Az ateistáknak mit jelent a pápa, pápalátogatás?
Kedves 28-as!
Nem vallásosként tényleg nem izgat,hogy a Biblia mit tart etikusnak,addig a pontig,hogy ok nélkül ne sértsek meg a hívőket, vagy addíg míg az ő cselekedetüket ez nem befolyásolja úgy,hogy számomra elfogadhatatlan dolgokat tesznek úgy,hogy érintenének engem vagy a szeretteimet.
Én is hittant tanultam és semmi köze nem volt az etikához, leginkább bérmálásra készítettek fel.
27-es voltam.
"akik hittanra járnak, azok is tanulnak etikát"
1: Nagyon keveset - azokhoz képest, akik etikát tanulnak.
2: ROPPANT régi morált! Olyat, ami ma már nagyrészt nem elfogadható.
3: AZ egésznek a célja messze nem az etika tanítása - hanem a hit felé tuszkolás.
MINDEZ EGYÜTT igencsak nem etikus!
Az meg főleg nem etikus, ahogy ezt előadtad.
"Én is hittant tanultam és semmi köze nem volt az etikához, leginkább bérmálásra készítettek fel."
Nem vallásosként bérmálkoztál?
Nem csak a bérmálásra felkészítő hittan a hittan. Egyébként meg attól, hogy neked nem tűnt fel, még volt abban etika is, nyilván.
Nem, nem volt sok köze az etikához a 10 prancsolaton kívűl,amit meg már 8.os koromra (illetve legkésőbb 10 éves koromra) tudtam, hittanra azért jártam,azért bérmálkoztam,mert a szüleim ezt akarták,és 14 évesen nem szegültem ezzel szembe, meg megegyeztünk hogy ha ezt megteszem akkor békénhagynak vele.
Amúgy nálam ezt eddig a korig erősen tolták, ifjúsági szervezetbe us járattak,de az egészből leginkább a képmutatás jött le.
Tudom hogy ez itt fontos lehet,ezért említem,hogy 20 éves vagyok.
"Nagyon keveset - azokhoz képest, akik etikát tanulnak."
Ezt valaki alá tudná támasztani a tanmenetekkel? Mert így semmi alapja. Aki tapasztalatból írja, az is egyszerre csak az egyikre járt: vagy etikára vagy hittanra. Lehet, hogy az adott évben épp kisebb hangsúly volt a hittanórán az etikán, és nagyobb hangsúly volt az egyháztörténelmen, vagy akármi máson, de azért akkor is állítom, hogy elválaszthatatlan a hittan az etikától.
"ROPPANT régi morált! Olyat, ami ma már nagyrészt nem elfogadható."
Ma is vannak vallásos emberek elég nagy számban, és számukra nagyon is elfogadható.
"AZ egésznek a célja messze nem az etika tanítása - hanem a hit felé tuszkolás."
Aki nem hívő, az eleve nem hittanra jár, hanem etikára.
"ahogy ezt előadtad"
Hogy adtam elő?
"már 8.os koromra (illetve legkésőbb 10 éves koromra)"
8.-os korodban már 14 éves voltál. Most akkor legkésőbb 10 éves korodra tudtad (vagyis előtte), vagy pedig csak 8.-os korodra?...
"nem volt sok köze az etikához a 10 prancsolaton kívűl,amit meg már 8.os koromra (illetve legkésőbb 10 éves koromra) tudtam, hittanra azért jártam,azért bérmálkoztam,mert a szüleim ezt akarták,és 14 évesen nem szegültem ezzel szembe, meg megegyeztünk hogy ha ezt megteszem akkor békénhagynak vele"
Nagyon is sok köze volt az etikához, csak nem fogtad fel, ebből is látszik: hiába tudtad már 8.-os korodban is, hogy nem szabad hazudni meg képmutatónak lenni, meg hogy mi a második parancsolat, mégsem voltál őszinte, amikor bérmálkoztál, képmutatás volt az egész, pedig azt írtad, hogy a bérmálkozásról szóltak a hittanórák akkoriban, tehát az csak kiderült, hogy mi a lényege az egésznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!