Szerintetek lehet úgy élni, hogy a tízparancsolat összes pontját betartjuk?
Kedves kérdező! Nem hiszem, hogy a Tíz parancsolatot meg lehet tartani mindig és minden körülmények között. Ugyanis nincs tökéletes ember. De törekedni kell.
Nem tudom, honnan másolta ki a Tíz parancsolatot az egyik előttem szóló, de akadnak benne hibák. Az eredeti héberről fordítva, az első parancsolat megadja, kit kell tisztelni: Én, az Úr vagyok a te Istened,aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaságból. Ne legyenek más isteneid énelőttem. (Ide sajnos nem fér be Krisna) A második parancsolat, hogy ne csinálj faragott képeket, bálványokat, azokat ne imádd. A Ne lopj után az jön, hogy hamis tanúbizonyságot ne tégy. (ez nem azonos azzal, hogy ne hazudj, de a kettő végül is fedi egymást. ) Így értelem szerűen, aki kihagyta a második parancsolatot, az az utolsót kettészedte, mit ne kívánj. Az ugyanis mind egy parancsolat.
Egyébként a Tíz parancsolatnak nem az a lényege, hogy aki egyet is megszeg az mehet a pokolba. Jézus bűnösökkel, vámszedőkkel, paráznákkal társalgott, és szívesebben volt velük, mint a farizeusokkal, akik valószínűleg megtartották a parancsolatok többségét, de egy szikrányi jóérzés sem volt bennük.
Még egy megjegyzés, valaki itt írta, hogy nehéz mondjuk alkesz, brutál szülőket tisztelni. Emberi szinten valóban nehéz. Viszont ha konyítasz valamennyit a pszichológiához, akkor tudod, hogy amíg egy ember nem tud önmagában megbocsátani és tisztelni a szüleit, addig ezek a problémák üldözni fogják és tönkreteszik. Az az ember tud megszabadulni az ezzel kapcsolatos lelki bajoktól, aki képes felülemelkedni a haragján és képes a szüleit olyannak látni, amilyennek lenniük kellett volna.
És itt találkozik a vallás a pszichológiával: Isten téged is bűntelennek és tisztának lát majd és olyannak amilyennek lenned kellene, ha ezt te megadod az embertársaidnak. Ilyen egyszerű.
Freya
Ha az ember belátja, hogy ő maga a tudat/elme, nem pedig a test...akkor bizony könnyebbé válik a dolog, persze ehhez is idő kell, mivel gyakorlat teszi a mestert, és nem árt egy kerek magyarázat is ezen igazsággal kapcsolatban(egyébként Jézusunk is az elmét helyezte előtérbe, ő tudta...)...és ha sikerült belátni, hogy az elme az első...akkor egyértelművé válik, hogy minden olyan, mint amilyennek gondoljuk, hisszük...mert amúgy is...szóval, aki hisz magában, és a magában szunnyadó Istenben, annak sikerülhet. :)
üdv és sok sikert
25/F
LastOne.Left
A Tízparancsolat eredeti szövegében nem az szerepel, hogy "ne lopj", "ne paráználkodj", stb. Vagyis nem tiltás van az eredeti szövegben. Helyesen igy forditható: "nem fogsz lopni", "nem fogsz paráználkodni", stb.
Az újszövetségben Pál apostol kifejti, hogy a törvény bár örök érvényű, és minden embernek aszerint kellene élni, mégis ez lehetetlen. Ugyanis ahogy Pál mondja, az emberben van egy erő, ami ellenállhatatlanul rákényszeriti az embert a bűn megcselekvésére. Pál arról beszél, hogy aki a törvény alatt van, annak ahhoz, hogy Isten előtt tiszta, bűntelen legyen, minden parancsolatot hiánytalanul meg kellene csinálni. Ám ez lehetetlen, ezért aki törvény alatt van, az szükségszerűen elkárhozik.
A Tízparancsolat eredeti szövege is arra utal, mégis az ember, ha Istennel jár, akkor képes lesz betölteni a törvényt, nem úgy mint kötelességet, hanem az ember képessé válik rá, hogy ne lopjon, ne paráználkodjon, stb.
Ez az újszövetségben valósult meg, amikor Jézus Krisztus által bejött a kegyelem. A kegyelem pedig arról szól, hogy Isten felment a törvény alól, már nem azt nézi, hogy betöltjük-e a törvényt, és ha nem töltjük be akkor jöhet a szankció, hanem azt nézi, hogy Jézus Krisztus betöltötte a törvényt, és az Ő igazsága kegyelem és hit által nekünk tulajdonittatik igazságul.
