.
Az első ősei: Ádám, Káin, Hánókh, Irád, Mekhujáel, Methusáel, Lámekh.
A másodiké: Ádám, Séth, Énós, Kénán, Mahalálél, Járed, Énókh, Methuséláh.
Tehát az első Káin leszármazottja, a másik Séthé.
Szia!
Folytatom az előző hozzászólást. Lámek Nóé apja volt, és 777 évig élt. Kain nemzetségének listáján pedig Metusael fia, akinek 2 felesége volt, Ada és Cilla, fiai pedig: Jabal, Jubal, Tubalkain és Naama. Diadaléneke a dicsekvő embert állítja elénk (vesd össze Bírák könyve 15,16), minthogy Lámeket alaptalanul a fegyverkovácsok ősének tartották (22. vers alapján), mondását karddalnak is nevezik. Győzedelmi dal az előbbi versben említett fegyverek feltalálása alkalmából. Lámek talán akaratlanul megölt egy fiatal egyént. Feleségeihez fordult és öntelten mondta: "Íme megöltem egy embert, noha ő nekem csak sérülést okozott. Ha szükséges lenne, elég erősnek érzem magam ahhoz, hogy megöljek minden támadót, aki utamat keresztezi. Ha Káin megöletéséért, noha fegyvertelen volt, hétszeres bosszú várt ellenségére, akkor én, Tubal-Káin fegyvereivel felszerelten, sokkal nagyobb bosszút vehetek". Ez a pogány dal mutatja Káin szellemének terjedését.
Érdekes megemlíteni még, hogy egy névtelen kánonjegyzékben szerepel Lámeknek egy apokrif írása, az arám szöveget a kumráni iratok közt vélték felfedezni, de a valóságban egy eddig ismeretlen apokrif (Genesis Apocryphon) került elő.
Üdv. Péter
A héberek áthamisították az ószövetséget, a "vatikán" meg betoldotta amikor kanonizálták a bibliát 350-485 között.
Káin-Lamek-Tubalkain-Noé-Kus-Nimród vérvonala jut el Jézusig, nem Sethé-Sémé a héberek jelentéktelen elemek, akik csak lopni és ölni képesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!