Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen Izraelről beszél a...

Milyen Izraelről beszél a Biblia, hiszen Izrael állam csak 1948-ban alakult...?

Figyelt kérdés

2023. júl. 6. 23:44
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

10: Esetleg tudnál ehhez ajánlani egyet?

OKTV-ztem töriből, faktos is voltam, a jogi felvételit csináltam töriből, a fősulin is tanultam törit, de soha nem tanultunk erről egy hangot sem.

A ókori városállamokon kívül a térségből semmi tananyag nincs.

A Bibliából sajnálom, de egyetlen egy épkézláb mondatot nem tudok kiolvasni, nyelvtanilag nem áll nekem össze, még a szavakat önmagukban sem értem.

2023. júl. 7. 14:46
 12/19 anonim ***** válasza:
69%
Izrael a zsidó népet jelenti, tulajdonképpen ma is.
2023. júl. 7. 15:23
 13/19 anonim ***** válasza:
65%

Fel is vettek a jogi egyetemre?

A Biblia nyelvezete valóban régies, de az egyszerű ember számára mégis jobban érthető, mint a modern jogszabályok.

Kell ugyan némi képzelőerő is a leírtak átlátásához, bizonyos részeken meg egyszerűen át is lehet lépni, ha az olvasó nem teológus, valószínűleg nem fogja érdekelni 68 generációra visszamenőlegesen kik voltak az ősei az adott személynek, akiről éppen a rege szól.

A Biblia nem egy permanens regény, a "könyvek" sokszor ugyanazokat a történéseket mesélik el, különböző szerzők szavaival (ez ugyan nem pontos, de kb ez az illúziója)

A történészek a Bibliában leírt események némelyikét alá tudják támasztani (nem azt hogy ott csoda történt, de azt igen, hogy a város létezett, valóban volt akkor csata, stb), míg sok esemény történelmileg nem bizonyított.

Nem vallásos, de érdeklődő embernek A Biblia lehet érdekes olvasmány, pl rácsodálkozhat, milyen sok szólás bibliai eredetű.

Pl bábeli zűrzavar, lót-fut, pusztába kiáltott szó, stb.

A Biblia nem egy történelemkönyv, de történelmi eseményeket is feldolgoz, megemlít, a leírták csodák egy részét a történészek mellett csillagászok is próbálják megfejteni (pl Jézus születésének idején valóban látható volt egy üstökös csóvája az égbolton)

Sok dokumentumfilm is foglalkozik a Bibliával, akár azzal is, amit az évszázadok során kivettek belőle...

A bibliai eseményekről pedig elég jó filmeket készítettek, igaz azóta sokat fejlődött, a filmes technológia, de akkoriban meg az nem volt elvárás, hogy a leírtaktól kötelező eltérni,olyan rasszokat is szerepeltetni, akik 15ezer kilométeres körzetben sem éltek akkoriban.

Azok a filmek arra tökéletesek, hogy azok is megismerjenek egy-egy bibliai eseménysort, akik semmit nem tudnak a Bibliáról.

Jákob:

[link]

József (Jákob fia)

[link]

[link]

Mózes:

[link]

[link]

A többi, bibliai eseményt feldolgozó filmet nem kerestem, van még bőven

2023. júl. 7. 15:56
 14/19 TappancsMancs ***** válasza:
69%

Csak átfutottam, de nagyon jó kérdező amit 5-ös linkelt példának, az Egységes Izraeli Királysággal. Mások a mai állam formációk, a mai kormányformák hivatalosan kihirdetett megalakulásai. Abból jól meg lehet ezt érteni, hogy ezek csak rendszerváltások, kormányforma váltások és az ország nevének újraírásai ugyanazon ország számára.

Másik példa a megértéséhez...

A Horvát Királyság 920-ban (térkép):

[link]

Míg a mai Horvátország az 1991-ben alakult.

Hogy jobban lássad, ugyanilyen a Magyar Királyság és Magyarország is, ami lényegében már Magyarország volt régen is, csak az elnevezés és kormányzás ami más, vagyis a kormányzás királyságról váltott mára köztársaságra. Magyarország esetében rövidítve:

- Árpádházi Magyar Fejedelemség 895- Államalapítás

- Árpádházi Magyar Királyság

- Vegyesházi Magyar Királyság

- Habsburg-házi Magyar Királyság

- Magyar Köztársaság

- Rendszerváltás demokratikus köztársaság

Részletezhető jobban is, de ez mind az aminek a neve ma Magyarország. Ez a mai neve. Régen királyság volt az államforma, ma pedig köztársaság, de ugyanaz az ország és nem más.