Ezért mondja az írás, hogy a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság pedig Jézus Krisztus által lett. A kegyelem biztositja tehát azt az erőt, hogy az ember a törvényt hiánytalanul betöltse, különösebb erőlködés nélkül.
SeiSMyC
Szerintem a keresztények közül egyik sem tartja be maradéktalanul az egészet.ez nem vád részemről,mert ezzel semmi baj nincsen,a tízparancsolat egy igen magas elvárás,és én igencsak kételkedem benne,hogy a valódi Isten ilyen parancsok teljesítését várja el,köztudottan gyenge,és halandó bűnös természetű teremtményeitől.Ha valaki ismeri az embert igazán az csak az Isten lehet.miért parancsolna meg olyasmit amiről tudja,hogy úgysem tartjuk be? tanácsként esetleg sugallhat hasonló dolgokat mint amik a tízparancsolatban vannak.pl.amikor valaki lopni akar,akkor megszólal benne a belső hangja,hogy "Hé,ez nem jó ötlet ám!"
a tízparancsolat emberi kreálmány,bizony.ez a véleményem.le lehet pontozni.
Sziasztok!
A Tízparancsolat Isten törvénye. Aki a szeretet életrendjét szeretné az életében megvalósítani, annak segít abban, hogy mire kell figyelnie ahhoz, hogy ezt meg tudja valósítani.
Az eredeti Tízparancsolat így hangzik:
"És szólta Isten mindezeket az igéket:
1. Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.
2. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.
3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.
4. Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat, de a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldotta az Úr a szombat napját, és megszentelte azt.
5. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked.
6. Ne ölj.
7. Ne paráználkodjál.
8. Ne lopj.
9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.
10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.
Kedves SeiSMyC!
A héber gondolkodásban a cselekvést vagy befejezettnek vagy befejezetlennek tekintik. Éppen ezért a héber nyelv nem ismer múlt, jelen és jövő időt! Helyettük befejezett és a befejezetlen igealakokat használja. Az imperativust, vagyis a felszólító módot az imperfectum (befejezetlen) analógiájára ragozza, úgy, hogy az imperfectumi alakról leválasztja a prefixumot. A tiltást pedig a tagadószó + imperfectumi alak ismert képletével fejezi ki. Ezért gondolják sokan, hogy jövőidejű a cselekvés (befejezetlen).
Üdvözlettel: Péter
Sziasztok!
Persze, szívesen válaszolok. A vallásomat tekintve konzervatív protestáns vagyok, a gödöllői Bibliaházba járok, amely a Keresztény Advent Közösség nevű felekezethez tartozik.
Ha a héber miatt kérdezed, elvégeztem a teológiát, igaz csak 3 félévig tanultuk a bibliai héber nyelvet, de nagyon jó tanárom volt, és - mivel olyan írásmagyarázati témát választottam a szakdolgozatomhoz, ami arám nyelvű részt dolgozott fel - némi arám fakultációt is el kellett végeznem.
Üdv. Péter
Az erkölcsös viselkedés több mint vak szabálykövetés.
Ne ölj!
De önvédelemből sem lehet? (jogos önvédelem)
PL: a szeretteid életére tör egy gyilkos és a kezedben meg van egy pisztoly. Hiába vagy jó keresztény,de ha a szeretteid élete múlik a helyzeten akkor meghúzod a ravaszt.
Igen, ezért lehetetlen tökéletesen betartani a parancsolatokat, viszont meg kell próbálni követni.
A példád jó. Mert gyilkosságnak számít az is, ha hagyod hogy megöljenek valakit, pedig megakadályozhatnád.
Az indiai vallásoknál még árnyaltabb a helyzet. Legalábbis a vaisnava vallásnál. Ugyanis szerintük minden élőlény megölése bűn. Beleértve a növényeket is. (És az is gyilkosság, ha megeszed azt amit más ölt meg, az is ha felszolgálod, az is, ha fizetsz érte, szal felbujtassz) Így viszont életben se lehetne maradni.
Az élet az egy ilyen dolog: néha olyan helyzetbe kerülsz, hogy ölnöd kell. De ez nem jelenti azt hogy fel vagy jogosítva a bűntényekre, és ezek után bármennyit vétkezz, és bármekkorát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!