Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták miért vonzódnak a...

Ateisták miért vonzódnak a pogány vallásokhoz?

Figyelt kérdés
A 19. században az ateizmus terjedésével megnőtt az érdeklődés az okkultizmus, ezotéria és sátánizmus iránt és ez máig töretlen. Az olyan politeista vallásokat pedig mint az ókori egyiptomi, görög és római, felhasználja a mai szórakoztatóipar és nagyon népszerűek. Az egyistenhívő vallások viszont mint judaizmus, kereszténység, iszlám nem mondható népszerűnek az ateisták körében. Ha csak a filmipart nézzük, alig készülnek ilyen filmek, és ezekben is inkább negatív képet festenek az egyistenhívő vallásokról.

2024. máj. 13. 11:47
 181/202 anonim ***** válasza:
100%

Továbbra is unalmasnak hat a kereszténység és a Bibliában leírtak egésze; ami egy kicsit is izgalmasnak hat, az már más, korábbi népek mítoszaiban is megtalálható jóval érdekesebb módon.

2024. máj. 19. 14:39
 182/202 Vuk-91 ***** válasza:
100%

Noé Bárkája például sokkal később íródott, mint a Gilgameshi Eposz, amiben megtalálható egy vízözön sztori, ezúttal Utnapisthimmel a Bárkaépítő szerepében. Az istenek elhatározzák, hogy az emberek túl zajosak, el kell tenni őket láb alól egy vízözönnel, ám egy istennő figyelmezteti Utnapisthim urat, aki ezért megépíti a saját bárkáját. Igazából a vízözön sztori a közel-keleten elég népszerű archetípus volt, ami visszavezethető egy árvízhez, amiről pletykák és szóbeszéd terjedt, ami persze, ahogy az embereknél szokás, torzult, megváltozott az idők folyamán, ki lett színezve, amíg végül több mítoszban is megkapta az ismerős formáját.

Sámson is ott van aki nagyon emlékeztet engem Heraklészre (Rómaiul: Herkules). Tulajdonképpen sok nép versenyzett azon, kiknek a hősei voltak menőbbek és erősebbek. Elég sokszor jelenik meg a különöskép erős hősök is.

2024. máj. 19. 14:51
 183/202 anonim ***** válasza:
100%
Pont ez az, a Biblia semmi újat nem tud felmutatni.
2024. máj. 19. 14:52
 184/202 anonim ***** válasza:
0%

A Biblia az egyetlen igazabb könyve az emberiségnek, és egyben ilyen téren a legfontosabb is. Erről bizonyságot teszek magam is, mivel amikor kerestem önerőből, saját indíttatástól korábban az Igazságtól, Istent, magam is összeolvastam számos mesét, babonát, dogmát. Faltam az információt, a tudást, ami alaposan leterhelt és megkeményítette a szívemet, és éppen ezért távol sodort Istentől. Semmilyen könyv sem volt hiteles, csak a Biblia az, ami bizonyságot tesz az Igazságról. Viszont ennek a könyvnek is megvan az a hátránya, hogy a legtöbben, főleg a hívők azt bálványozzák és felemelik, pedig egy könyv, emberek által okkal írt és nyomatott lapok halmaza. Fontos a könyv, de mértékkel. És itt billenek át annyian. Ami abban írva van, az biztos igaz, hiszen azt írj a Biblia itt, ezt mondja ott. Rengeteg olyan dolog van benne, amit alaposan szükséges megvizsgálni Isten Szent Lelkével, nem pedig mindent naivan elfogadni, mert azt egy idézőjeles szakember, hozzáértő személy mondta, akkor az igaz is.

Igen, valóban megannyi a közös keresztmetszet korábbi civilizációk történeteivel, meséivel, nem véletlenül! Ha valaki kap látást Istentől, az Igaz Istenről beszélek, aki a gyermekik szívben Él-Ő, akkor össze fog törni, hogy mekkora is a hazugság ebben a világban. Mindent behálóz és manipulatív módon fojtogat. Sokan épen ezért a hazugságot hiszik igaznak, és azt mondják, adják át egymásnak. Az Ószövetség bosszúszomjas, gyilkos Istene, az a J betűs, akinek még a nevét sem írom le, róla nem nehéz kitalálni, ki is ő valójában.

