Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Végül is az ateizmus nem...

Végül is az ateizmus nem tudta valóra váltani azt a nagy vágyálmát, hogy eltörlik a vallásokat a világról?

Figyelt kérdés

Ugye az ateizmus igazán berobbant a 18. század felvilágosodási korszakában.

Attól kezdve próbálják eltörölni, megsemmisíteni a vallásokat.

A legnagyobb világvallások még mindig élnek és virulnak:

1. Kereszténység: A kereszténység az egyik legnagyobb világvallás, amely Jézus Krisztus tanításaira és az Újszövetségben foglalt hitre épül. A kereszténység több mint 2 milliárd hívővel rendelkezik a világon.

2. Iszlám: Az iszlám vallás a muszlimok által követett monoteisztikus hitrendszer, amelynek alapjai a Koránban találhatók. Az iszlám világvallásként mintegy 1,8 milliárd hívet számlál világszerte.

3. Buddhizmus: A buddhizmus Siddhártha Gautama tanításaira és a négy nemes igazságra épül, amelyek a szenvedés megszüntetését és az önmegvalósítást célozzák. A buddhizmus körülbelül 500 millió hívővel rendelkezik szerte a világon.

4. Hinduiszmus: A hinduizmus az ősi India vallása és filozófiája, amelynek alapjai az Védákban találhatók. A hinduizmus mintegy 1,2 milliárd hívet számlál világszerte.

5. Szikhizmus: A szikhizmus az indiai Punjab régióból származó vallás, amely az egy Istent és az egyenlőséget hirdeti. A szikh vallás mintegy 30 millió hívet számlál világszerte.

Tehát akkor mondhatjuk-e, hogy a nagy tervet nem sikerült végrehajtani?

2024. febr. 25. 14:47
1 2 3 4 5
 11/45 A kérdező kommentje:

"Nem az 1-es válaszoló vagyok, de nem, nincs ilyen terv. Ha te mégis tudsz ilyenről, akkor légy kedves egy hiteles forrást hivatkozni ide. "

Kezdve az egyik legfontosabb gondolkodóval a felvilágosodás idején Denis Diderottal:

“Amikor az utolsó királyt felakasztják, a kötélről levágnak tíz ember, akik a királynak tetszettek; amikor az utolsó papot felakasztják, a türelmetlenek, a vallási beszűkültek, a börtönök és a pokolkárok nélkül megmarad az egész világon.”

Gondolom nem kell külön még elmagyaráznom, hogy Diderotnak mi célja volt ezzel a kijelentéssel.

Vagy Jean-Jacques Rousseau: “Az ember gyerekkorában vallási hitet kap, mint ruhát, amelyet később le kell vetnie.”

"A 18. század óta a vallások hatalmas mértékben visszaszorultak a fejlett országokban, csak mivel nekünk ez természetes, ezért nem tűnik fel. Régen a vallás az egész társadalmat meghatározta, ma már csak magánügy."

Mivel Napóleon elfoglalta Rómát és a pápa birtokait 1809-ben, majd ahol lehetett korlátozta a kereszténységet, így nem meglepő.

Miután elfoglalta Rómát és megfosztották a hatalmától, Napóleon bevezette az ún. Római Kormányzóságot, amely francia vezetés alatt állt.

Valamint a felvilágosodás idején sok papot és egyházi személyt, keresztényt kivégeztek. Aztán meg ugye jött egy kommunizmus is ami szintén erőszakos lépéseket tett a kereszténység korlátozása vagy teljes egészében való felszámolásának érdekében.

Persze hiába a sok keresztények elleni erőszak, még mindig él és virul a vallás. :D

"Mi következik ebből?

A vallás hanyatlik. Szép lassan, alig észrevehetően, de hanyatlik. Már inkább kulturális jelentősége van."

Ez csak neked tűnik így, azért mert te más körökben mozogsz.

Darkmoon80 szerint meg már kiábrándító hogy mindig minden a keresztény vallásról meg Istenről szól. Nyilván azért látja így mert más körökben mozog. (Ha ezt olvassa remélem nem fog neheztelni rám, mert egy régi kommentjét felhasználtam itt.)

"Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a vallás, mint jelenség eltűnne. Ahogyan Yuval Noah Harari írta: majd lesznek új vallások."

Ugyan már az összes viszonylag újnak mondható vallás a nagy világ vallásokból alakult ki. Mormonok, Jehova tanúi stb. stb.

És az 5 nagy világvallásból még egyik sem tűnt el.

Nem tudom miből gondolod, hogy mit fog még előhúzni az emberiség a kalapból, ami miatt mégis eltűnne legalább az egyik nagy vallás.

2024. febr. 25. 17:50
 12/45 anonim ***** válasza:
100%

"Ez csak neked tűnik így, azért mert te más körökben mozogsz."

Mozogtam vallásos körökben is. Katolikus családba születtem, gyerekkoromban papnak készültem. Később a hetednapi adventista egyház tagja lettem, ahol már huszonévesen a szószékről prédikáltam, voltam szombatiskolai tanító, vezettem bibliakört, stb...

És igen, ezek után is azt gondolom, hogy a vallás hanyatlik. Legalábbis Nyugaton igen.

2024. febr. 25. 18:05
 13/45 anonim ***** válasza:
90%

Még valami:

Yuval Noah Harari nem olyan új vallásokra gondolt, amik a kereszténységből, és a világvallásokból szakadtak ki. Hanem olyan, új vallásokra, amik a 21. századi emberhez passzolnak. Ő pl. olyanokat vízionál, hogy a Google odáig eljuthat, hogy konkrét emberi sorsokat határoz meg azzal, hogy mint kiváló mesterséges intelligencia, tűpontosan elmondja, hogy kivel érdemes házasodni, százalékra pontos becslést ad egy párkapcsolat lehetséges jövőjéről, mivel hakszálpontosan ismerni fogja az embereket.

