Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták miért vonzódnak a...

Ateisták miért vonzódnak a pogány vallási elemekhez, ünnepekhez?

Figyelt kérdés

Megfigyeltem hogy az ateisták rendkívüli módon vonzódnak a pogány vallási elemekhez. Például az egyik leglátványosabb példa erre ami most aktuális is a halloween. Világszerte elterjedt és nem vallásos, ateista emberek is ünneplik, pedig ez valójában egy ősi kelta pogány ünnep. A kelták hite szerint a holtak szellemei visszatérnek, ezért öltöztek mindenféle maskarába hogy ne ártsanak nekik. Majd a 20. században tovább bővült azzal hogy az emberek boszorkánynak, szellemnek, szörnynek és mindenféle természetfeletti lénynek öltöznek. Lényegében a negatív teremtmények imádatáról szól az egész amiben az ateisták boldogan részt vesznek és rohamosan terjed.

Ha a keresztény ünnepeket nézzük, az ateisták szintén a pogány elemeket vették át. Például a karácsonyi fenyőfaállítás pogány szokás. Az ókori népek örökzöld fát vagy fagát díszítettek fel és tetteik ki otthonaikba a téli napforduló idején, mert úgy hitték hogy elűzi a rossz szellemeket. Az ateisták nem mennek el templomba misére, de felállítják a karácsonyfát otthonaikban, munkahelyen és köztereken.

Aztán a húsvét ami keresztény ünnep, de annak jelképei, szokásai minta nyúl, tojás, tojásfestés mind pogány eredetű. Az angol Easter és a német Ostern szavak pogány eredetűek, és az ősi kelta napéjegyenlőségi ünnepre, az Ostarára utalnak. A kelta termékenységistennő Ostara szent állata a mezei nyúl volt. A tojás is a termékenység, újjászületés egyik ősi jelképe és sok ezer éve is festettek tojásokat. Itt szintén az ateistákat nem érdekli a Jézussal kapcsolatos rész, de a nyúl, a tojás, a tojásfestés ami mind pogány eredetű, rendkívül vonzó számukra.

Ott van még a Valentin nap ami ma a szerelmesek ünnepeként ismert. Valójában ez is pogány eredetű ünnep. Az ókori Rómában a február 14. körüli napokban tartották Lupercalia elnevezésű vallási ünnepet. A tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból álló ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. Ennek érdekében a papok szíjakkal ostorozták a fiatal nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon. Mondanom sem kell hogy ez az ünnep is nagyon népszerű ateista körökben.

Ezeken kívül bizonyára vannak egy egy országra jellemző pogány ünnepek, de a felsoroltak globálisan ismertek és az ateisták nem csak ünneplik de terjesztik is ezek pogány elemeit.

nov. 1. 09:43
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
100%

A karácsonyhoz hozzá kéne tenni, hogy a keresztények legalább jó része is állít karácsonyfát és hasonlók.

Húsvétnál szintén szoktak keresztények is tojást festeni, locsolkodni, stb.

Leginkább nem arról van szó, hogy mi az eredete hanem sokkal inkább elterjedt szokás. Erre még ráerősítenek a boltok is amik lényegében mindegyikből a pénz ünnepét csinálják meg és az emberek előszeretettel költenek el hatalmas összegeket ezeken az ünnepeken ha más nem akkor azért mert "KELL".

A halloween esetén pedig még hozzá jöhet az is, hogy jó buli.

A gyerekek szeretik az édességet és ilyenkor ingyen kaphatnak sokat. Ezenfelül szórakoztató mindenféle ijesztő dolognak beöltözni, éjszaka kint mászkálni, stb.

Össze hasonlítva egy farsanggal például sokkal izgalmasabb.

A kérdésre visszatérve itt egyáltalán nem ateizmusról, kereszténységről vagy más vallásról van szó. A hívő keresztények esetén pár ünnepnek van egyéb jelentése is mint a karácsonynak, húsvétnak ezenfelül van pár fanatistább keresztény akik nem azért nem ünneplik a halloweent például mert nem érdekli őket, nem akarják hanem mert bűnnek gondolják.

nov. 1. 10:09
 2/42 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem nem azért vonzódunk ezekhez, mert pogány, hanem mert nem keresztényi. Ettől nem tűnik vallásosnak. Nincsen mindenbe isten belemagyarázva, nem kell unalmas, szektásító miséket hallgatni, cserébe jólérezzük magunkat, ezeken lehet "vicces" dolgokat csinálni. Egyébként nem is ateistáknak mondanám magamat, magunkat, egyszerűen csak nem vallásokhoz tartozónak, egy bizonyos szempontból pogánynak, de mindenkinek az a pogány vagy az elitekendi, aki nem az adott vallashoz tartozik. Az ateizmus is egy "vallás". Elég csak nem birka hívőnek lenni. Elég csak az "ünnepek" jó részét kivenni, szeretni, emlékezni! Ez a lényeg vegsosorban, sőt, ez a krisztusi.

28/F

nov. 1. 10:10
 3/42 anonim ***** válasza:
nov. 1. 10:10
 4/42 A kérdező kommentje:

"Szerintem nem azért vonzódunk ezekhez, mert pogány, hanem mert nem keresztényi. Ettől nem tűnik vallásosnak."

Hát de pont hogy vallási, ahogy azt kifejtettem. Igaz hogy nem keresztényi, de vallási mind amit így te is megünnepelsz.

nov. 1. 10:27
 5/42 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem meg az ateistákat nem lehet egy tömbbe sorolni, mint mondjuk a különböző felekezetek, mert nincs semmi írás vagy hagyomány amit közösen követnek, azon túl, hogy nem hisznek Istenben. Ssok ateista nem állít karácsonyfát (amit egyébként keresztények kezdtek állítani németországban) de sok ateista elmegy még templomba is a szerettei kedvéért.
nov. 1. 10:34
 6/42 anonim ***** válasza:
93%

Nem vonzódnak.

Csak magadat csapod be, hogy Te ezt bárhol is megfigyelted.

nov. 1. 10:38
 7/42 A kérdező kommentje:
Én még nem találkoztam olyan ateistával aki mondjuk nem állít karácsonyfát arra hivatkozva hogy ez egy valláshoz tartozó szokás.
nov. 1. 10:40
 8/42 anonim ***** válasza:
100%

"Hát de pont hogy vallási, ahogy azt kifejtettem"

Nem, nem vallási. Tök mindegy, mi a háttere, ha mára a szimbólumai már régen kiüresedett.

Egy szó jelentése sem attól függ, mit jelentett 2000 éve, hanem hogy most mire használjuk.

9/42 A kérdező kommentje:
6-os, remekül megcáfoltál :)
 10/42 anonim ***** válasza:
100%

"Én még nem találkoztam olyan ateistával aki mondjuk nem állít karácsonyfát arra hivatkozva hogy ez egy valláshoz tartozó szokás."

Na, kb. ennyit is érnek a megfigyeléseid...

nov. 1. 10:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!