Az Ószövetség, ami valójában később lett betoldva, az egy szimbólum, akárcsak az Új. Mindkettő az ember lelkületének két minőségét szimbolizálja. Az egyik a barbár ó-ember, a másik a megváltott krisztusi új. És nem hiába ilyen vaskos az Ószövetség, sokkal hosszabb, mint asz Új, mert az emberek zöme még ebben él, ilyen lelkülettel! Szemet szemért elv, bosszú, megtorlás, erőszak. Az Újszövetség pontosan emiatt sokkal rövidebb, mivel számos dolgot hagytak ki belőle, de az a régebbi. Van benne rengeteg értékes rész is, mint a Jób könyve, a Zsoltárok könyve, a Példabeszédek, de alapjában ez markánsan két külön fejezet, nem hiába válik el ennyire egymástól. A lényeg mindig is az Újszövetség, az a krisztusi ember. De ott van még Salamon király, akinek az éves aranybevételének súlya 666 talentumot tett ki. Vajon miért is? Vagy Pál apostol, de a legfőbb, az Újszövetség Messiása, az a szintén J betűs karakter, aki varázsolgat, egy kereszten, egy bálványon! szenved, aki mindenkit szeret, és aki megnyerő kinézetű. Nem a Megváltóval van a gond, akiről a könyv szól, hanem arról, akit belőle a vallás kreált, mert olyan személy nem létezett!

Arról nem is beszélve, hogy alig van ember, aki éli is lélekből, miről szól a Biblia, és aki meglátja, hol húzódik a kígyó! A legtöbbeknek fogalma sincsen arról, mit olvasnak. Nem értenek, csak hiszik, és úgy akarnak értelmezni, ahogy akarnak, és ahogyan más azt nekik felolvassa. És akkor az olyan nehéz és rendkívül mélységű, szimbolikával teli részről nem is szólva, mint a Jelenések könyve. A legtöbben el sem olvasták még végig, akik igen, közülük is csak nagyon, nagyon kevesen élik annak igazságtartalmát. Mert nem Istentől kérdeznek a legtöbben személyesen, hanem mennek a maguk feje után, és mennek mások után.

A hazugság nem létezik, azt az ember alkotta meg. Azért van mégis ekkora ereje ezen a világon, mert csak úgy tud megállni, hatni, ha egyrészt bele van keverve az igazságba, és ha folyamatosan fent van tartva a hamis kép! Akinek van füle, hallja ezt meg. Így tud létezni, máshogy nem.

Legyen meg a hitünk szerint, és a Szent Lélek szabadítson meg a Babilonból!

Üdv.

2024. máj. 19. 15:41
 185/202 anonim ***** válasza:
100%
Roppant fontos könyv a Biblia, édesapámmal is azzal vert, mikor gyerek voltam. Az #184-es válaszoló stílusa kísértetiesen emlékeztet az övére, bár gondolom mindig fanatikus ugyanolyan.
2024. máj. 19. 15:50
 186/202 anonim ***** válasza:
0%

Az nem a Biblia hibája bocsásd meg érte, hanem csakis azé, aki az adott döntést meghozza. Nagyon sok ember van, aki labilis, megvezethető, naiv, túlságosan is szeretne szeretve lenni, hinni, remélni, vágyakozni, és aki ilyen, az testi még, testből próbál meg számára jó és igaz döntést hozni, éppen ezért tékozol még és bukik el. De az ember mindig is gyenge volt, hárító, nem szembesülő, a felelősséget nem vállaló, így mindig mindenki és minden a hibás, csak ő maga nem az. Rá lehet fogni a Bibliára, a démonokra, a videójátékra, mindenre, csak arra nem, ami az ember szívében honol!

