Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért vannak vallások, mi az...

Miért vannak vallások, mi az értelmük és miért követik ezeket az emberek?

Figyelt kérdés

Úgy vagyunk nevelve, hogy mindig van egy dolog, amiben hinni kell. Kezdődik a Télapóval, aztán jön a Húsvéti Nyuszi, majd Jézus, meg Isten.

A vallások fikciók, de tömegek képesek rámozdulni, vagy akár háborúzni miatta. Mi a vallás? Történetekkel színezett remény? A szellemvilág, az ezotéria ezek szüleménye!?

Hiszünk Istenben, de a görög mitológiát tündérmesének képzeljük? Miért akarják az emberek, hogy legyen valami uralkodó erő felettük?

2010. nov. 30. 12:34
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
71%
mert az amber fél a haláltól és kell valami amiben hisz, hogy lesz utána is valami.
2010. nov. 30. 12:38
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, én sosem hittem ezekben, nem is próbálták szüleim se bemesélni a nyuszit, télapót és társait, mindig tudtuk hogy tőlük kapjuk az ajándékot. A haláltól sem félek, úgy gondolom ha meghalok, vége, nincs utána semmi. Bár elég nehéz elképzelni hogy nem létezek egyáltalán, de ez van. :)
2010. nov. 30. 12:46
 3/18 anonim ***** válasza:
15%

Általánosítasz, ami nagy hiba. Én nem lettem keresztény hitre nevelve, csak a társadalom által - és jé, nem is vagyok az.

Nem hiszek Jézusban, helyette hiszek az Istenekben, ami másnak tündérmese.

Te viszont nagyon műveletlen vagy, ha lenézed a vallásokat... tudod, hogy a hitnek bizonyítottam jó hatása van az egészségre? Hogy a hívők között kevesebb az öngyilkos, de több a vallásos önkéntes?

2010. nov. 30. 12:47
 4/18 anonim ***** válasza:
Persze hogy kevesebb, mert náluk bűnnek számít.. nem azért mert hisznek Istenben.. vagyis hát ha így nézzük, de, azért, de nem úgy azért.. érted mire gondolok. Ha a törvény tiltaná az öngyilkosságot, nem hívök közül is kevesebbb lenne.
2010. nov. 30. 13:03
 5/18 anonim ***** válasza:
57%
Azért követik őket az emberek, mert hülyék.
2010. nov. 30. 13:11
 6/18 anonim ***** válasza:
52%

"Azért követik őket az emberek, mert hülyék."

Íme egy példa arra, mennyivel értelmesebbek az ateisták :)

2010. nov. 30. 13:13
 7/18 A kérdező kommentje:

A Télapó Isten light verziója. Ugye azt mondják a gyerekeknek, hogy ha jók lesznek, akkor a Télapótól kapnak ajándékot. Aztán ugyanez van felnőtt korban, csak Télapót felváltja Jézus, meg Isten és ha jók leszünk, akko a mennybe jutunk, egészségben élhetünk stb. Ugyanaz az alapja mindkettőnek.

Abban pedig nem hiszek, hogy a vallásnak jótékony hatása van. Mélyen vallásos országok rendre elmaradottak. Függetlenül attól, hogy kiben, miben hisznek.

2010. nov. 30. 13:17
 8/18 anonim ***** válasza:

A hitet ne keverjük a vallással. Nagyon összetartozó fogalmak, de a hit nem csak a valláshoz tartozhat.

Ateisták talán egyfajta filozófiai gondolatrendszernek foghatják fel a vallásokat. Erkölcsi útmutatást is ad - ezáltal biztonságot. Hogy helyes vagy nem helyes - erről vitatkoznak a vallástudósok és a vallások is egymással.

Jómagam se vagyok vallásos, de több vallásos barátom is van, nem csak keresztények. Valóban ad egy olyan nyugodt lelkierőt, támaszt, amit néha irigylek is tőlük.

Aki hisz egy istenben (ilyen szempontból lényegtelen, hogy melyikben), annak mindig van egy "belső barátja", akire számíthat. Isten mindenhol ott van a vallási tanítások szerint.

Tulajdonképpen a döntési és a feldolgozási pszichés teherből vesz le az ember válláról. Ha meghal valaki, vallásos gondolkodással könnyebb feldolgozni, mint ateistaként, évekig szajkózva, hogy "miért, miért ő? miért pont most?" - nem kapsz választ a kérdésre. A vallás szolgáltat válaszokat, megnyugvást.

Kulturálisan se elhanyagolható a vallások jelentősége (kereszténység, judaizmus, konfucianiumus, buddhizmus, muszlim hit, stb), egész kultúrkörök és történelmek épülnek rájuk.

Összecsapva és egy-két random példát kiemelve talán ez a vallások jelentősége - de több könyvtárnyi vitaanyag van ezekről, vállalhatatlan feladat itt kimerítő választ adni.

2010. nov. 30. 15:09
 9/18 anonim ***** válasza:
Hm. Akkor én magamnak isten vagyok, ha valamiről dönteni kell, a saját eszemre hallgatok, ha valaki meghal, általában annak meg van oka, baleset, betegség, ilyenek. Őszintén én nem értem mire fel ez a nagy "egy biztos pont" mánia, ez úgy lenne ideális ha az ember magára hallgatna. A mi a jó/mi a rossz kérdésre pedig szerintem általában rögtön lehet tudni a választ.
2010. nov. 30. 15:14
 10/18 anonim ***** válasza:

"Ha a törvény tiltaná az öngyilkosságot, nem hívök közül is kevesebbb lenne."

És hogyan tiltaná? Bünteti? Hogyan büntet egy hullát?

2010. nov. 30. 15:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!