És vannak még ilyenek, mivel a mai típusú hivatalos államok megalakulása viszonylag késői fejlemény, de az országok többségében előtte is megvoltak. Néhány példa a megértéshez és, hogy láthatóbb legyen... Próbálok neked érzékletes és jól szemléltető, magától értetődő példákat erre.

Egyiptom 1953. június 18

Kanada 1867. július 1.

Egyesült Államok 1789. március 4.

Kínai Népköztársaság 1949. október 1.

India 1950. január 26.

Ausztria 1918. november 12.

Franciaország 1958. október 4.

Görögország 1975. június 11.

Olaszország 1946. június 2.

Izrael pedig kb így alakult, de ez mind azért Izrael! Nem is kevésszer mások uralták Izraelt. Többször ki is űzték őket. Olyan szakaszokra tagoltam, amiből látszanak jellegzetes korszakok.

~ ie. 1700 Bibliai időszak, kánaáni honfoglalás (első leletek ie. 2100)

- Kivonulnak a területről Egyiptomba

~ ie. 1450 Izrael egyiptomi provincia

~ ie. 1450-1200 majd kivonulnak Egyiptomból

- ie. 1200 - ie. 930 Egységes Izraeli királyság

(930-ban felbomlik észak és délre)

- ie. 930-720 Észak - Izraeli Királyság

- ie. 932-586 Dél - Júdai Királyság

~ ie. 700 Asszír Birodalom uralma és kitelepítés

~ ie. 600 Újbabiloni Birodalom uralma és kitelepítés

~ ie. 530 Óperzsa Birodalom fennhatóság Autonómiával

~ ie. 320 III. Alexandros (A Nagy, "Nagy Sándor") macedón görög uralom és hellén uralom

~ ie. 190 Szeleukida Birodalom uralma

- ie. 140-37Júdeai Hasmoneus Királyság

~ ie. 60-395 Római Birodalom uralma

- 395-615 Kelet Római Birodalom uralma

~ 615-625 Újperzsa Birodalom (Szászánida Birodalom) uralma

~ 635-660 Rásidún Kalifátus uralma (muszlim)

~ 660-740 Omajjád Kalifátus (Umayyad Kalifátus) uralma (muszlim)

~ 750-940 Abbasid Kalifátus uralma (muszlim)

~ 970-1070 Fátimida Kalifátus (muszlim)

~ 1070-1100 Szeldzsuk Birodalom (Seljuk Birodalom) uralma (muszlim)

~ 1100-1300 Jeruzsálemi Királyság keresztes állama

~ 1190-1260 Ajjúbida Szultanátus (Ayyubid Szultanátus) (muszlim)

~ 1260-1500 Mamlúk Szultanátus (Mamlúk Birodalom) uralma (muszlim)

(A Jeruzsálemi keresztesek végleg elesnek a Mamlúk alatt 1291-ben.)

~ 1500-1917 Oszmán Birodalom uralma (muszlim)

- 1917-1948 Brit Birodalom uralma

>>> 1948. május 14. Izrael mint a mai államforma megalakulása

2023. júl. 7. 18:45
 15/19 anonim válasza:
33%
Magyar Biblia, ugye?
2023. júl. 10. 10:48
 16/19 anonim ***** válasza:
Nem, héber Biblia (vagy fordítás) + törikönyvek.
2023. júl. 13. 02:57
 17/19 Jégszív ***** válasza:

"Szívem első gondolatja" az volt, hogy figyelmedbe ajánljam a Bibliából a Teremtés könyvét - úgy a 25. fejezettől.

De kérdéseidből azt vettem ki, hogy vagy nagyon ostoba, vagy csak egy HITVÁNY TROLL vagy!

febr. 17. 20:14
 18/19 Kései Sirató ***** válasza:
Nem államról beszél a Biblia, hanem egy népről, mondjuk, ha elolvasnád, akkor megtudnád, kérdező.
febr. 19. 09:28
 19/19 Kései Sirató ***** válasza:
Létezik új fordítású Biblia is , ha ekkora gondot okoz neked a régies , archaikus nyelvezet.
febr. 19. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!