Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az gáz ha ateistaként nem...

Az gáz ha ateistaként nem vállalom a keresztapaságot?

Figyelt kérdés
Mindenki a családból rám akarja erőltetni de ők sem vallásosak max. hívők. Én viszont 10+ éve ateista vagyok és nem akarom.
2023. dec. 9. 22:47
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Nem vállalom el, és mivel én tiszteletben tartom mások vallásait. Úgy gondolom abszolút unfair lenne a részemről ha elvállalnám. Nem tisztelném a keresztény vallást ezzel és magamat sem. Ettől függetlenül mindenben segíteni fogom a picit.
2023. dec. 11. 07:18
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Létezik olyan nem vallásos családoknál is, hogy - leutánozva a szokást - kijelölnek valakit, mondjuk úgy "névadó szülőnek", vagy nevezzük akárminek, aki lényegében ugyanazt a támogatói segédszerepet játssza a gyerek életében, mint egy keresztszülő, csak kihagyják a történetből az egyházat, meg a vallást, mert azt nem szeretik. Nyilván nincs erről semmiféle papír, de ettől még komolyan lehet ezt a játékot venni. Létezik ilyen, működik, az illetőn múlik, mennyire teszi aztán oda magát.

Most vagy megelégszenek efféle formációval a kedves felkérőid, vagy maradj ki ebből.

Tudomásom szerint ahhoz, hogy egyházilag elismert keresztszülő legyél, előbb neked magadnak is gyorsan keresztelkedni kéne, és nyilvánosan hazudni a pap és a gyülekezet előtt, hogy hiszed az egészed. Na persze rengetegen megteszik ezt ebben a képmutató világban, látok rá példákat. (Hány házasságot láttam, ahol az egyik félnek gyorsan két héttel az esküvő előtt derült ki, hogy meg kell gyorsan keresztelkedni. Egy vicc az egész. Csak mert a másik családban valaki szép templomi esküvőt akart.) Az egyház nem fog ellenkezni, hogy - papíron - eggyel több tagja van.

2023. dec. 11. 10:23
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Jobban nem is dönthettél volna. Ettől még a kis krapekot szeretheted pont ugyanúgy, vehetsz neki ajándékokat majd, segíthetsz nevelésében is, stb... Mindezen nem változtat semmit.

2023. dec. 11. 15:14
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is igazad van. Viszont a keresztszülőségnek van egy "polgári" változata, aminek semmi köze az egyházhoz. Nekem is vannak keresztszüleim, pedig nem vagyok megkeresztelve. A polgármesteri hivatalban volt egy névadó ceremóniám, ahol lényegében arra tettek fogadalmat a vendégek előtt, hogy a gondomat viselik majd a jövőben.
2023. dec. 11. 19:50
 15/18 Jégszív ***** válasza:
37%

Ha úgy vagy ateista, hogy meg vagy keresztelve (és rendelkezel a többi szentségekkel...), elvileg SEMMI AKADÁLYA.

De én megfordítanám a kérdést:

A szülők, ha tudják, hogy kiábrándult ateista vagy, HOGYHOGY FELKÉRNEK...?

2023. dec. 12. 22:06
 16/18 anonim ***** válasza:

"A szülők, ha tudják, hogy kiábrándult ateista vagy, HOGYHOGY FELKÉRNEK...?"

Gondolom nincs más aki elvállalhatná helyette.

Sajnos én is így jártam csecsemő koromban, nem volt aki vállalja, hogy kereszt szülőm legyen ezért nem lettem megkeresztelve. Legalább is ezt állítják a szüleim.

De mivel hívő lett belőlem, állandóan szemrehányást teszek nekik, hogy nem igaz, hogy nem találtak senkit aki lehetett volna kereszt szülőm.

2023. dec. 13. 08:47
 17/18 anonim ***** válasza:
0%
A keresztszülőség nem feltétlenül hívőségtől és kereszteléstől függ, ezt is kisajátította az egyház. Én úgy vagyok keresztapa, hogy senki nincs megkeresztelve.
2024. ápr. 2. 15:51
 18/18 anonim ***** válasza:

Akkor nem vagy keresztapa. Még a szó nevében is benne van...

2024. ápr. 2. 17:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!