Helyén való-e keresztényként az ateistákon gúnyolódni?
Mutatok egy nyilvánvaló példát:
https://www.youtube.com/watch?v=dOtdqUs54ic
Noha az ateisták tonnaszámra gyártják az ehhez hasonló a kereszténységet, vagy istent célzó komédiákat. De hogy ez fordítva is helyén való-e?
NEM!
Egy keresztény nem gúnyolódik. Sokkal inkább érvekkel próbál lehetőséget nyújtani, elgondolkodtató dolgokon.
Dehogynem gúnyolódnak. Az összes neopogány, buddhista és sintó ismerősöm órákig tudná mesélni a rossz élményeit, amik során a keresztények viccek csináltak a hitükből. Csak élik az életüket és kéretlenül jönnek a keresztény támadások (általában csak verbális, de volt már példa fizikaira is). Nagy számban képtelen tiszteletet mutatni bármilyen olyan hit iránt, ami nem az övéké vagy nem hasonló ahhoz.
Egy múzeumban dolgozok, és néha-néha mindig van néhány drága keresztény, akik nevetnek, mialatt az ókori egyiptomi és görög hitvilágról tartok előadást. Mert szerintük ostobaság, primitív, torz; bezzeg az ő hitük!
12
Akkor ezek a személyek névleges keresztények, valahova belekeresztelték őket.
Az tény, hogy nem kell egyetérteni, vagy azonosulni egy "vallással", de történelmi szempontból érdekesség. Pál apostol pl megdicsérte a hitükért az Athéniakat annak ellenére, hogy másként képzelték, vagy másként hittek egy istenségben.
Egyszerűen keresett egy közös pontot, és ezek alapján érvelt nekik arról az Istenről, akit képviselt.
Nem kelle mindenki felett pálcát törni.
A buddhista, hindu és egyéb többségű országokban meg a keresztényekkel teszik ugyanezt, sok helyen verbálisan, egyre több helyen fizikai atrocitásokkal is. Nem gondolod, hogy ez nem a valláson múlik, hanem egyszerűen ilyen emberek minden vallásban vannak?
Említhetném a rohingjákat, akik egy muszlim nép és a toleráns többségi buddhisták lényegében népírtást követnek el ellenük.
Hívő emberek, tetszik vagy sem. Némelyiküket sajnos személyesen ismerem és nemcsak névben keresztények, hanem hitben is. Istenem, nekem is hányszor beszólt a nagykeresztény szomszédom, amiért nem járunk templomba, amiért nem vittek minket cserkésznek, és lehetne még sorolni.
Én senki felett nem törtem pálcát, felettem azonban sok keresztény (és muszlim) tört, és sok nem-keresztény barátom is elmondhatja ugyanezt. Istenem, amikor a páromat ugyanez a szomszéd leköpte, mert egy "Odin, Hail the All-father" pólóban volt, igazán nem tud érdekelni, hogy Pál apostol mit mondott vagy mit nem mondott. Túl sok ostoba és gyűlöletes hívőt láttam ahhoz, hogy nekem ez már semmit se jelentsen.
Itt a Gyakori Kérdéseken is szoktak lenni fensőbbséges, lekezelő, lesajnáló megnyilvánulások, közben az illető hord össze mindenféle ájtatos elvakult szeretet blablákat.
Meg olyan áhítattal beszél a Mindenható Istenről, mintha Kim Dzsongun lenne és ő egy észak-koreai alattvaló lenne.
Diktatúrákat megszégyenítő stílus.
Holott semmi bizonyítéka nincs ezekre a több ezer éves fikciókra, a nyugati kultúra egyre inkább elfordul a vallásoktól, egyre kevesebb lesz a hívő, a jövő tekintetében.
Érthetetlen, mire vág fel, fizikához sem ért.
15
Kedves Válaszoló.
Megértem a felháborodásodat. Keresztényként naponta élem át ugyanezeket "keresztényektől", és másoktól.
Azonban nem engedem, hogy ez elterelje a figyelmemet a lényegről.
Kereszténynek, vagy hívőnek lenni, nem ugyan az, mint keresztény életet élni a minden napokban, a nap 24. órájában.
Maga Krisztus is kijelentette, hogy az Ő nevére hivatkozni, és a nevében tenni dolgokat, még nem jelent semmit.
Nincs pontos ismeretük, ezért viselkednek így.
Az ilyen emberekért imádkozni kell, és segítséget nyújtani, jó példával.
Tudod mindenki a saját életéért fog számot adni, nem mások életéért.
ezért az a lényeg, hogy személy szerint én tegyem meg azt amit tőlem elvárnak, a többi nem az én dolgom.
Nyilván van mindenre is példa (ezért se lehet általánosítani), bár az arányok igencsak eltérőek tudnak lenni, pláne, ha a napjaink világát figyeljük.
Őszinte leszek, nem érdekelnek ezek az elgondolt "hú, majd nagyon meg lesz büntetve az a másik ember!" ígéretek. Az általános iskolai hittanárom fenyegette ezzel az egyik osztálytársamat, akiről megtudta, hogy inkább egy fiúval táncolna ballagáson, nem egy lánnyal; ekkora bontakozott ki a homoszexualitása.
Te is keresztény vagy, ő is keresztény vagy, itt nem a hit a kérdés, hanem a viselkedés és bizonyos viselkedésminták gyakoribbak egyes vallásoknál, mint másoknál. Imádkozz csak, én lazán lekevertem egy pofont a szomszédnak és hidd el, kevés dolog töltött el annyi elégedettséggel, mint az a csattanó hang a pofáján. ;)
Igen, sajnos az arányok eltérők, jó lenne az ilyen távolkeleti hindu és buddhista országokban is hasonló arány, mint nyugati keresztény országokban és akkor kevesebb lenne a világban az üldözés. Nem lenne a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!