Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért támogatja az újszövetség...

Miért támogatja az újszövetség a halál utáni életet, míg az ószövetséget nem támogatja? Az őrtorony mindig az ószövetséget veszi elő.

Figyelt kérdés
aug. 10. 14:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

10

Kedves Kérdező

Ez nem teológia, hanem teokratika.

Amit írtam azt pedig tisztelettel írtam, nem kioktatásnak szántam. Sajnálom ha másként gondolod.

"Az ég a trónom" kifejezés Isten uralkodásának helyére utal.

Igen költői, azonban bizonyára te is tudod, hogy ha valaki "trónon ül", az valakinek az uralkodását szemlélteti.

Nem kell ahhoz személyesen ide jönnie, hogy vezetést tudjon nyújtani az emberi teremtményeinek.

Ádám idejében sem, és a későbbiek folyamán sem tesz ilyet.

aug. 10. 19:00
 12/18 anonim ***** válasza:

"teokratika"

Ilyen szó nincs.

aug. 10. 21:09
 13/18 anonim ***** válasza:

De van. Még a Vatikán is használja, az államformájukban:

"teokratikus monarchia"

A wikipédia is megemlíti.

aug. 10. 21:55
 14/18 anonim ***** válasza:

Igen, de olyan szó nincs, hogy "teokratika". Tudod a teokrácia két görög szóból van összerakva, ami államformát jelöl. Olyan viszont nincs, hogy "teokratika". A teológia pedig szintén két görög szóból van összerakva, ami Istenről szóló tant, beszédet jelent.

Hogy te ezt az általad kitalált szót és a teológiát hogy hoztad össze, nem értem.

aug. 10. 22:18
 15/18 anonim ***** válasza:

A teokrácia nem emberi állam forma.

gör.: the·oszʹ, ’isten’, és kraʹtosz, ’uralom’), Isten általi uralom.

A teológia pedig valóban emberektől származó beszéd Istenről.

Ami nem jelenti, hogy Isten egyet is ért azzal a tanítással.

Hogy hoztam össze?

A kérdező említette, hogy teológiai felfedezésről írtam, mire én azt válaszoltam, hogy ez nem teológia, hanem teokratikus magyarázat.

Legelőször Izrael volt teokratikus nép, mivel nem emberi hatalmak vagy uralkodók vezették Őket, hanem maga Isten. Az igaz, hogy egy idő után a nép emberi vezetőket akart, mint más nemzetek.

Ezzel tulajdonképen Istent vetették el mint uralkodót:

(1Sámuel 8:6) . . .: „Adj nekünk királyt, . . .

Erre Isten ezt mondta Sámuelnek:

(1Sámuel 8:7) . . .„Hallgass a népre mindenben, amit mondanak neked, mert nem téged vetettek el, hanem engem vetettek el mint királyukat.

(1Sámuel 8:9) 9 Most hallgass rájuk. De szigorúan figyelmeztesd őket, és mondd el nekik, mihez lesz joga a királynak, aki uralkodni fog felettük.”

Csak hogy értsd mit szeretnék mondani:

Josephus ezt írta: „némelyek a királyi hatalomra, mások a csekély számú hatalmasokra, ismét mások magukra a tömegekre bízták rá az államhatalom gyakorlását. A mi törvényhozónk azonban ezek közül egyiket sem fogadta el, hanem – némileg önkényes kifejezéssel élve – az állam jellegét theokráciának [gör.: the·o·kra·tiʹan] nyilvánította, a vezetést és a hatalmat tehát magára Istenre bízta.”

Mivel ez a kormányzat tisztán teokrácia volt, egyetlen emberi törvényhozó sem hozhatta létre – például Mózes sem –, csakis Isten.

aug. 10. 22:44
 16/18 anonim ***** válasza:
Jó, te hülyeségeket beszélsz, inkább hagyjuk...
aug. 10. 22:48
 17/18 anonim ***** válasza:

Ez nem hülyeség, mint láthatod le van írva a Bibliában.

Isten vezetése teokratikus renden alapul, nem emberi kinevezéseken.

Ezt nevezik Teokráciának az újszövetségben is.

(1Korintusz 11:3) . . .minden férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig Isten.

Egyedül Isten nincs alárendelve senkinek, még Jézus is az atyja vezetése alá tartozik akkor is, ha királyi hatalmat kapott.

Vagy is nem kormányozhat úgy, hogy figyelmen kívül hagyja Isten útmutatását.

(János 14:31) . . .mindent úgy teszek, ahogy az Atya megparancsolta nekem.. . .

(János 12:49) 49 Mert én nem magamtól szóltam, hanem az Atya, aki küldött engem, ő parancsolta meg nekem, hogy pontosan mit mondjak.

Ez azért hülyeség számodra, mert nem ismertették meg veled ezeket a Bibliai igazságokat.

Régebben Isten prófétákat és főpapokat használt fel a teokratikus rendben, de nem térhettek el Isten szavától, parancsaitól. Nem ők uralkodtak, csak Isten üzenetét parancsait közvetítették.

Csak azért engedte meg egy idő után az emberi uralmat, hogy ezzel is bizonyítsa, mekkora különbség van az emberi vezetés, és Isten vezetése között.

Olvasd el:

(1Sámuel 8:11–18) . . .„A következőkhöz lesz joga a királynak, aki uralkodik felettetek: Elviszi fiaitokat, hogy seregében a szekereinél szolgáljanak, és a lovasai legyenek, és némelyeknek a szekerei előtt kell futniuk. 12 Parancsnokokat nevez ki magának ezres és ötvenes csoportok élére, némelyekkel szántatni és arattatni fog, és velük készítteti el harci fegyvereit és szekerei felszerelését. 13 Lányaitokat elviszi kenőcskeverőnek, szakácsnőnek meg sütőnőnek. 14 Legjobb földjeiteket, szőlőiteket és olajfaligeteiteket elveszi, és a szolgáinak adja. 15 Gabonaföldjeitek és szőlőitek terméséből tizedet szed, és odaadja azt az udvari tisztviselőinek és a szolgáinak. 16 Elveszi a szolgáitokat és szolgálólányaitokat, a legjobb csordáitokat, a szamaraitokat, és a maga munkáját végezteti velük. 17 Nyájaitok tizedét elveszi, ti pedig a szolgái lesztek. 18 Eljön majd a nap, amikor segítségért fogtok kiáltani a király miatt, akit magatoknak választottatok, de Jehova nem válaszol nektek azon a napon.”

Mint látható, napjainkban is az emberi hatalmak ezt teszik a néppel.

Egyáltalán nem hülyeség.

aug. 10. 23:02
 18/18 anonim ***** válasza:

Hát ezt én sem értem, hogy a csudába tudják kiforgatni?

Szerintem neked még nem volt Biblia a kezedben!

aug. 12. 18:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!