Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták miért vonzódnak a...

Ateisták miért vonzódnak a pogány vallási elemekhez, ünnepekhez?

Figyelt kérdés

Megfigyeltem hogy az ateisták rendkívüli módon vonzódnak a pogány vallási elemekhez. Például az egyik leglátványosabb példa erre ami most aktuális is a halloween. Világszerte elterjedt és nem vallásos, ateista emberek is ünneplik, pedig ez valójában egy ősi kelta pogány ünnep. A kelták hite szerint a holtak szellemei visszatérnek, ezért öltöztek mindenféle maskarába hogy ne ártsanak nekik. Majd a 20. században tovább bővült azzal hogy az emberek boszorkánynak, szellemnek, szörnynek és mindenféle természetfeletti lénynek öltöznek. Lényegében a negatív teremtmények imádatáról szól az egész amiben az ateisták boldogan részt vesznek és rohamosan terjed.

Ha a keresztény ünnepeket nézzük, az ateisták szintén a pogány elemeket vették át. Például a karácsonyi fenyőfaállítás pogány szokás. Az ókori népek örökzöld fát vagy fagát díszítettek fel és tetteik ki otthonaikba a téli napforduló idején, mert úgy hitték hogy elűzi a rossz szellemeket. Az ateisták nem mennek el templomba misére, de felállítják a karácsonyfát otthonaikban, munkahelyen és köztereken.

Aztán a húsvét ami keresztény ünnep, de annak jelképei, szokásai minta nyúl, tojás, tojásfestés mind pogány eredetű. Az angol Easter és a német Ostern szavak pogány eredetűek, és az ősi kelta napéjegyenlőségi ünnepre, az Ostarára utalnak. A kelta termékenységistennő Ostara szent állata a mezei nyúl volt. A tojás is a termékenység, újjászületés egyik ősi jelképe és sok ezer éve is festettek tojásokat. Itt szintén az ateistákat nem érdekli a Jézussal kapcsolatos rész, de a nyúl, a tojás, a tojásfestés ami mind pogány eredetű, rendkívül vonzó számukra.

Ott van még a Valentin nap ami ma a szerelmesek ünnepeként ismert. Valójában ez is pogány eredetű ünnep. Az ókori Rómában a február 14. körüli napokban tartották Lupercalia elnevezésű vallási ünnepet. A tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. Ennek érdekében a papok szíjakkal ostorozták a fiatal nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. Mondanom sem kell hogy ez az ünnep is nagyon népszerű ateista körökben.

Ezeken kívül bizonyára vannak egy egy országra jellemző pogány ünnepek, de a felsoroltak globálisan ismertek és az ateisták nem csak ünneplik de terjesztik is ezek pogány elemeit.

nov. 1. 09:43
1 2 3 4 5
 11/42 A kérdező kommentje:

"Nem, nem vallási. Tök mindegy, mi a háttere, ha mára a szimbólumai már régen kiüresedett."

Te azt mondod nem vallási, de ezek mind valójában egy vallás ünnepe, vagy ahhoz köthető vallási elem. Egy ateistát mi motivál mikor átveszi ezeket? Még ha nem is az eredeti, vallási céllal teszi. És fura módon mind pogány valláshoz köthető.

nov. 1. 10:44
 12/42 A kérdező kommentje:

"Na, kb. ennyit is érnek a megfigyeléseid"

Tehát azt mondod nem igaz amit kérdés alatt leírtam? Szerintem felesleges hazudoznod. Ezek tények.

nov. 1. 10:45
 13/42 anonim ***** válasza:
100%

"6-os, remekül megcáfoltál :)"

Nem volt mit megcáfolni, mivel Te tettél egy pozitív állítást, a bizonyítás terhe a tied.

Egyébként cáfolatnak elég egyetlen ellenpélda, pl. az enyém.

nov. 1. 10:45
 14/42 anonim ***** válasza:
100%

"Te azt mondod nem vallási, de ezek mind valójában egy vallás ünnepe"

Tessék, ki is fejtettem, miért nincs igazad, erre Te annyival tudsz visszavágni, hogy "de, így van, pont"? Akkor minek érveljek?

Ha évente kell cikkekben emlékeztetni embereket a Halloween hátteréről, akkor hogyan lehetne úgy beszélni róla, mint egy ma is élő pogány ünnep? Akik abban hittek, már régen nem élnek, az egész kiüresedett, a pogány vallásnak legfeljebb valamilyen restaurált változata van ma, de attól az ateisták távol tartják magukat.

