Mi értelme, milyen aktualitása van manapság a Bibliai szövegeknek?
#2: metaforákra hivatkozni önbecsapás, főleg mivel helytelenül is használjuk ebben az esetben.
Legfeljebb szimbólumokról lehet beszélni, de az sem egy csodaeszköz, amellyel minden abszurd kijelentést szalonképessé lehet tenni.
Tehát az, hogy segíts az elesett szegény embereken, már szerinted avítt javaslat, ki kell dobni a francba, helyette létrának kell használni másokat a saját céljaink elérésében?
Te olyan vagy kérdező, akiket világ életemben kerülni próbáltam, mert az ilyen toxikus emberek nem csak magukra károsak, de környezetükre is.
"helyette létrának kell használni másokat a saját céljaink elérésében?"
Ha Te ilyet olvasol bele a Kérdező írásába, akkor az nagyon jól demonstrálja, milyen negatív hatása van a Bibliának a kognitív képességekre.
Azt írta, hogy Jézus tanítása meghaladott, nem kapcsolódik a modern világunkhoz. Jézus fő tanítása a felebaráti szeretet volt, másik segítése és az önzés megvetése. Minden egyéb tanítása ezeken alapszik.
A kérdező ezt mélységesen elveti, tehát csak úgy lehet értelmezni, ahogy fentebb írtam. Nyilván lehetne rá még sok példát, én csak egy jól érthetővel szemléltettem, hogy milyen a kérdező valójában.
"Minden egyéb tanítása ezeken alapszik."
. Nem. Teológiai szempontból az egész azon alapszik, hogy áldozattal lehet, kell a bűnt jóvátenni. Ábel feláldozta az első szülött bárányait, ami előrevetíti azt, ahogyan Jézus keresztrefeszítése engeszteli ki Istent, és teszi lehetővé a megváltást.
Persze lehet úgy magyarázni, hogy Jézus nem csak azért segítette a szegényeket, mert fogékonyabbak az ilyen vallásokra, és hogy ő teljes önzetlenségből, felebaráti szeretetből vállalta a kereszthalált a megváltásunkért cserébe. De az egész teljesen értelmetlen, ha az egész kirakósból kivesszük a vérszomjas, mérhetetlenül igazságtalan isten képét.
Tegyük hozzá, a jézusi tanítás súlyos pontja, hogy mi magunk semmit nem tehetünk a megváltásunkét, megjavulásunkért, csak elfogadhatjuk az ajándékot. Ez egy borzasztóan káros üzenet: az ember beletörődik abba, hogy nem lehet jobb, elfogadja, hogy minden hibája egyformán súlyos, elég csupán megbánást éreznie, a vétkeink megbocsájtását Istentől kell kérni, nem pedig embertársainktól. Ezt igenis meg kell haladni.
És ugye a megváltással együtt jár a Mennyország igérete: tudod, hány embert hagy hidegen a Földünk jövője, mert a Mennyországban úgysem kell ilyennel foglalkozni? Csak ismételni tudom magam...
"Nem"
De. Jézus fő parancsa, hogy szeresd úgy a másik embert, ahogy magad. Illetve Isten szeretete, de egy hitetlen szempontjából az nyilván nem releváns.
"Ezt igenis meg kell haladni."
A hazugságaid? Azt tényleg meg kell, még jó, hogy a keresztények teljesen másban hisznek, mint amiket te hazudsz.
"Csak ismételni tudom magam..."
És? Lehet papagáj vagy, nem tudom. Miért ismételgeted a hazugságaid?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!