Az antiszemitizmus lényegében vallási okokra vezethető vissza?
Nem annyira vallásira, mint inkább az adott népcsoportra jellemző negatív kicsengésű viselkedés mintázatokra.
Ha egy népcsoport az őt befogadó társadalomba teljesen beilleszkedve gyakorolja az amúgy semmiben nem visszatetsző vallását akkor azok ellen minimális az esélye a rasszizmusnak.
(Persze az eltérő vallásgyakorlás is tartalmazhat nem elfogadható elemeket - lásd a Tiszaeszlár, vagy napjainkban a nemiszerv csonkítás.)
Sokkal erősebb rasszizmust gerjesztő ereje van a visszatetsző viselkedési mintázatoknak vagy életviteli szokásoknak. Kapzsiság, fösvénység, saját rasszon kívüliek lenézése, saját a rassz felsőbbrendűségének hirdetése, eltérő higéniai igények, stb...
Vallási gyökerei is vannak, de az újkori antiszemitizmust jelentősen megerősítette az, hogy pl. a kommunista és szociáldemokrata mozgalmak főbb képviselői >90%ban zsidó származásúak voltak pl. a németországi weimar-i időkben a szovjet kommunizmusban és a magyarországi kommunben is.
Utána lehet olvasni ennek.
A kispályás irigykedés az oka, ami kétféle úton generálódik:
1. Egyszerűen okosabbak, tehetségesebbek.
2. Az összetartás nagy, és aki ezen kívül esik, annak ez persze nagyon fáj. Akkor rögtön előjönnek a negatív jelzők.
(Volt az ántivilágban egy hivatal, amelyik a külföldi képviseletek személyzetének elszállásolását intézte, a kötelezően igénybeveendő házakban a fenntartást, satöbbi. Valami papírt vittem oda a 80-asokban még, és ahogy befelé mentem, agyi szabadonfutásban azon morfondíroztam, hogy ha ebben a világban valahol a keményvaluta összegyűlik, hát akkor itt gyűlik össze. Aztán beértem, a liftben is többen voltak, és véletlenül egy emelettel előbb szálltam ki, hát elsétáltam a lépcsőig, jöttek szemben, benéztem a nyitott ajtókon, feljebb ugyanez, ahogy kerestem azt az ajtót, ahová mentem... Mit mondjak, felnyílt a szemem. )
Tudtam, hogy nem fog tetszeni a megállapításom, hogy tehetségesebbek, mint "a magyarok" :D De hát ez van. Meg kell nézni a művészeket, tudósokat.
Móricz Zsigmond egyik könyvében a szereplő szájába azt adja, hogy "a magyar"-nál a németajkú is tehetségesebb.
#6: Ajánlom figyelmedbe amit a legelső válaszban írtak:
"rasszizmust gerjesztő ereje van a visszatetsző viselkedési mintázatoknak...saját rasszon kívüliek lenézése, saját a rassz felsőbbrendűségének hirdetése"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!