Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten hogyan vélekedhet rólam...

Isten hogyan vélekedhet rólam ha egy olyan idézet határozza meg a vallási nézeteimet, amit a Stigmata című filmben hallottam?

Figyelt kérdés

"Hasítsd szét a fát és én ott leszek, emeld fel a követ és megtalálsz!"

A film egy katolikus papról és egy modern felfogású nagyvárosi nőről szól, akin stigmák jelennek meg. Spoiler! A végén összejönnek. A film legnagyobb mondanivalója, hogy Isten körülöttünk és bennünk lakozik, nem fából és kőből épített házakban. Amíg hiszünk benne és szeretjük embertársainkat, addig nincs szükség egyházra és egyházi vezetők által alkotott szabályokra.

Sokan egy átlagos horrorfilmnek tartják a filmet, pedig az egyik legnagyobb és legjogosabb kritikája az egyháznak. Ti hogyan vélekedtek erről. Keresztényektől kérdezem természetesen.

2024. febr. 17. 14:56
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
#20 Tisztában vagyok vele és hálával tartozom azoknak a papoknak/lelkészeknek, akiknek köszönhetően közelebb kerülhettem az Úrhoz. Ugyanakkor nem vagyok hülye sem és tudom jól, hogy az egyház nem csak és kizárólag az útmutatásról és a szeretetről szól, hanem legalább annyira a befolyásról és az anyagi javakról.
2024. febr. 17. 21:28
 22/32 anonim ***** válasza:

20

A Biblia összerakása előtt is hittek Istenben az emberek, s a könyv nélkül is hinnének!

2024. febr. 17. 21:29
 23/32 anonim ***** válasza:
47%

Általában az emberek előszeretettel mondanak mélyen szántó kritikákat olyasmiről, amit csak rendkívül felületesen, hallomásból, vagy egyáltalán nem ismernek :)

A filmeddel együtt te is ezek körébe tartozol.

2024. febr. 17. 22:18
 24/32 anonim ***** válasza:
31%

"Ugyanakkor nem vagyok hülye sem és tudom jól, hogy az egyház nem csak és kizárólag az útmutatásról és a szeretetről szól, hanem legalább annyira a befolyásról és az anyagi javakról."

Ne a középkor vagy a mostani jelen egyházi személyekből indulj ki kérdező.

Az akkori zsinat ami össze rakta a bibliát, lehetett teljesen tiszta szándékú is.

Egyébként is a Biblia kánonjának kialakítása folyamatosan zajlott az első századokban, és nem egyetlen esemény vagy helyszínhez köthető. Az Ószövetség kánonja a zsidó vallási közösségben már a Kr. e. 2. században kialakult és stabilizálódott. Az Újszövetség kánonja azonban hosszabb időt vett igénybe, és a keresztény egyházak különböző tanácsai és zsinatai hozták meg a végső döntéseket az egyes könyvek elfogadásáról.

Az első századokban több keresztény írás létezett, amelyeket különböző közösségek és egyházak elfogadtak. Az Újszövetség kánonjának végleges összeállítása a 4. században vált teljessé, és ezt a folyamatot több keresztény tanács és zsinat segítette elő, mint például a Karthágói Zsinat (397), a Hippói Zsinat (393) és a II. Niceai Zsinat (787).

A Biblia kánonjának kialakítása során számos szempontot vettek figyelembe az egyházi vezetők és tanácsok.

1. Apostoli eredet: Az elfogadott Újszövetségi írásoknak apostoli vagy apostoli hagyományhoz kötődő szerzőknek kellett lenniük. Az apostoli hagyomány elsősorban az apostolok tanításait és hagyományait jelentette, ezért azon írásokat tekintették elfogadottnak, amelyek apostoli eredetűnek vagy apostol közvetlen tanítványai által írtaknak voltak tekintve.

2. Használati gyakorlat: Fontos szempont volt az egyházi közösségek által elfogadott és használt íratok gyakorlati szerepe. Az olyan könyveket, amelyek sok egyházi közösségben elterjedtek és gyakran használtak, nagyobb valószínűséggel tartalmazták be a kánonba.

3. Szent szellem megegyezése: A Biblia kánonjának kialakítása során a szent szellem vezetésére és beavatkozására is hivatkoztak, mint az elfogadott írások kiválasztásának hitelesítő forrására.

A Biblia kanonizációja tehát nem egyszerűen politikai vagy szigorú szabályok által diktált folyamat volt, hanem számos kritérium és szempont alapján döntöttek az egyes írások elfogadásáról vagy elvetéséről.

Na remélem ezzel tudtam segíteni kicsit tisztábban látni a dolgokat a biblia összerakását illetően kérdező.

"A Biblia összerakása előtt is hittek Istenben az emberek, s a könyv nélkül is hinnének!"

Jó hát a zsidó tóra miatt. De a keresztény hiedelmek ennyi idő után már elkoptak volna. A beszéd elszáll az írás megmarad.

2024. febr. 17. 22:58
 25/32 anonim ***** válasza:
0%

23

Mire gondolsz?

-Tűzzel vassal térítés

-boszorkányüldözés

-inkvizíció

-keresztesháborúk

-női pápa

-kupleráj a vatikánba

-pénzért árult mennyországjegyek

-holokauszt

-papi pedofilia

Csak hallomás lenne???

2024. febr. 17. 23:06
 26/32 anonim ***** válasza:
0%

24

"Jó hát a zsidó tóra miatt. De a keresztény hiedelmek ennyi idő után már elkoptak volna."

Már a tóra előtt is hittek az emberek és nélküle is hinnének!

2024. febr. 17. 23:09
 27/32 anonim ***** válasza:
0%

#25 Ezek mind a középkori katolikus egyházra voltak igazak.

Akik a bibliát össze rakták semmi közük hozzájuk.

De úgy látom te az a fajta vagy aki durván általánosít.

"Már a tóra előtt is hittek az emberek és nélküle is hinnének!"

Persze mert akkor még egy közvetlenebb kapcsolatban álltunk Istennel.

2024. febr. 18. 08:35
 28/32 anonim ***** válasza:

Igen, pont ezekre gondoltam, amiket gonosz, sátáni lelkületű emberek elferdítve, valóságtól elrugaszkodottan adnak elő, mint te is. Lásd a női pápás hazugságot :)

Például a legnagyobb boszorkányüldözést pont a protestánsok követték el, Amerikában a mai karizmatikus szekták elődjei, vagy Németalföldön a hagyományos protestáns irányzatok. De lehetne tovább is vizsgálni ezeket. De a Biblia is azt mondja, hogy ne szórjam a gyöngyöket disznók elé.

2024. febr. 18. 14:00
 29/32 anonim ***** válasza:

27

Szerintem kicsit olvass többet!

Holokauszt nem a középkorban volt.

Pedofil botrányok sem csak akkorra voltak jellemzőek, sőt!

Ingen általánosítok, mert a hatalmi érdek sosem változik. S nem tudom elfogadni, hogy a Bibliát cenzúrázók kimaradnának a sorból ismerve történetiségüket (gyilkosok, bukott egyházi politikusok)! Bár kétségtelenül megalapozták a sötét középkort rendesen!

2024. febr. 18. 14:20
 30/32 anonim ***** válasza:
47%

Isten végtelenül büszke lehet rád, hogy már itt tartasz, ennyire tiszta és emelkedett a szíved.

Én örülök, hogy egy időben és egy helyen élünk. Jó tudni, hogy te is itt vagy valahol a sok elveszett között.

2024. febr. 18. 16:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!