Harari szerint a gépek össze fognak olvadni az emberekkel, és megszűnik a Homo Sapiens is.

Egy ilyen világban szerintem már senki sem fog JHVH-hoz, Allah-hoz, vagy Krisnához imádkozni. A digitalizáció teljesen új vallásokat hoz létre.

2024. febr. 25. 18:14
 14/45 anonim ***** válasza:
100%
*hajszálpontosan
2024. febr. 25. 18:16
 15/45 anonim ***** válasza:
93%

#11 "Kezdve az egyik legfontosabb gondolkodóval a felvilágosodás idején Denis Diderottal"

Először is: "Diderot-val".

Másodszor: maga a felvilágosodás eszméje volt a vallásellenesség, nem pedig az ateizmusé. Mint itt már többször leírtuk, az ateizmus magasról szarik a vallásra. A legkevésbé sem izgatja semmilyen formában, így pedig nem is lehet ellene.

Harmadszor: az igazság az, hogy a vallás butítja az embereket, lopja a pénzt, folyamatos háborúkat szít, stb. A világ problémáinak nagyon nagy részét a vallás okozza. Ez tény. Szóval mi lenne, ha itt a szavakon való lovaglás helyett arra törekednél, hogy ne egy ilyen bűnszervezetnek szenteld az életedet?

2024. febr. 25. 18:16
 16/45 A kérdező kommentje:

"És igen, ezek után is azt gondolom, hogy a vallás hanyatlik. Legalábbis Nyugaton igen."

Igazából a nyugat hanyatlik, nem a vallás.

Érdekes Mexikó, és egész Dél-Amerikában elég magas a keresztények száma.

2024. febr. 25. 18:17
 17/45 Mojjo ***** válasza:
100%

Kérdező, meglepő dolgot fogok mondani. Az ateisták nem alkotnak egy egységes csoportot, azoknak a gyűjtőneve, akik nem hisznek Isten/istenek létében. Ezek között az emberek között vannak olyanok, akik valóban legszívesebben eltörölnének minden vallást, vannak, akik szerint kedves és társadalmilag hasznos dolog a vallás, csak épp alapjaiban téves, és vannak akik magasról letojják az egészet. Meg mindenféle fokozat ezek között.

Épp ezért az ateizmus nem valamiféle egységes eszmerendszer, aminek van valami célja, pláne nem az, amit beleképzelsz...

2024. febr. 25. 18:17
 18/45 Mojjo ***** válasza:
93%
@16: Hát igen, az a lecsúszott, hanyatló nyugat, fujj. Bezzeg Mexikó, meg Dél-Amerika, na az igen, ott szuper az élet.
2024. febr. 25. 18:19
 19/45 anonim ***** válasza:
100%

Ebben nincs semmi érdekes.

Azok szegény országok. Brazíliában sokan nyomornegyedekben laknak. És mivel szegénység van, vallásosak az emberek. Az más kérdés persze, hogy a brazil lakosság többsége vallásos, ennek ellenére mégis veszélyes az ország, tehát nem igazán tartják be a vallásos előírásokat.

2024. febr. 25. 18:19
 20/45 A kérdező kommentje:

"Kérdező, meglepő dolgot fogok mondani. Az ateisták nem alkotnak egy egységes csoportot, azoknak a gyűjtőneve, akik nem hisznek Isten/istenek létében. Ezek között az emberek között vannak olyanok, akik valóban legszívesebben eltörölnének minden vallást, vannak, akik szerint kedves és társadalmilag hasznos dolog a vallás, csak épp alapjaiban téves, és vannak akik magasról letojják az egészet. Meg mindenféle fokozat ezek között.

Épp ezért az ateizmus nem valamiféle egységes eszmerendszer, aminek van valami célja, pláne nem az, amit beleképzelsz..."

Hát ezzel kár is volt fáradoznod, magamtól is tudom, hogy az ateisták is sokfélék. Én konkrétan az új ateista mozgalomra gondoltam. (Akinek meg nem inge az ne vegye magára)

Az új ateizmus olyan mozgalom és gondolkodásmód, amely az ateizmust nyíltan és aktívan hirdeti, és kritikusan tekint a vallási hitek és dogmák iránt. Az új ateisták gyakran kritizálják a vallásokat, mint pszichológiai és társadalmi károkat okozó tényezőket.

Az új ateizmus nemcsak arra törekszik, hogy meggyőzze az embereket az ateizmus helyességéről, hanem arra is, hogy kritikusan szemlélje a vallások által hozott szokásokat, gyakorlatokat és hatalmi struktúrákat.

Néhány jelentős új ateista gondolkodó közé tartozik például Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Sam Harris és Daniel Dennett. Ezek a gondolkodók könyveikben és nyilvános megjelenéseikben számos érveléssel és kritikával szembesítik a vallási hiteket és a vallási intézményeket.

"@16: Hát igen, az a lecsúszott, hanyatló nyugat, fujj. Bezzeg Mexikó, meg Dél-Amerika, na az igen, ott szuper az élet."

Azt ugye tudod Mojjo hogy az Egyesült Államokból többen vándorolnak ki Mexikóba mint ahányan Mexikóból az Egyesült Államokba?

"Azok szegény országok. Brazíliában sokan nyomornegyedekben laknak. És mivel szegénység van, vallásosak az emberek."

Bullshit. A vallásosságot nem a szegénység okozza. Ha ez így lenne, akkor Dubajban senki nem lenne vallásos, ott mégis erőteljesen dübörög az iszlám.

2024. febr. 25. 18:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!