[link]

És nem, amiket leírtál nem tények.

nov. 1. 10:52
 15/42 anonim ***** válasza:
100%

Ez pont ugyan olyan mint amikor valaki keresztet hord a nyakában mert divatos vagy mert csak megtetszett neki. Semmilyen vallási vonatkozást nem kell látni valami mögé ahhoz, hogy átvegye az ember.

Sok külföldi ünnep amit kezdünk átvenni azokkal is ez a helyzet. Nem a vallási vonatkozása miatt vesszük át. Valentin napkor sem erre gondolnak az emberek

" Lupercalia elnevezésű vallási ünnepet. A tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. Ennek érdekében a papok szíjakkal ostorozták a fiatal nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. "

nem így, nem ezt ünneplik.

Vannak hasonlóságok de pár apróságot leszámítva lényegében már nem is ugyan az az ünnep.

Valentin nap ma már a csokiról, ajándékokról és a párunkkal való randiról vagy párkeresésről szól. Esetenként a magány felhánytorgatásáról.

Te látsz azonosságot a két ünnep leírásában?

nov. 1. 11:21
 16/42 A kérdező kommentje:
Én sehol nem állítottam hogy az ateisták az eredeti ünnepet veszik át és ünneplik. A kérdésem is úgy szól hogy az ateisták miért vonzódnak a pogány vallási elemekhez, ünnepekhez. Egyébként az ateisták biztos hogy tudják, hogy ezek egykor pogány vallások ünnepei voltak, de nem gondolom hogy ezeket ünneplik. Egyszerűen csak vonzódnak ezekhez, a kérdésem pedig hogy miért.
nov. 1. 14:25
 17/42 anonim ***** válasza:
100%

" hogy az ateisták miért vonzódnak a pogány vallási elemekhez, ünnepekhez. "

Akkor nézzük megint a korábbi leírást.

Valentin nap.

Csoki és egyéb ajándék vásárlás, randizás hasonlók.

Ezek között mi a pogány vallási elem?

Nem ártana azt sem megérteni, hogy nem az ateisták.

Az ateisták között vannak akik utálják például a Valentin napot. Ahogyan a vallásos emberek között is vannak szeretik ezeket az ünnepeket.

Tehát az ateista megfogalmazás minden szempontból téves.

nov. 1. 17:04
 18/42 anonim ***** válasza:
Az én tesóm és exem is cső ateisták voltak, mégis eljöttek velem templomba. És nem szakadt meg a tér idő kontinuum.
nov. 1. 17:16
 19/42 A kérdező kommentje:

"Csoki és egyéb ajándék vásárlás, randizás hasonlók.

Ezek között mi a pogány vallási elem?"

Részleteztem a kérdés alatt:

Ott van még a Valentin nap ami ma a szerelmesek ünnepeként ismert. Valójában ez is pogány eredetű ünnep. Az ókori Rómában a február 14. körüli napokban tartották Lupercalia elnevezésű vallási ünnepet. A tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. Ennek érdekében a papok szíjakkal ostorozták a fiatal nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. Mondanom sem kell hogy ez az ünnep is nagyon népszerű ateista körökben.

"Az ateisták között vannak akik utálják például a Valentin napot. Ahogyan a vallásos emberek között is vannak szeretik ezeket az ünnepeket."

Biztos vagyok benne hogy az ateisták többsége állít karácsonyfát, valentin napon ajándékot vesznek a párjuknak, húsvétkor meg tojást festenek a gyerekeknek meg csoki nyuszit adnak stb ilyenkor meg tököt faragnak.

nov. 1. 18:01
 20/42 anonim ***** válasza:
88%

"Biztos vagyok benne hogy az ateisták többsége állít "

1. a biztos vagy benne nem érv semmire

2. a keresztények között szerinted nincsenek akik állítanának karácsonyfát, stb.?

"Részleteztem a kérdés alatt:"

Azt, hogy pogány eredetű amiből szinte semmi nem maradt.

Ma már Valentin napon senki nem akar semmilyen istent kiengesztelni, nincsenek ostorozások (kivételes eseteket leszámítva ha valaki azt szereti az ágyban).

Tehát sehol nincsen a Valentin napban az a pogány vallási elem amihez vonzódna bárki is.

nov. 1. 18:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!