Másrészt vigyázz kérlek, miket állítasz, jelentesz ki nyilvánosan. Van rágalmazás meg becsületsértés is. Fel tudod te fogni, éled te lélekből, mit címeztél te nekem? Ennyire ismersz engem, egyáltalán miként veszed ahhoz a merszet, hogy az apukádhoz mérsz engem, aki így viselkedett veled? Egyszerűen elképedem. Hol olvasod te azt tőlem, hogy fanatikus vagyok? Hol látod te azt, hogy vallásom van, hogy bálványozom a Bibliát? Hol? Mindig igyekszem elmondani, hogy Isten nem vallás, és a könyv fontos, de a helyén szükséges kezelni. Ennyi karakterből ennyi lett megértve? Fel tudod te is fogni, ha egy pillanatra megállsz és gyermeki lélekkel rátekintesz, hogy a másiknak mit okozol a szavaiddal? Miért ítélsz el és gyalázol? Tettem ellened is bármi rosszat? Tudod, milyen szív szükséges ahhoz, milyen indulat, milyen rosszindulat, harag és félelem, hogy valakire ilyet mondj anonim módon?

Az Isten legyen hozzád is irgalmas, és adjon neked is békességet, és csillapítsa le benned is a megannyi sérelmet és fájdalmat! Ezekért ne engem büntess kérlek és ne másokat. Nem vagyok sem a te sem mások ellensége. Egy ellensége van az embernek: önmaga!

Üdv.

2024. máj. 19. 16:16
 187/202 anonim ***** válasza:
100%

Nem bocsátok meg, ellenben az a férfi (nem tekintem az apámnak) azóta számtalanszor keresett fel. Tavaly a házat is elvesztette. Sose reagálok rá, menjen csak templomba, ha segítségért könyörögne.

Apámat legjobb barátja az a pap volt, akit azóta számtalan gyermekek elleni bűntett miatt börtönbe került. Valódi férgek. Térdre borulnak az istenük előtt, de kiszolgáltatott gyerekeket örömmel bántanak. Érdekes mód buddhistákról vagy pogányokról sose hallani ilyen eseteket.

Ellenben a párom tagja egy izlandi vallási csoportnak és sose láttam még olyan elfogadó közeget. Nem hiszek az északi istenekben, de örömmel veszek részt minden rendezvényükön, ha esélyem van rá. Ugyanez igaz a buddhistákra és sintó hívőkre. Gyönyörű hitek és közösségek.

Se te, se az istened nevében ne áldj vagy kívánj nekem bármit. Csak a gyerekkori verésekre és bántalmazásokra emlékeztetsz, de te sírj csak egy gyakoris hozzászólás miatt, hogy jaj, de fáj. Olvasd a Bibliádat, én rég elégettem az enyémet.

2024. máj. 19. 16:45
 188/202 anonim ***** válasza:
0%

187-es kommentelő: A fájó főleg az, hogy egy ilyen komment szinte teljesen fel van pontozva. Idáig jutottunk. Ez a nem semmi. Amiből árad a harag, a cinizmus, a fájdalom, a dac. Ez felpontozva, a másik le.

A te lelked rajta, mit cselekszel, de hogy nem vagy tisztában azzal, amiket mondasz a másikra, az egészen biztos. Még nem éled ennek igazságát te sem, de imádkozom érte, hogy az Isten lelke szembesítsen téged, ezt is mutassa meg, kapj rálátást a tetteidre, és legyen békességed lélekben. Isten kegyelme kevés, ha valaki nem képes elengedni a haragját afelé, aki őt bántotta. Az emberek zömének a szíve kegyetlen és haragtartó, rosszindulattal teli és elítélő, ezt magam tapasztaltam egész életemben, ezért sem lepett meg, amit írtál válaszként. Az lett volna meglepő, ha alázatos gyermek vagy és ezt belátod. Hiába az ima, hiába, hogy Isten adna, ha nem tudod elengedni a haragot a szívedből, sosem lesz békességed. És amilyen a fa, olyan a gyümölcse.

