Miért hisz valaki abban a vallásban ami emberek tízezreit/millióit mészárolta le, vetette máglyára (még anno régen)? De pl lásd: kereszténység.
"Igen, mert azok az emberek, szőrnyű bűnöket követtek el, ami ellentétes a jóval. "
Elég piti mód így eltakarítani a saját mocskát.
Mellesleg az özönvízhez vagy a 10 csapáshoz mit szólsz? :)
Néha ámulok, hogy az ateistáknak milyen gyerekes Isten kép él a fejében, és milyen gyerekesen értelmezik a Bibliát. Ez nem természettudományos könyv, azt azért jó lenne tisztázni. Az ószövetség pedig nem egyenlő az Újszövetséggel.
Az ószövetség egy gyűjtemény, történelem könyv, a jogrendszer kialakulása a korabeli zsidó államban stb. Nyilván a győztes csatákat úgy értékelték, hogy Isten akarta, nyilván a veszteseket úgy hogy Isten akarata ellen lázadtak.
Isten két dolgot adott a népének: Tíz parancsolatot, és egy Földet, amin élhettek. Az, hogy ők Istenre kenték minden bűnüket, azért van benne az ószövetségben, hogy FIGYELMEZTESSE az Új szövetség népét, a keresztényeket, hogy jaj annak az egyháznak, aki Isten akaratára hivatkozva öl meg akár egyetlen embert is.
Ezt tanítja Jézus. Ezért Jézus nélkül értelmezni az Ószövetséget -ha csak nem vagy zsidó- értelmetlen, Jézus által pedig arra tanít, hogy megértsd, az ember akarata legtöbbször nem isten akarata. Isten igazi természete Jézusban mutatkozott meg. Ő pedig nem ölt meg senkit, az őt védeni akaró Péterrel eltétette a kardját, és amikor a rómaiak ütötték-verték azt mondta: Bocsáss meg nékik Atyám, mert nem tudják, mit cselekszenek.
A szentháromság értelme, hogy Isten szenvedett ott a kereszten, így akarván felhívni az emberek figyelmét: ez vagyok én, nem az, akit fennhangon dicsőítenek a Templomban.
És nem kidolgoztam egy magyarázatot az idők folyamán, hanem értem azt amit már a kereszténység megalapítói, a korai apostolok is értettek és hirdettek:a szeretet parancsát. A keresztes háborúk, az inkvizíció kiagyalói nem keresztények, nem Krisztus követői. Ne keverjük már a szezont a fazonnal.
freya
Tipikus primitív ateista hozzáállás - tisztelet a kivételnek -, hogy "a kereszténység milliókat ölt meg".
A vallás vagy a vallás követői? Mert a kettő között hatalmas különbség van.
A 10 parancsolat azt írja, Jézus azt mondja: ne ölj.
A vallás tehát ezt mondja, és arról nem tehet, hogy az emberek imádnak mindent kiforgatni a hatalom érdekében. Úgyhogy legyen benned annyi értelem, hogy képes vagy külön kezelni a Bibliát és az embereket.
És mindezt mondom úgy, hogy én magam sem hiszek a kereszténységben, de legalább gondolkodom néha.
mert a vallások nagy többségét emberek irányítják és nem Isten.
Ezért nem bízok én sem a vallásokban. Más amit a Biblia ír és más amit a pap mond. (10 parancs: ne ölj, vagy Jézus: aki kardot fog kard által veszik el)
Mellesleg megértem a kérdésedet, csak mindenki védi a saját vallását...
Nem olyan "hibásnak érzem magam" ízűek egyes válaszok?
Freya,
"Néha ámulok, hogy az ateistáknak milyen gyerekes Isten kép él a fejében, és milyen gyerekesen értelmezik a Bibliát"
Ó, igen... "értelmezés" - a kulcsszó.
Már eleve itt van a bibi.
Ha valóban isteni ihletésű könyv lenne, NEM KELLENE és NEM IS LEHETNE értelmezni sehogyan, csak és kizárólag egyetlen egyféleképpen. Elvégre ha Isten maga a tökéletesség, akkor az a minimum, hogy világosan és egyértelműen fogalmazza meg a dolgokat.
Ha egy neki tulajdonított írást kell és lehet is értelmezni ezerféleképpen, az már nem lehet az ő műve.
