Isten vagy Sátán okozza a gonoszt?
Itt van egy Biblia részlet:
Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!
(Izajás 45,7; Károli-fordítás)
Akkor ki is okozza a gonoszt tulajdonképpen? Vagy ez (megint) egy ellentmondás?
Kedves kérdező!
Isten nem teremtett gonoszt, ahogyan egy szülő sem szül bűnözőt. Azzá válik ha úgy dönt hogy elutasítja a szülői útmutatást. Ugyanígy Sátán egy tökéletes, gyönyörű kérub volt, Ezékiel 28:14,15. Magának kívánta az Istennek járó imádatott, ezért fellázadt uralma ellen. Ma is erre veszi rá az emberiséget!
12
A szülőnek nincs befolyása arra, hogy milyen legyen a gyereke. Értem ez alatt, hogy nem tervezheti meg, hogy milyen legyen a szem színe, nemi orientációja, milyen mentális gondjai legyenek....
A nevelésénél sem tudja pontosan, hogy milyen módszerek milyen hatással lesznek a gyerekre maximum könyvekből szerezhet kétséges ötleteket.
Sorolhatnánk még mit nem tudd egy szülő és mi mindent tudott Isten.
A példád hamvában holt.
"Ha én készítek egy életveszélyes csapdát, ami utána ártatlan embereknek okoz szörnyű fájdalmat, akkor én vagyok a felelős minden sérülés miatt. Ha..."
Az üzenet szövege:
"Hol van ez a történet, megírnád nekem?"
Természetesen. Az első sztori a Bibliában van, az Ótestamentumban. Isten vízözönt bocsát a világra, amiben elpusztul szörnyű, fulladásos halált hal minden ember és állat. Spolier alert: egy alkoholistát hagy csak életben, és a kis családját. Keress rá Noé történetére.
A második sztori az, amikor népírtást követel Isten a hívőktől:
5 Mózes 7:1-2
7 Amikor bevisz téged az Úr, a te Istened arra a földre, amelyre már készülsz bemenni, hogy birtokba vedd, és elűz előled sok népet, a hettitákat, girgásiakat, emóriakat, kánaániakat, perizzieket, hivvieket és jebúsziakat: hét népet, amelyek nagyobbak és erősebbek nálad,
2 és hatalmadba adja őket Istened, az Úr, és te megvered őket, akkor mindenestül irtsd ki azokat, ne köss velük szövetséget, és ne kegyelmezz nekik!
5 Mózes 20:16-17
16 De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az Úr ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem!
17 Irtsd ki őket mindenestül: a hettitákat, az emóriakat és a kánaániakat, a perizzieket, a hivvieket és a jebúsziakat, ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr;
Mindent Isten teremtett. Jót is és rosszat is.
De a gonoszt az ember teremtette. Vannak ateisták, akik úgy vélik, hogy az ember teremtette Istent. Pedig az ember nem Istent teremtette, hanem a gonoszt. Mert csupán az ember az a lény, amely képes a gonoszságra. Az állatok ösztönlények, ösztönösen támadnak, gyilkolnak. A növények nem gyilkolnak, ahogy egy gyilkosgalóca sem képes gyilkolni. Az ember mérgezi meg vele magát. A gonoszság létezik, azt senki sem vitatja. De olyan ez is, mint a gyilkosgalóca esete, ahol nem a gomba gyilkol. A gonoszsággal is az ember mérgezi meg magát.
Sátán pedig egyfajta megtestesülése akar lenni az emberi gonoszságnak. Jób könyvének az első fejezetében nyilatkozik magáról, hogy ő keresztbe kasúl bejárta az egész földet. Minden ember számára elérhető a gonoszság, mint egy gyilkosgalóca, ami a kert végében nő. De azt ki lehet írtani, az ehető gomba pedig más helyeken növekszik. Fáradtságosabb megtalálni, leszedni, de ehető. Ez a jóság.
A sátán legelőszőr tévedés, hogy kígyó képében jelenik meg a Bibliában. Nem, így kezdődik a Biblia:
"Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, SÖTÉTSÉG borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött."
Ez az első két mondat. Érdemes ezt a két mondatot elemezgetni, mert sokatmondó. A magyar gyönyörűen visszaadja a lényeget.
Aztán jön a 3. mondat:
"Isten szólt: „Legyen világosság”, és lett világosság."
Kóstolgassátok, ízlelgessétek a Biblia első 3 mondatát. Előbb volt a sötét, mint a világos. Aztán jön az Isteni megállapítás a 4. mondatban:
"Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől."
Ezzel kezdi Isten. A rosszba teremti bele a jót. Mert az üresség, a pusztaság, a sötétség nem a legjobb hely az ember számára, ezért elsőként alkalmassá teszi a világot az életre.
Sátán pedig tettlegesen nem is vár sokat magára, hiszen kígyó képében megjelenve már is elkezdi a munkásságát. 1 szabály volt, egyetlen 1 szabály amit nem szabadott megszegni. De ne feledjük el, hogy azért ehhez a szabályszegéshez kellett az ember.