Ez, amiket itt leírtál, ez sem rám, sem senki másra nem tartozik. Ez Istenre, rád és apukádra tartozik, másra nem. De amikor elfogy a szívnek kincse, akkor jön a vádaskodás, a személyeskedés. De mindenki magát jellemzi, és valójában sosem a másikat alázzuk meg, hanem saját magunkat, és így vonunk a lelkünkre ítéletet. Nem az Isten ítél, nem ő büntet, hanem mi a tetteinkkel saját magunkat. Ne a másikban keresd az ellenséget, ne vádolj és ítélj kérlek el olyan dolgokért, amik nem a mások hibája. Amíg hordozod a sérelmedet, amíg az sátánként vádol téged, sosem lesz nyugtod. Ez a pokol. Leírtad, ami téged bánt, a vádolást, a gyűlöletet, ami árad apukád felé, de azt nem, hogy ebben az egészben hol van a te felelősséged. Az nem olvasom, csak azt, hogy ki az áldozat szüntelen. Amíg ezt nem vállalod fel, szintén nem nyersz békességet. Mert mindannyian vétkesek vagyunk, telve hibákkal, senki sem tökéletes. De könnyedebb, főleg ebben a mai feminista világban (a szavaid alapján lány vagy) az áldozat szerepében tetszelegni, mintsem vállalni a felelősséget, és élni a kötelességtudattal. Mindig csak más a hibás, sosem ÉN.

Minden vallásnak megvan a maga szűk keresztmetszete, és mivel mindegyik embertől van, egyik sem tökéletes. Ne vádold kérlek Istent, neki semmi köze a valláshoz! Miért gyalázod őt a szavaiddal? Milyen jogon becsmérli Őt egy ember vagy vonja felelősségre? Gyalázz engem, de Istent a jelenlétemben ne szidd kérlek! Megtapasztaltam a kegyelmét, Krisztus segedelmét, akik nélkül mára halott volnék! Él-Ő az Isten és ható. Beszél és vezet, megfed, de szeret és fel is emel, akár egy igaz szülő. De ne a vallásos Istent imádd, az nem Ő. Magam nem róla teszek bizonyságot. Mit gondolsz, miért lett ez így alakítva, ahogy? Személyesen kérdezd Őt, mindentől mentesen, ahol csak Ő van és te. És meglátod, fog válaszolni neked is. Csak ne ad fel és legyen hited. És akkor a végén lesz meggyőződésed is. Nem csak hiszel majd Benne, hanem Ő lesz a te bizonyságod.

Isten nem elfogadásra hív el, hanem kardot ad! Krisztus azt mondja, hogy kardot hozni jött és tüzet, nem békét. Az elfogadás, az, amikor azt mondjuk, amit a másik hallani akar, amikor simogatjuk egymást, amikor képmutatóak vagyunk, de valójában gyengék, ez a tékozlás, ez a halál. Nem tudod még, miket állítasz. Benne voltam valamilyen szinten magam is a Buddhista vonalban, igaz nem mélyen, hála Istennek, de kerestem én is benne Istent, de sosem találtam meg. Lásd meg a jéghegyet, ami mélyen a vízben van, és akkor meglepődsz majd. Minden vallás gyökere ugyan az a tő.

Másrészt azt se felejtsd ám el, hogy könnyű így fogalmazni anonim módon online a biztonságos otthon melegéből, és más belenézni a másik szemébe, amikor kilépsz a komfortzónából. Oda szükséges az erő. A lelki erő, hogy ezt kimondod a másiknak, de alázattal, viszont tűzzel. Nem tudod, miket beszélsz, hogyan fogalmazol, annyira a fájdalom és a harag ural még. Imádkozom érte, hogy ez benned is tisztuljon le, és enged meg, hogy ezt magam döntsem el, mit kívánok neked, és kérlek erre ne te utasíts engem. Engem csak Isten utasíthat bármire is, nem ember. Nincs neked sem senki ellenséged, hanem azzal szembesülj, ami a szívedben honol. Azzal nézz te is szembe Isten kegyelmével, és lesz békességed. És lelki emberként, nőként beszélj az embertársaiddal kérlek. Az íratott meg, hogy a nő a férfi éke. Az igaz lelki nő. Főleg egy nő, akiben legyen melegség, támogatás, kellem, báj, tartás, ne pedig harag, cinizmus, düh és kioktatás!

