Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme, milyen aktualitása...

Mi értelme, milyen aktualitása van manapság a Bibliai szövegeknek?

Figyelt kérdés
Ugyan kit érdekel manapság, hogy két évezreddel ezelőtt ez, vagy az a zsidó bibliai szereplő mit csinált, vagy mit mondott, mikor annyira anakronisztikus, hogy semmiben sem kapcsolódik a modern világinkhoz?

#anakroniisztikus Biblia
okt. 29. 17:34
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
23%
Nagyjából semmi, legfeljebb irodalmi kuriózum.
okt. 29. 18:03
 2/30 anonim ***** válasza:
51%
A Bibliát nem csak vallásos szemmel lehet olvasni, általános emberi igazságok vannak benne nagyon jól leírva, természetesen metaforákban szóval csak meg kell érteni.
okt. 29. 18:23
 3/30 A kérdező kommentje:
Egy frászt metafórákban, sokáig szó szerint értették a sok tudománytalan és anakronisztikus hablatyot, de mégis, milyen mai vonatkozása van ma annak, hogy két évezrede ez, vagy az a zsidó ember szamárháton bedöcögött Jeruzsálemba?
okt. 29. 18:40
 4/30 anonim ***** válasza:
19%

#2: metaforákra hivatkozni önbecsapás, főleg mivel helytelenül is használjuk ebben az esetben.

Legfeljebb szimbólumokról lehet beszélni, de az sem egy csodaeszköz, amellyel minden abszurd kijelentést szalonképessé lehet tenni.

okt. 29. 18:48
 5/30 anonim ***** válasza:
67%

Tehát az, hogy segíts az elesett szegény embereken, már szerinted avítt javaslat, ki kell dobni a francba, helyette létrának kell használni másokat a saját céljaink elérésében?

Te olyan vagy kérdező, akiket világ életemben kerülni próbáltam, mert az ilyen toxikus emberek nem csak magukra károsak, de környezetükre is.

okt. 29. 18:49
 6/30 anonim ***** válasza:
32%

"helyette létrának kell használni másokat a saját céljaink elérésében?"

Ha Te ilyet olvasol bele a Kérdező írásába, akkor az nagyon jól demonstrálja, milyen negatív hatása van a Bibliának a kognitív képességekre.

okt. 29. 18:54
 7/30 anonim ***** válasza:
96%

Azt írta, hogy Jézus tanítása meghaladott, nem kapcsolódik a modern világunkhoz. Jézus fő tanítása a felebaráti szeretet volt, másik segítése és az önzés megvetése. Minden egyéb tanítása ezeken alapszik.

A kérdező ezt mélységesen elveti, tehát csak úgy lehet értelmezni, ahogy fentebb írtam. Nyilván lehetne rá még sok példát, én csak egy jól érthetővel szemléltettem, hogy milyen a kérdező valójában.

okt. 29. 19:04
 8/30 anonim ***** válasza:
23%

"Minden egyéb tanítása ezeken alapszik."

. Nem. Teológiai szempontból az egész azon alapszik, hogy áldozattal lehet, kell a bűnt jóvátenni. Ábel feláldozta az első szülött bárányait, ami előrevetíti azt, ahogyan Jézus keresztrefeszítése engeszteli ki Istent, és teszi lehetővé a megváltást.

Persze lehet úgy magyarázni, hogy Jézus nem csak azért segítette a szegényeket, mert fogékonyabbak az ilyen vallásokra, és hogy ő teljes önzetlenségből, felebaráti szeretetből vállalta a kereszthalált a megváltásunkért cserébe. De az egész teljesen értelmetlen, ha az egész kirakósból kivesszük a vérszomjas, mérhetetlenül igazságtalan isten képét.

Tegyük hozzá, a jézusi tanítás súlyos pontja, hogy mi magunk semmit nem tehetünk a megváltásunkét, megjavulásunkért, csak elfogadhatjuk az ajándékot. Ez egy borzasztóan káros üzenet: az ember beletörődik abba, hogy nem lehet jobb, elfogadja, hogy minden hibája egyformán súlyos, elég csupán megbánást éreznie, a vétkeink megbocsájtását Istentől kell kérni, nem pedig embertársainktól. Ezt igenis meg kell haladni.

És ugye a megváltással együtt jár a Mennyország igérete: tudod, hány embert hagy hidegen a Földünk jövője, mert a Mennyországban úgysem kell ilyennel foglalkozni? Csak ismételni tudom magam...

okt. 29. 19:21
 9/30 Jégszív ***** válasza:
0%
Alapvető, nélkülözhetetlen irodalmi alkotás! - De semmi több.
okt. 29. 19:23
 10/30 anonim ***** válasza:
78%

"Nem"

De. Jézus fő parancsa, hogy szeresd úgy a másik embert, ahogy magad. Illetve Isten szeretete, de egy hitetlen szempontjából az nyilván nem releváns.

"Ezt igenis meg kell haladni."

A hazugságaid? Azt tényleg meg kell, még jó, hogy a keresztények teljesen másban hisznek, mint amiket te hazudsz.

"Csak ismételni tudom magam..."

És? Lehet papagáj vagy, nem tudom. Miért ismételgeted a hazugságaid?

okt. 29. 19:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!