Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A 2. zsoltár messiási jövendölés?

A 2. zsoltár messiási jövendölés?

Figyelt kérdés

"Miért háborognak a nemzetek? A népek miért kovácsolnak hiú terveket? A föld királyai fölkelnek, nagyjai összeesküsznek az Úr ellen és Fölkentje ellen: „Törjük össze bilincsüket, tépjük szét rabláncukat!” Aki az égben lakik, az mosolyog rajtuk, kineveti őket az Úr. De egyszer majd haraggal fordul feléjük, és kemény szót intéz hozzájuk: „Én szenteltem fel Királyomat a Sionon, szent hegyemen.” Az Úr végzését hirdetem; Ő így szólt hozzám: „A Fiam vagy, ma adtam neked életet. Kérd tőlem, és örökségül adom neked a népeket, birtokodul a föld határait. Vasvesszővel verheted őket, és mint a cserépedényt, összetörheted.” 10Nos, királyok, térjetek észre, föld urai, hadd intselek benneteket! Szolgáljatok az Úrnak félelemmel, csókoljátok meg a lábát rettegéssel! Nehogy fölgerjedjen ellenetek, és elvesszetek az úton, ha hirtelen fellobban haragja. De boldogok mind, akik hozzá menekülnek." (Zsolt 2,1-12)

Az Újszövetség ugyan hivatkozik erre a zsoltárra, tehát keresztény értelmezés szerint az.

Engem azonban az érdekelne, hogy vajon az ősi zsidó bölcsek - még a kereszténység előtt - is messiási zsoltárként értelmezték-e? A "felkent" ugyanis nem feltétlenül jelenti a Messiád királyt. Lehet egy főpap vagy egy sima király is.

Még valami: ha valaki tudja, hogy a Júdaizmus ma hogyan értelmezi, az is érdekelne.

aug. 20. 00:52
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

10

Köszönjük a kiegészítést, nagyon hiterősítő.

aug. 20. 15:17
 12/17 A kérdező kommentje:

"Ha figyelembe veszi valaki a teljes írást a Messiás személyét illetően, az tudja, hogy minden pontosan egy személyen teljesedett be, a legapróbb részletekig."

Hát, ha figyelembe vesszük. Te azonban nem veszed figyelembe, csak a vallásod tanítását mondod vissza. Ha ugyanis figyelembe vesszük a teljes írást, akkor világos, hogy ezerféleképpen lehet értelmezni a szövegeket. Lám, még a muszlimok is találtak benne Mohaned prófétára vonatkozó jövendöléseket.

"Nos itt lehet, hogy van egy kis képzavar, és te az írókra gondolsz, nem pedig a SZERZŐRE. A Szerzője ugyanis a teljes Szentírásnak a Teremtő Isten maga."

Nem nálam van képzavar, hanem nálad. Úgy tűnik ugyanis, hogy képtelen vagy a Bibliáról vallási túlfűtöttség nélkül beszélni. Ez pedig igencsak komolytalnná tesz téged. Ha ugyanis még ebbe is belekötsz, hogy kit nevezek szerzőnek, akkor ott nagy a baj.

"noha 41 különböző férfi írta és a legtöbben közülük nem is ismerték egymást, még az időszak is hihetetlenül hosszú volt, mintegy 1600 év, amin keresztül a tekercseket írták"

Nem hinném, hogy ennyire meg lehet határozni a Biblia szerzőinek a számát, már csak azért sem, mert a könyveket évszázadokon át szerkesztették. Voltak, akik betoldottak ezt-azt a Szentírásba, hosszú időn át nyerte el végleges formáját. Ráadásul az sem feltétlenül igaz, hogy 1600 éven át írták volna. Sőt, meggyőződésem szerint nem olyan régi ez a könyv.

"Sok esetben épp saját magára vonatkoztat próféciákat és azt mondja "Most teljesedett be az írás."

Ha ő mondta egyáltalán, nem pedig az evangéliumíró adta a szájába azokat a szavakat...

aug. 20. 16:16
 13/17 A kérdező kommentje:

Hű, szerintem félreértetted a kérdést.

Nem vagyok fogékony a Jehova tanúi hittérítésére

És most szeretném megkérni az összes Tanút, hogy távozzon a topikból, és be írjon id soha.

Köszönöm.

aug. 20. 16:51
 14/17 A kérdező kommentje:
*és ne írjon ide soha
aug. 20. 16:51
 15/17 anonim ***** válasza:

13

Senkit nem tilthatsz ki a Gyakoriról, legfeljebb a kérdésedre adott válaszra kérheted meg, hogy ne válaszoljon.

Ezt tartom tiszteletben.

aug. 20. 17:39
 16/17 A kérdező kommentje:
Természetesen nem kívánok kitiltani senkit sem az oldalról, nem is így értettem. Én nem akarok JT válaszokat kapni, tehát ebbe a topikba nem kérek több választ tőletek. Hogy más topikba írtok-e, az engem már nem érdekel.
aug. 20. 17:49
 17/17 Jégszív ***** válasza:

#9.

Mondod ezt te.

aug. 25. 09:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!