Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A kereszt lehetne ugyanolyan...

A kereszt lehetne ugyanolyan önkényuralmi jelkép, mint a vöröscsillag vagy a horogkereszt, illetve mindez összeegyeztethető lenne a vallásszabadsággal?

Figyelt kérdés

Sok militáns és kevésbé militáns ateista is ezt akarná a környezetemben.

Nos, a kereszténység egy destruktív és totalitárius vallási ideológia, melynek a nevében több embert gyilkoltak meg mint a nácik és a kommunisták összesen. Tulajdonképpen a kereszténységnek már a jelképe is egy ókori kivégzőeszköz.

Mára szerencsére (Európában) háttérbe szorult ez az undorító mocskos vallás, de még így is rengeteget tud ártani az egyház, lásd kimosdatott pedofil keresztény papok garmadája, tudományellenesség, progresszió ellenesség, lelki terror és bűntudatkeltés gyerekekben("eredendő bűn")stb.

Ha tehetnék még ma is erőszakkal a saját képükre formálnák az egész világot, és az ateistákat, más vallásúakat, melegeket, nőket stb elnyomnák - amennyire csak tudnák, vagy meg is ölnék, természetesen a szeretet nevében.

Bár én is gyűlölöm a kereszténységet, de nem vagyok abban biztos, hogy az önkényuralmi jelképek között lenne a helye a keresztnek, mert ez problémásan lenne összeegyeztethető a vallásszabadsággal.

szept. 21. 14:57
1 2 3
 21/27 Jégszív ***** válasza:
13%

No ez meg a ló túlsó oldala!

A CSŐCSELÉKNEK tökmindegy, melyik oldalon áll. A lényeg, hogy egy eszme nevében levezesse agresszióját, és szabadon rombolhasson.

szept. 22. 22:31
 22/27 szp72 ***** válasza:
18%

@ "melynek a nevében több embert gyilkoltak meg mint a nácik és a kommunisták összesen."

Ez persze nagyon nagy hazugság. A kommunizmus áldozatait 100 millióra becsülik, s mindezt röpke 60 éven belül produkálták. Ebben nincs benne a háború.

A náci áldozatok száma 5-6 millióra becsülhető mindössze 5 év alatt. Ebben nincs benne a háború.

A francia jakobinus diktatúra áldozatainak száma 40 ezer egyetlen év alatt. A terror miatti polgárháború 200-300 ezer halottját nem számítjuk.

Mennyi lehet az úgynevezett kereszténység áldozatainak száma 1000 évnél is több idő alatt? Talán 500 ezer? Persze ha háborúkat is számoljuk, akkor több, de háborúk mindig voltak, akármilyen eszme nevében, a keresztények egymással is háborúztak.

@ "Mára szerencsére (Európában) háttérbe szorult ez az undorító mocskos vallás,

Igen a modern liberalizmus mindent elkövetett a kereszténység visszaszorítására, viszont magára engedi a muszlim tömegeket, ami a részükről kész öngyilkosság. Az iszlám tömegek ugyanis nem olyan szelídek és türelmesek, mint manapság a keresztények.

@ "Ha tehetnék még ma is erőszakkal a saját képükre formálnák az egész világot, és az ateistákat, más vallásúakat, melegeket, nőket stb elnyomnák - amennyire csak tudnák, vagy meg is ölnék, természetesen a szeretet nevében."

Bizonyára magadból indulsz ki, te szívesen megölnél keresztényeket ha tehetnéd. Én nem nagyon hiszem, hogy a mai keresztények erre nagyon hajlamosak lennének. A muszlimok között azért eléggé előfordulnak ilyesmik.

@ "én is gyűlölöm a kereszténységet"

Mondjuk elég nagy ostoba vagy, ez látszik. A kereszténység tanításában mindenesetre nincs benne sem a gyilkosság sem a pedofilia, ha mégis előfordult a keresztények körében ilyesmi, akkor arról nem a tan tehet. Aki például a pedofil tanárok miatt gyűlöli az iskolát s örvendezik a tanárok visszaszorulásán, az azért elég nagy hülye lehet.

szept. 23. 21:21
 23/27 A kérdező kommentje:

" Bizonyára magadból indulsz ki, te szívesen megölnél keresztényeket ha tehetnéd. Én nem nagyon hiszem, hogy a mai keresztények erre nagyon hajlamosak lennének. "

Dehogynem, nagyon sok keresztény - a vallásszabadság intézményével végsőkig visszaélve - elpusztítana mindent ami az ő csökött világképébe nem fér bele, csak ma már tiltja a gyilkosságot a törvény, ezért féltik az alvázukat. De, ha ez nem lenne, teljesen biztos, hogy gyilkolnának isten és Jézus nevében. Én NEM tenném velük ugyanezt, mert JOBB és KÜLÖNB vagyok náluk :)

Egyetlen eset képez kivételt: az önvédelem. Fenyegettek engem már a keresztények sok mindennel. A "pokol tűzében fogok égni örökké" és hasonló dumákat már szinte meg sem hallom. A legdurvább eset az volt, hogy halálosan fenyegettek a fosbukon azzal, hogy bejönnek hozzám és végeznek velem. Na, arra írtam vissza nekik azt, hogy "bejöhettek, de ki már nem mentek".

" Aki például a pedofil tanárok miatt gyűlöli az iskolát s örvendezik a tanárok visszaszorulásán, az azért elég nagy hülye lehet."

Teljesen sületlen ez a párhuzam. Az oktatás egy világi intézmény, semmi köze a valláshoz (jó esetben...)