(Megjegyezem, értelmezni általában épp a hívők szoktak, ezért is van kismillió keresztény szekta, és olyan egyéni kidolgozású 'vallást' követő hívők, mint te, mert mindenki azt hiszi, hogy az övé az egyedül üdvözítő értelmezés.
Én nem értelmeztem semmit, csak arra hivatkoztam, ami a Bibliában szó szerint, feketén-fehéren le van írva.)
"Az ószövetség pedig nem egyenlő az Újszövetséggel."
Nem - hanem az előbbi az utóbbi alapja, az utóbbi pedig az előbbi folytatása, tehát összefüggenek.
Egyre gyakrabban látom, hogy egyre több hívőnek egyre kényelmetlenebb az Ószövetség, és nem is véletlenül. Sokan egyenesen meg is szabadulnának tőle (nem véletlenül), de mégsem tehetik, mert akkor az egész hitüket kukázhatnák...
Ó, de sajnálom szegényeket... :)
"Az ószövetség egy gyűjtemény, történelem könyv, a jogrendszer kialakulása a korabeli zsidó államban stb. Nyilván a győztes csatákat úgy értékelték, hogy Isten akarta, nyilván a veszteseket úgy hogy Isten akarata ellen lázadtak."
Aham... ehhez képest mégis három világ_vallás_ _vallási_ alapja, hiába hivatkozol rá történelemgyűjteményként. Emberek milliói _hisznek_ benne.
"Isten két dolgot adott a népének: Tíz parancsolatot, és egy Földet, amin élhettek."
Plusz eredendő bűnt, és egy sor átkot...
"jaj annak az egyháznak, aki Isten akaratára hivatkozva öl meg akár egyetlen embert is."
Ehhez képest mindmáig virágzik mindhárom ábrahámi vallás, pedig mindhárman rendkívül véres történelmet tudhatnak maguk mögött, és egy részük mindmáig folytatja a vérontást Isten akaratára hivatkozva.
Tényleg nagyon kellett volna az az egyértelmű fogalmazás (és mielőtt megszólalsz, igen, a tízparancsolat egyértelmű, de ha csak az a lényeg, akkor a többi körítés sem kellett volna, és a figyelmeztetés is lehetett volna sokkal kompaktabb és lényegretörőbb, mert a vérontásokat sok esetben épp a "figyelmeztetésekkel" indokolják.)
"A szentháromság értelme, hogy Isten szenvedett ott a kereszten, így akarván felhívni az emberek figyelmét: ez vagyok én, nem az, akit fennhangon dicsőítenek a Templomban."
Ez meg a másik: igazi istennek nem kell áldozat ahhoz, hogy megbocsásson; igazi isten oda tud figyelni a teremtményeire úgy, hogy azok ne tévelyedjenek el. Egy igazi isten világa _nyomokban sem_ emlékeztetne arra, amiben élünk.
Szia kedves utolsó!
Tökéletesen megértem az indulatodat, de hadd mondjam el, rossz nézőpontból tekintesz a dologra. Olyan vagy, mint a dacos gyerek, aki függetlenséget követel az apjától, majd kiosztja az öreget, amiért nem tiltotta meg neki, hogy rosszat tegyen....
Először is az írások egyértelműségéről:
Olyat vársz el az írásoktól, ami nem feladatuk. Olyan ez, mintha azt várnád el Shakespeare-től, hogy foglalja össze tömören három oldalban a Hamlet mondanivalóját, írja le kerek perec hogy őrült volt-e vagy tettette, és menjen a fenébe. Vagy mintha azt várnád el Tolsztojtól, hogy a Háború és Béke olyan legyen, mint a kötelezők röviden című remekmű. Hát igen ezzel az egyértelmű, zsurnaliszta stílussal tényleg nehéz versengeni....
Az Írások attól tökéletesek, hogy minden kor emberének íródtak, és ennek egyetlen nyelve a hasonlatokon, történeteken, szimbólumokon keresztül lehetséges. Olvasgass korabeli zsidó vagy egyiptomi írásokat, mindjárt rájössz, miről beszélek. Az adott kor szabályai, nyelvezete a mai ember számára nehezen értelmezhető (ebből is akad bőven a Bibliában)
Azon kívül például a teremtés története az ősi időkből hagyományozódott át, amikor még arra sem volt szavuk, hogy bűn meg következmény, mit vársz azoktól az emberektől?
