Mi is a gond az őssejtkutatással?
ja, és nem fröcsögést várok az egyházellenesektől, hanem normális hozzászólásokat
és ha lehet, szólaljanak fel azok akik valóban ellenzik, tényleg kiváncsi vagyok az ellenérvekre. Mert nem vagyok természettudós, sajna nem értek ehhez viszont laikusként nagyon jó dolognak tartom. Érdekelne hogy aki nem az miért nem.
Szerintem :
A genetika tudománya (a távolabbi jövőben) az élet kialakulását, az élet mibenlétet is kiderítheti, befolyásolni lesz képes az előlények formáját, tulajdonságát, képes lesz új élőlényeket teremteni (lásd a világító egeret, ami csak a kezdet, Dolly bárány sb..., megkockáztatom, még az élettelen fehérjék „rakosgatásával” programozottan, replikációképes DNS-t is képes lesz előállítani.) és itt a „teremtésen” van a hangsúly, mert ez Isten privilégiuma. A genetika olyan mélyen beleavatkozik az emberi lét, a létezés befolyásolásába, Isten titkainak kifürkészésébe, ami egy hívő számára az Istenkáromlással egyenértékű. Megjegyzem, a vallási vezetők, még a születésszabályozás szinte minden módját is tiltják híveiknek, nemhogy egy ilyen mérvü tudományos „teremtésjátékot”. Ez a hit dogmáinak egy, még zárt kapuját döngeti. (már nem sok maradt) Csak analóg példaként említem, az Egyház számára az egyik legnagyobb érvágás, a Galilei által a geocentrikus világkép megdöntése. Csak 400 év után tudott az Egyház e fölött napirendre térni. A genetika eredményei okozhatják a hívők számára a legnagyobb hidegzuhanyt, mert az élettel kapcsolatos dogmáik tarthatatlanságai kiderülnek.
Ezért a hit képviselői mindent elkövetnek a genetika, az őssejtkutatás stb... megakadályozására. (pl.USA Bush elnök) Reményeim szerint a tudományok ilyen és ehhez hasonló ágai, mint pl a CERN-ben a magfizikai kutatások is, előbb-utóbb -néhány évszázad elteltével- felnyitják az újabb generációk szemét, akik majd nem a fikciókban hisznek, hanem a megismert természetben és annak szépségében.
én ebbe nagyon belezavarodtam, mert láttam egy musort, ahol ukrajnaba vittek a gyereket ossejtterapiara, mert a magyar torvenyek tiltjak.
ehhez kepest pottom 300ezerert szuleskor leveszik es taroljak a baba ossejtjet.
szerintem ez az egesz dolog zavaros meg, es nemcsak a kereszteny konzervativoknak.
Nem tudom, milyen mélységekig van vele bajuk, de konkrét példát igen. Ma már lehetőség van arra, h. a beteg gyereknek egy testvért "gyártsanak", akinek az őssejtjeivel tudják meggyógyítani. Már ez is kicsit necces, m. a teremtés Isten privilégiuma, de még azt lehet mondani, h. a jó cél érdekében oké. De a dolog úgy néz ki, h. összehoznak egy csomó embriót, a genetikailag leginkább megfelelőt beültetik az anyukába, a többit pedig megsemmisítik. A kereszténység álláspontja szerint viszont az ember a fogantatás pillanatától fogva emberi lény, így az ilyen eljárás gyilkosság. Ezért például.
Amúgy nem minden felekezet tiltja a születésszabályozást, csak a katolikus. A többi az abortuszt tiltja csak.
A katolikus egyház egyik szabályzata hogy nekünk földi halandóknak tilos beleszólnunk az élet elejébe és végébe. Vagyis tiltva van az abortusz és az eutanázia. A korai stádiumban levő magzat, illetve a haldokló ember megölése.
A beteg ember testébe befecskendezett őssejtek elfoglalják a káros sejtek helyét a testben, bármelyik beteg szervben. Mellékhatásként előfordulhat sajnos az is hogy a befecskendezett őssejtek rákos sejtekké alakulnak. A beteg kap még testébe sok ezerni helyen fejlődő kis apró rákos daganatokat.
