Szerintetek lehet úgy élni, hogy a tízparancsolat összes pontját betartjuk?
I. Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!
Ez nagyon szép, de egy hindu másban ismeri fel a maga istenét, mint egy keresztény.
II. Isten nevét hiába ne vedd!
Meg lehet állni. Én például nem szeretek káromkodni.
III. Az Úr napját szenteld meg!
Ezt rendezd le a munkaadóddal :) Az Úristen malasztja még nem ad ételt a gyermeked szájába.
IV. Atyádat és anyádat tiszteld!
A tiszteletet is ki kell érdemelni. Két alkesz, a gyermekét folyton verő, terrorizáló szülőt igencsak nehéz tisztelni...
V. Ne ölj!
Ez abszolút betartható. Kár, hogy az inkvizíció nem élt vele :)
VI. Ne paráználkodj!
Sokan sokféleképp értelmezték már, ezért nem lehet róla véleményt mondani.
VII. Ne lopj!
Egyetértek vele.
VIlI. Ne hazudj, és mások becsűletében kárt ne tégy!
Mi számít hazugságnak? Elfogadható-e a kegyes hazugság vagy az is bűn? Mert ugye nem mondhatom a 16 éves kamasz lányomnak, hogy "Drágám, szerintem téged csúnyának és hülyének lát a világ."
IX. Felebarátod házastársát ne kívánd!
X. Mások tulajdonát ne kívánd!
Kívánni valamit akaratlan dolog. Mondhatom, hogy ne tetsszen valaki, de attól még tetszeni fog. Az már más, hogy józan ésszel nem nyilvánítom ki tetszésem mondjuk egy barátom párja felé.
Szóval még maguk a parancsolatok sem teljesen világosak, épp ezért nehéz erről véleményt alkotni.
Az a baj, hogy lassan 2010-ben fel kellene fogni, hogy ezeket a dolgokat 1. EMBEREK írták (lehet, h szívtak is mellé valamit, de Isten még mindig nem ír semmit)
2. VALAKINEK az ÉRDEKÉBŐL írták
3. az akkori emberek -mai szemmel nézve primitív- világképe, gondolkodásmódja tükröződik vissza benne. Ezek a dolgok arra voltak jók, hogy az egyszerű, írni-olvasni nem tudó, világ titkait nem ismerő földi embernek adjon valami támpontot, hogy mit szabad, mit nem. Manapság -2000 év távlatában- rengeteget változott a világ, más lett a világkép, az emberek tudata, nem szorulunk képzeletbeli lények nyújtotta támaszokra. Az egész vallást úgy el kellene felejteni, ahogy van... fel nem bírom fogni, hogy az Egyház hogy létezhet még mindig...
Szia!
A Bibliában olvashatunk egy ifjú emberről, aki azt gondolta, hogy betartja a tízparancsolat összes pontját, mégis érezte, hogy valami hiány van az életében. Ez az ifjú elment Jézushoz, és megkérdezte, mit kell cselekednie, hogy elnyerje az örök életet.
Jézus azt válaszolta, hogy tartsa meg a parancsolatokat. Erre ő visszakérdezett, hogy melyeket. Jézus felsorolta a tízparancsolat főbb parancsait, mire az ifjú azt válaszolta, hogy ezeket megtartotta gyermekkorától fogva.
Jézusról azt olvassuk, hogy megkedvelte az ifjút,vagyis elhitte, hogy igazat mond. Az ifjú visszakérdezett mi fogyatkozása van még. Erre Jézus azt válaszolta, hogy ha igazán tökéletes akar lenni, ossza szét a vagyonát a szegények közt, és úgy kövesse őt. Erre az ifjú szomorúan otthagyta, mert sok vagyona volt.
Csak azért meséltem el ezt a történetet, mert aki úgy gondolja, hogy akár a tízparancsolat összes parancsának is megfelel, annak is lehet még fogyatkozása valamely tarületen. Nincs tökéletes jellemű ember.
Én is úgy gondolom nagyjából azért igyekszem a tízparancsolat szerint élni, de tudom azt, hogy van még bőven mit tennem mert igen messze vagyok attól, hogy tökéletes szeretettel legyek Isten és embertársaim iránt.
Üdv. Péter
Úgy élni nem lehet hogy ezeket betartjuk, főleg a mai világban.
Viszont nagyon fontos hogy legalább megpróbáljuk. Mert ha feladjuk, hogy "ááá, ezt úgyse lehet csinálni", akkor ha úgy hozza az élet, bármekkora szörnyetegekké válhatunk, meg hajlamosak lehetünk a saját hibáinkat a világra fogni.
Ehh, hát most ahogy nézem én a 6,7,8,9,10-et mindet megszegtem már :( De azért próbálkozok erősen és sokat változtam az elmúlt időkben.
De nekem nem sikerült. De biztos, hogy van olyan, aki be tudja tartani, de nagyon nehéz lehet.
Nem, vagy csak nagyon nehezen - évrénesülni semmiképp se lehet, ha betartja az ember.
Állítlag a hazugságot a legkönnyebb elkövetni, szerintem ezt mindenki megszegte már, a másik pedig értelemszerűen a lopás, és itt nem feltétlenül hétköznapi értelemben értem. Lopásnak számít például a crackelt vírusírtó számítógépen - aki töltött már életlben rapidshare.comról (ki nem?) és társairól, az nagy valószínűséggel megszegte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!