Az üresség, a sötétség a semmiség az, ami mindig is létezett és mindig is félrevezető volt. De nem egyenrangú Istennel, hiszen a fény képes bevilágítani a sötétséget, de a sötétség képtelen kioltani vagy csak megközelíteni a fényt. De a sátánt azt az ember teremtette. Nem tudatosan, hanem a hite által. Talán Jób idejében a sátán meg is testesült. És Jób volt az egyetlen, aki elszenvedte a sátán minden kegyetlenségét.
Az emberek azt hiszik, hogy Jób volt próbára téve, pedig a sátán volt az, aki próbára tétetett és el is bukott. Talán ezért is létezhet a remény. Ezért nem tapossa az ördög a földet, hanem emberek tapossák a földet.
Jób pedig megkapta azt, amire vágyott. Esélyt a folytatásra és egy szebb jövőt.
Emésztegessétek, mert kemény falatok ezek. Én azért innék rá az élet vizéből is, hogy értsétek, hogy Jób gyermekei akik a tűzbe vesztek nem vesztek el teljesen, pedig kitudja hány ezer év telt el azóta. Máig beszélnek róluk az emberek, ahogy Krisztusról is.
Kérdező, ha nem lenne a sötétség, hogyan láthatnád meg a világost? Senki sem látott még olyan kijelzőt, ami teljesen egyszínű, mert az értelmezhetetlen. 1-esek és 0-ák. Bőven elegendő egy program elkészítéséhez, használatához. A bölcs ember pedig a programot használja és a kijelzőt látja, amit mind 1-esek és 0-ák hoznak létre.
Nagyon hálás vagyok, hogy Isten ebbe a korba helyezett el bennünket, mert rengeteg modern kori eszköz van, amivel szemléltetni lehet az alapvető mennyei dolgokat. Atyámé a dicsőség most is, mint mindenkor, mert neki mindenek szolgálnak.
"10 Távozz tőlem sátán..."
A Sátánnal semmi baj, a gond a véres kezű Isteneddel van.
(Meg a hozzád hasonló fanatikus követőivel.)
Amúgy, ha nem tetszik, ott van a "Vallás" rovat, azt olvasgasd.
Darkmoon80-al ne foglalkozzatok testvérek. Őt megvakította a gonosz, hogy ne láthassa meg a jót. Ez van. Ő egy ember, aki amúgy Isten eszköze a vallogatásra. Vannak ilyen eszközei az Úrnak. Ők nem látnak túl a világon.
Őrülök, hogy vagy Darkmoon80. Bár halott vagy, ám életre kelsz majd az utolsó napon. Ez van. Élvezd ki, hogy vakság az osztályrészed.
Sajnálom, hogy elvették a szabad akaratot tőled, noha pont, hogy szabadnak hiszed magad. Rabja vagy önmagadnak.
Majd a végén meglátod és ez az emlék is végig fut az agyadon, mikor leállnak a szinapszisaid és a neuronjaid.
Ígérem marad időd egy imára. Pont annyi időd marad, hogy megtérhess.
#18 Darmoon nem halott. Ha az lenne, nem tudna hozzászólni.
Jó hír, hogy lesz mégis ideje imádkozni (halottként), de tudomásom szerint nem hívő, szóval értelmetlen lenne egy olyan istenhez beszélnie, aki szerinte nem létezik XD
Úgy értem, hogy halott, hogy Isten országában halott. Mert ugye az köztünk van, ő pedig sehol nincs köztünk. Vak, hogy láthassa Isten országát.
Amikor visszatér a Krisztus, akkor elsők között igyekszik majd beledöngölni a földbe. Farizeus. Sőt, ha tehetné, újra keresztre is feszítettné Őt.
Mert nem érti az egészet. Elhiszem, hogy olvasgatta a Bibliát, de nem láthatott a történeteken túl, mert hiszem, ha látom figura.
Íme egy ember a személyemben, akit Krisztus hozott vissza a halálból és a bűnből. Itt beszélek hozzá, tanulságot teszek erről és arról, hogy Isten létezik. De ő nem hiszi. De ha látna sem hinne. Mondom, farizeus.
Lucifer666 legalább fejlődőképes, de Darkmoon csupán isten egy eszköze, aki nem látja, hogy nincs szabad akarata. Azt hiszi, hogy szabad az akarata, de nem az. Nem hiszi, ha a láthatatlanra hagyatkozna, aki elveszi a szabad akaratát, akkor lenne szabad.
Darkmoon halott ügy. Amint meglát egy választ, melyből sugárzik az Istenbe vetett bizalom, már pontozza is lefele.
Persze, mi Krisztus tanítványai nem ítélkezünk, ezért olyan jó a százaléka. De tulajdonképpen néhány hét alatt elvehetném egy pipáját csak én magam. De nem ítélkezem.
Mert tiszteletben tartom Isten akaratát, aki a vallogatásra a Darkmoonhoz hasonlókat választotta.
Nem ítélkezem, csak közlöm a tényeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!