" Mondjuk elég nagy ostoba vagy, ez látszik. A kereszténység tanításában mindenesetre nincs benne sem a gyilkosság sem a pedofilia, ha mégis előfordult a keresztények körében ilyesmi, akkor arról nem a tan tehet."

De van benne gyilkosságra felbújtás, erőszak és bántalmazás bőven: https://www.youtube.com/watch?v=kNNimRnOvAM&ab_channel=AllGo..

Vagy itt van ez: " Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk."

Ez sem gyilkosságra való felbújtás mi?

Ostoba az, aki ezt a borzalmas, gyilkos, és erőszakos vallást védi :)

A visszaszorulásának nagyon örülök, de nem ölnék keresztényeket, mert nem vagyok olyan mint ők.

szept. 23. 23:44
 24/27 IstenGyermeke1 ***** válasza:
0%

Szóval találkoztál néhány szektással, meg a média lejárató propagandájával; s néhány emberről általánosítasz egy többmillió fős vallásra. Hát bravó!

Milyen jó, még hogy egyáltalán nem ismered a keresztény tanokat. De hátha képes vagy kinyitni a Galatákhoz írt levelet, és elolvasni, mit írt Szt. Pál a mózesi törvényről.

Áldatlan gyűlölet!

szept. 24. 07:24
 25/27 anonim ***** válasza:
56%

Nem értek egyet veled kedves kérdező!

A kereszt nem önkényuralmi jelkép. A keresztény ideológiából nem következik az önkényuralom, sőt inkább az ellenkezője. Jézus azt tanította, hogy “az én királyságom nem e világból való”. Máshol azt mondja; “adjátok meg a Császárnak ami a Császáré és az Istennek ami az Istené”. Pál meg azt mondta: “nem a mi dolgunk, hogy a kívül valókat megítéljük”, itt a nem hívőkre utal. Sorolhatnám még sokáig, de ezekből mind az látszik, hogy a keresztényeknek nem célja és feladata, hogy politikai eszközökkel bármit is ráerőltessenek másokra. Sajnos persze a történelemben sokan kiforgatták a keresztény tanításokat, hogy a saját céljaikat elérjék, de ezek az emberek valójában az ellenkezőjét csinálták mint amit Jézus tanított. Több milliárd zömében békés ember vallási jelképét erőszakkal elvenni, az a vallásszabadságot súlyosan sértő dolog lenne.

Amúgy én az önkényuralmi jelek betiltásával sem feltétlenül értek egyet, de ez már más téma, a vitát új irányba terelné.

szept. 24. 13:11
 26/27 anonim ***** válasza:
80%

Vagy itt van ez: " Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk."

Erre is reflektálnék. Ezt kifejezetten az ószövetségi zsidó törvénykezéssel kapcsolatban írta a Biblia. Ez csak a zsidó államra vonatkozott, az egyéb népekre nem és a megváltás után senkire nem vonatkozik. Pont az általad annyira gyűlölt kereszt jelképezi azt, hogy Jézus a kereszten meghalt az emberek bűneiért. Aki egy kicsit is ismeri a kereszténységet pontosan tudja, hogy a hitünk szerint senkit nem lehet megölni a bűneiért, mert Jézus meghalt a bűnösök helyett. Pont a kereszt jelképezi ezt. Amikor ránézünk a keresztre mindig erre emlékeztet minket.

szept. 24. 13:20
 27/27 szp72 ***** válasza:
23%

@ "De, ha ez nem lenne, teljesen biztos, hogy gyilkolnának isten és Jézus nevében."

Ezt nem nagyon hiszem. Ez éppen olyan kitaláció részedről, mint a kereszténység áldozatainak száma. Egyszerűen a gyűlölet beszél belőled minden józan ész és megfontolás nélkül.

@ "A legdurvább eset az volt, hogy halálosan fenyegettek a fosbukon azzal, hogy bejönnek hozzám és végeznek velem. Na, arra írtam vissza nekik azt, hogy "bejöhettek, de ki már nem mentek."

Ó te szegény! Megfenyegettek a facebookon, s te milyen bátran válaszoltál. Csodálkozom, hogy valakit egyáltalán érdekel, hogy létezel a világon. Ki akarna téged megölni és minek?

@ "De van benne gyilkosságra felbújtás, erőszak és bántalmazás bőven:"

Ha csak egy kicsit is ismernéd a kereszténységet, akkor tudhatnád, hogy az ószövetségi törvényeket Jézus felülírta:

"Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!" (Mt 5,43-48)

@ "Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk."

Igen az Ószövetség idején valóban nem tolerálták ferdehajlam kiélését, ahogy például a házasságtörést vagy a prostitúciót sem. A kereszténység szerint ezek persze továbbra is súlyos bűnök, de Jézus egyáltalán nem akarta megkövezni sem a házasságtörőket sem az utcanőket, minden bizonnyal a homoszexuálisokat sem.

@ "Ez sem gyilkosságra való felbújtás mi?"

Tudod azok a bűnök amelyek egy egész közösség létét fenyegetik szigorúbb megítélés alá esnek. A zsidóság számára főleg a kezdeti időkben létkérdés volt, hogy a szexuális és a családerkölcsök rendben legyenek, a cél a minél több gyerek minőségi felnevelése volt, ugyanis abban az állandó háborúskodásban és népirtásban csak az a nép maradt fenn, amelyik bírta szaporodással.

@ "Ostoba az, aki ezt a borzalmas, gyilkos, és erőszakos vallást védi"

A kereszténység eredendően egyáltalán nem erőszakos vallás. Az más kérdés, hogy voltak erőszakos keresztények.

@ "Teljesen sületlen ez a párhuzam."

A párhuzam teljesen jó volt, csak ezek szerint te nem érted.

szept. 24. 20:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!