Valóban csökken az ateisták száma a világon?
Tudjuk, hogy Tertullianus azt írta, hogy "a keresztények vére magvetés", bár a történelmi korszakot figyelembe véve ez azért eléggé kissé elfogult érv volt.
A kereszténységnek ugyanis volt lehetősége hittérítésre, mivel Róma alapvetően elfogadó, és toleráns Birodalom volt. A kereszténységgel sem lett volna baja, csak ők különcködni akartak, hogy nem vesznek részt a császárkultuszban, és ez okozott számos konfliktust a Birodalom és a kereszténység között, de a rómaiak még így is megtűrték őket. Pedig ha akarták volna, akkor fel tudták volna számolni ezt a vallást, aztán nem lett volna magvetés...
Erre irányuló törekvés volt is, amikor a 303-ban a kereszténységet megfosztották a jogaiktól, itt azonban szerencséjük volt, ugyanis kb. tíz év múlva Nagy Konstantin felemelte a kereszténységet. És onnantól fogva már a keresztény Róma volt az, aki üldözte azokat, akik nem fogadták el ezt a vallást.
Hogy ez a viselkedés erősítette-e a kereszténységet, azt döntse el mindenki maga...
#8 voltam
#10-nek ment az előző, #11-es kommentem.
Illetve arra akartam javítani az a szövegemet, hogy, hogy "kissé elfogult érv volt". Elnézést, az elírásokért.
#11 megpróbálom egyszerűen korszerűen FAQ q&a stilusban. Remélem sikerül megérteni:
erősödött a kereszténység Konstantin előtt?- igen.
Üldözték Konstantin előtt? -igen
Valtoztat ezeken a tényeken bármi? - nem
Esetleg a körülmények részletezése valtoztat?: - nem.
Mostani években legalább olyan mértékű üldözés van? - igen.
Erősödik, növekszik a hívő keresztények száma? - igen.
Az ateistáké csökken: - igen.
Akkor érthetőbben, pontokba szedve:
1. A kereszténység azért erősödött a Konstantin előtt, mert a Rómaiak hagyták erősödni.
Üldözték, de megtűrt vallás volt, vagyis NEM a kereszténység érdeme az erősödés, hanem a római valláspolitika eredménye.
303-ban viszont kiment a parancs a kereszténység felszámolására, itt viszont szerencséje volt a kereszténységnek, mert Konstantin felkarolta. Ellenkező esetben 100 év múlva eltűnt volna az egész kereszténység.
2. A fejlett országokban nem üldözik a keresztényeket. Ahol üldözik, ott viszont feltehetően más vallásokat, pl. a Wicca-kat is üldöznék, és ott is lennénk kitartó Wicca hívek, ami nem bizonyítaná a Wicca hit igazságát. A keresztényüldözések sem bizonyítják a keresztény hit igazságát, csak annyit, hogy erősen hisznek abban, hogy ha kitartanak, majd a mennybe jutnak. Ez azonban nincs bizonyítva. Vagyis egy olyan dolog miatt üldöztetnek, ami lehet, hogy nem is igaz.
3. Azon a véleményem vagyok, hogy a kereszténység a szegény országokban erősödik. Vagyis az emberek nem racionális okok miatt lesznek keresztények, hanem a kétségbeesett állapotuk miatt. Erre meg nem lehet senki sem büszke.
Trgnap büntettek meg egy lelkészt USA-ban, mert bibliai idezeteke posztolt a saját profilján.
Franciaországban, Németországban 2000 templomot romboltak le az utóbbi évtizedben.
Artur Pawlowski lelkész most is börtönben ül hite miatt Kanadában.
Ukrajnában betiltották az ortodox egyházat.
Csak így hirtelen. Ne kérj forrásokat, ha érdekelnek a tények, utána nézel magad. Ha nem érdekelnek a tények,csak a spekuláció mogotte, mint Konstantin korában es előtte, akkor az a te bajod. Nekem mindegy.
Plusz, a #6-os válaszoló rámutatott arra, hogy a kereszténys blog valószínűleg csúsztat.
Az idei adatok alapján az ateisták száma nő.
Arthur Pawlowski nem a hite, hanem a felelőtlensége miatt került elítélésre, mivel a koronavírus járvány idején nyitva tartotta a templomát:
És te ebbe akarsz keresztényüldözést belemagyarázni?
Hihetetlen vagy.
Sátáni oltások?
Az vakcinákat a tudomány fejlesztette ki.
Én három Pfizer vakcinát vettem fel. Azt gondolom, hogy ezek az oltások sok életet megmentettek, és ezek miatt nincs szükség már korlátozásokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!