Ugye, pláne nem hívőként, nem valami ufóként képzeled el Istent, aki ledobott az embereknek a menyből egy Tórát kész héberül?
És ha már itt tartunk, olyan könyv, hogy Ószövetség, nincsen. Könyvek vannak, amik bekerültek vagy nem kerültek be a kánonba.
A zsidók története és jogalapítása számomra azért fontos és szent könyv, mert csak így érthetem meg Jézust, és csak így derül ki, hogy a messiást már sok-sok évvel a születése előtt megprófétálták, pl. Dániel és Ésaiás. Itt íródik le,mikor,hova fog születni, és milyen lesz Ő. Az ószövetség tehát igazolja az újat.
Ő sem vetette el az Ószövetségi írásokat, de az hogy a zsidók meg akarták ölni, arra utal, hogy nagyon is másképp látta a dolgokat mint a korabeli teológusok.
Azt írod három világvallás hisz az Ószövetségben.Igen, de miben?
Ismered a Haszid zsidó irodalmat, vagy a zsidó filozófusokat, mint pl Maimuni Mózes? Azt hiszed ők szó szerint értelmezik a Tórát? Tévedsz.
Az iszlámról azért nem beszélnék, mert ők plagizálták az egészet, beleírták a saját elképzelésüket, és megváltoztatták az egészet, ráadásul jóval később. Ne akarok senkit megbántani, de ilyen értelemben ők nem másképp értelmezik, hanem átírták az egyes részeket.
Ja és még valami. Miért én kérjek bocsánatot a keresztes háborúkért vagy egyéb öldöklésekért? Ez az emberi természet része. Még az ateisták se kérnek bocsánatot a gulágok miatt, és senki nem is várja el tőlük.
Mert az emberi természet sötétsége ilyen, ez az eredendő bűn egyik hozadéka, és ezt nem Isten adta, hanem az ember választotta. De mi sem kérünk bocsánatot se tőle, se mástól, igaz?
Tényleg mocskos dolgokat követ el az emberi faj ideológia címén, én inkább így fogalmaznék, hogy senkit se sértsek meg.
Egyébként nekem nem kellemetlen az Ószövetség, nagyon is szeretem, de azt is tudom miért és hogyan olvassam.
"Ez meg a másik: igazi istennek nem kell áldozat ahhoz, hogy megbocsásson; igazi isten oda tud figyelni a teremtményeire úgy, hogy azok ne tévelyedjenek el. Egy igazi isten világa _nyomokban sem_ emlékeztetne arra, amiben élünk."
Ezzel a mondatoddal szimpatizálok, csak az a baja neki,hogy eszerint te nem érted sem a bűn, sem a bűnbocsánat, sem pedig az áldozat fogalmát. Ha akarod leírom neked, de van egy olyan érzésem, hogy tele van velem a hócipőd, tehát nem nyomulok itt tovább.
további szép napot
Freya
Szia.
Hogy hogyan lehet hinni egy olyan egyházban amelyik emberek millióit mészárolta le, nem tudom.
Én magam a szeretett Istenében hiszek akit a bibliában találtam meg.
És hiszem, hogy ez az Isten nem vak - ám igazságos, ezért tud büntetést kiszabni.
És igaz,hogy nem a történelmi egyházak egyikében hiszek, de ha az én vallásom is ilyeneket követett volna el - követne el, már biztosan nem lennék - volnék a tagja.
De Istenben akkor is hinnék, mert rengeteget kapok tőle.
" több hívőnek egyre kényelmetlenebb az Ószövetség, és nem is véletlenül. Sokan egyenesen meg is szabadulnának tőle (nem véletlenül), de mégsem tehetik, mert akkor az egész hitüket kukázhatnák...
Ó, de sajnálom szegényeket... :)"
A keresztényeknek nem kell megszabadulni az Ószövetségtől, mert nem is veszik figyelembe. A legtöbbjük el sem olvassa. Ha tájékozott lennél, akkor tudnád, hogy milyen szokásokat és ünnepeket tartalmaz az Ószöv. és ezekből a keresztények mennyit tartanak be. Az Ószöv. csak a zsidókra vonatkozik, mert ők voltak a kiválasztottak, az Újszöv. mindenkinek szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!