Ennek a mellékhatásnak a kiküszöbölése van egy hatásosabb módszer, de ez már csak elméletben, mert ez a módszer tilos és remélem az is marad.
A betegből kivett őssejtben beindítják az osztódást és hagyják, hogy bizonyos szintig embrió fejlődjön ki belőle. Ezzel létrehozzák a beteg ember klónját. Az embrióbol kiveszik a szükséges szervet, majd beültetik a betegbe.(nem kell kilökődés elleni szereket szednie egész életében, mert az új szerev genetikailag a sajátja) A beteg meggyógyult, a klónja meghalt. Ez teljesen kimerít minden féle emberi erkölcsöt. gyilkosság, abortusz, klónozás, önmagunk másának elpusztítása. Tisztára mint a sziget című film.
00:07 !
Tehát egy olyan embriókezdeményt sajnálsz, amely feltehetően életképtelen, meg sem tudna születni, identitástudata, egyáltalán semmilyen tudata sincs. Inkább haljon meg a beteg a Te Bibliából levezetett erkölcsi téveszméd miatt. Az persze nem zavar, hogy a kotonhasználat pápai tilalma (Humanae Vitae) miatt a világon milliószám gyermek hal meg 10 éves koráig, borzalmas körülmények között AIDS betegségben. Mérlegelj, mielőtt a vallásod mindennél előbbre való volta mellett érvelsz ! Próbálj meg humanista emberként, a vallásodat egy csöppet félretéve : gondolkodni !
koszonom a valaszokat. en szemely szerint nem sajnalnam az embriokezdemenyt, ha a gyerekemrol vagy a sajat eletemrol lenne szo...
az abortuszt persze ellenzem. mert ott ket ember felelotlensege miatt megy el egy teljesen artatlan elet.
Itt viszont ezzel a cellal lett megalkotva, nem szuletesre szanva... nem? Azert van kulonbseg!
Előrevetítem,se a kisegyházak, se a nagyok nem nyertek meg, pedig mindet végigjártam, és a mesebeli "minden kérdésre választ kapsz"-dolog rendre elmaradt. Mielőtt nekemestek, hogy hitetlen, hát 12 éve vagyok buddhista, taoista. Mindezt azért mondtam el, hogy a kérdező lássa, rendesen utánajárok a dolgoknak.
A válasz:
Tény, hogy Benedek is a modern kor fő bűnei közé sorolja a genetikai kísérleteket, de megmagyarázni a Vatikán sosem tudta. Olyan ez, mint a génkezelt kukorica esete európával. Mindenhol tiltják, és Greenpeace, valamint kisegyházak szólalnak fel a géntechnológia ellen. Ugyanakkor az a tény, hogy eredetét tekintve mindkét célcsoport szoros szálakat ápol Amerikával, megbízhatatlanná teszi számomra az érvelésüket, és elgondolkoztat, hogy mondjuk Amerika akkor miért nem tiltja a dolgot? Szóval tény, hogy az egyházak bűnözést gátló magatartása komoly bevételeket jelent az államnak, mert a hívő ember kiszámítható. Jó "elem".Az is történelmi tény, hogy a gondolkodókat és a nép "szemnyitogatóit" minden menő egyház üldözte. Számomra az őssejt kutatás vallási szempontból történő ellenzése nem több a törtélelem könyvekben hemzsegő, gazdasági formáló erők vallási befolyásolásánál. Ha előre akarsz tekinteni, várd meg, amíg a nagyegyházak érvelése csorbát szenved, és a meleg-házassághoz hasonlóan szépen lassan elkezd rábólintani az esperes úr az új technológiákra. Eztt is csak azért, mert ha nem enged a nyomásnak, további híveket veszít. Végezetül Freud egy érdekes mondata:
Minden olyan egyház, mely bűntudati kérdést csinál a tudomány előre-haladásából,arra is képes hogy a boldogságoddal ugyanezt csinálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!