Nem, senki sem emlékeztet téged senkire sem, hanem a haragod, a fájdalmad ott tükröződik az életedben, és ezt látod meg szüntelen másokban is, mert nem tudod azt elengedni. Mindig az áldozat, de nincs felelősségvállalás.

Erre emlékszel, mert akinek nincsen lelki békessége, az vádolva van. És a sátán nem egy szárnyas démon, hanem az ember gonosz szíve! De szerinted , ha ez valóban igaz, ha szemebsítelek téged ezen kellemetlen dolgokkal, az miért lehet? nem gondolod, hogy Isten így akar veled valamit megláttatni?

Amiket írsz, az bizony fáj. Tudod valahol te is, de a harag elsöpör minden lelkit és azt megélni megnyugvás. Csakhogy az csak egy határig nyugtat meg, utána ami marad, a békétlenség. Ez a pokol. Fogalma sincs az emberek zömének, mi az, hogy fájdalom. Ha az életem csak egy szeletét tudnád, már összetörnél. Mégsem mutogatok rád, keresem benned a vétkest és személyeskedem veled. Pedig tudod, miket írhatnék ezek után neked? De könnyű lenne élni a test indulatával, és mi közöm volna akkor Istenhez?

Talán privát üzenetbe ez ildomosabb lett volna, de végül maradjon itt, nyíltan, hiszen az Igazság sem azért van, hogy elrejtsék mások elől. Szégyellnivaló nincs benne, sőt! Váljék a te és mások épülésére is. Emberbaráti szeretettel imádkozom érte, hogy lelki békességre lelj és megbocsáss apukádnak, de főleg saját magadnak. Menj Istenhez, vallás nélkül, alázattal keresd Őt, beszélj Hozzá, és kapsz majd megnyugvást.

Légy lélekben boldog és szabad! Ebben segéljen meg téged az Igaz Isten Krisztus segedelmével!

Üdv.

2024. máj. 19. 17:54
 189/202 anonim ***** válasza:
100%
Azért vagy lepontozva, mert egy érdektelen kisregényt írsz a semmiről.
2024. máj. 19. 17:56
 190/202 anonim ***** válasza:
100%

"áldozat szerepében tetszelegni, mintsem vállalni a felelősséget, és élni a kötelességtudattal. Mindig csak más a hibás, sosem ÉN."

Miért, mi vagyok, ha nem áldozat? Miért, az én felelősségem, hogy az a férfi egy agresszív senki volt, aki verte a tizenéves gyerekét? Érdekes, se a pszichológusaim, se a bíróság nem ért veled egyet és tudod mit? Gerinctelen senki vagy te is, ha van pofád ilyesmit állítani, aztán panaszkodni, hogy megbántotta a lelkedet egy hozzászólás egy anonim oldalon. Látszik, hogy nem tudod milyen, amikor valóban áldozat vagy. Amikor nem tudsz hova menekülni és az a hely, ami otthon kéne, hogy legyen, börtönnek érződik, hogy az ember, akiben bíznod kéne, csak bánt. Írhatsz te nekem bármit, semmi sem lesz ahhoz képest, amikor apám szilánkosra törte a bal csuklómat, ami azóta, közel tíz év elteltével sem gyógyult meg teljesen.

Te engem nem érdekelsz (ahogy a kedvenc fikciós karaktereid sem), szerencsére nincs hatása az életemre annak, hogy te vagy más mit gondol. Ha megsértettelek, így jártál, kicsit acélozd meg magadat és lépj tovább. Nekem nyugodt a lelkem, mert tudom, hogy megszabadultam attól, ami fájdalmat okozott és olyan emberek vesznek körbe, akikkel kölcsönös szeretet és tisztelet van közöttünk. Az én női szenvedélyemet és melegségemet nem fogja olyan ember érezni, aki szerint az én hibám, hogy bántalmaztak és aki szerint ennek bármilyen igazolható oka volt.

2024. máj. 19. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!